• Jest dobrze Autor: eldealeros [83.7.186.*]
    To był ważny dzień, bardzo ważny tydzień i mega ważny miesiąc dla indeksu Wig-Energetyka. Zacznijmy od końca. Na wykresie miesięcznym walczyliśmy w tym miesiącu z podwójnym historycznym szczytem i bardzo niekorzystnym układem oscylatorów technicznych. Arcy ważne było aby zakończyć ten miesiąc dość istotnym wzrostem aby przełamać określone poziomy na oscylatorach. Gdyby się to nie udało i gdyby Wig-Energia zakończył miesiąc na minusie w ujęciu do poprzedniego miesiąca to zostałby wygenerowany bardzo silny sygnał sprzedaży, który w najlepszym przypadku doprowadziłby do zatrzymania na wiele miesięcy wzrostów na tym indeksie a w skrajnym przypadku doprowadziłby do dużych wielomiesięcznych spadków na spółkach energetycznych. Było to na tyle poważne, że brałem nawet pod uwagę przymknięcie na fixingu pozycji na Tauronie i PGE gdyby taki scenariusz się zrealizował. Na szczęście się nie zrealizował. Adrenaliny dodawał w tym tygodniu wykres tygodniowy na którym istniało bardzo duże prawdopodobieństwo wykreślenia podwójnego szczytu oraz ryzyko utworzenia bardzo niesprzyjającego układu na jednym z oscylatorów. Wysadziliśmy szczyt i wszystkie negatywne zjawiska rysujące się na tym wykresie również zostały wykasowane. Jakby tego było mało podobna sytuacja istniała na wykresie dziennym gdzie tydzień temu został wyrysowany podwójny szczyt idealnie w cenach zamknięcia. Krótsze interwały dawały jednak nadzieję, że zostanie on ostatecznie przebity ale jak to w AT pewności do końca nie było. Mimo to postawiłem na pozytywny scenariusz czekając z ewentualnym zamknięciem na to co wydarzy się na wykresach na koniec miesiąca. A na koniec miesiąca jak widać rozjechaliśmy historyczne szczyty i wszystkie straszne formacje w analizie technicznej zostały przez ten ruch wykasowane. Nie ma na ten moment żadnych oporów na wykresie WiG-Energia oraz na naszym Tauronie. Przed tym indeksem oraz przed Tauronem (który nadal jest istotnie niedowartościowany względem europejskiej i światowej konkurencji) otwiera się na ten moment przestrzeń do nieograniczonych niczym wzrostów. Jak będzie? Zobaczymy. Bramy do niebios zostały otwarte.
  • Re: Negatywne dywergencje RSI Autor: ~Dealer [37.31.26.*]
    Na dziennym a zwłaszcza na tygodniowym wykresie widać potężną negatywną dywergencję. Kurs rysuje nowy szczyt a RSI tego nie potwierdza. Przyszłe tygodnie pokażą czy kurs gwałtownie zanurkuje. Na razie akcji Tauron nie kupuje, są stanowczo za drogie.
    Poza tym USA szykuje się do wojny z Iranem wtedy niestety duża szansa że na giełdach pojawi się długo wyczekiwana korekta. Moim zdaniem ostatnie wzrosty na tauronie są sztuczne. Mamy wysoki wolumen czyli Fundy przerzucają z wora do wora próbując sprzedać akcje drobnym. Ale plan spalił ma panewce bo ulica stoi z boku!!!! Ależ muszą być wściekli maklerzy którzy nie mają komu opchnąć drogich akcji.
  • Re: Negatywne dywergencje RSI Autor: eldealeros [83.7.186.*]
    Po pierwsze aby mówić o dywergencji to musi się narysować a póki co się nie narysowała. Po drugie, nawet jeśli się narysuje to z tej dywergencji będzie co najwyżej mała korekta a kurs poprawi szczyt. Musisz się łoren jeszcze dużo nauczyć.
    A poza tym opowiadasz bzdury bo nie rysuje się żadna dywergencja na Tauronie. Aby obnażyć twoje bzdury to przyjrzyjmy się faktom. Na początek wykres dzienny Aktualny kurs zamknięcia 11.76, poprzedni wierzchołek 11.50 czyli niżej. RSI dla tych wierzchołków: dzisiejszy 66.89, poprzedni 66.67 czyli niżej od dzisiejszego, zatem RSI idzie systematycznie za kursem i potwierdza jego siłę. Dywergencja się tutaj nie narysuje. Spójrzmy teraz na wykres tygodniowy. Zamknięcie obecnego tygodnia 11.76 (RSI 77.84), zamknięcie z poprzedniego tygodnia 11.29 czyli niżej, RSI dla tego zamknięcia 71.98 czyli również niżej. W tym przypadku RSI również idzie symetrycznie za kursem i potwierdza jego siłę. W tym przypadku również nie ma anomalii i żadna negatywna dywergencja z tego nie powstanie. Zatem kłamiesz. Ukradłeś mojego nicka bo swojego zeszmaciłeś i dalej kłamiesz pod moim starym nickiem. Nieładnie łoren. Ale do póki ja tutaj jestem nie będziesz ludzi okłamywał.
  • Re: Negatywne dywergencje RSI Autor: ~Ell [79.184.58.*]
    Cenię sobie Pana uwagi i opinie
    Miło mi. Pozdrawiam.
    Eldiletos kompletnie nad sobą nie panujesz. Masz problem z alko?
    Źle patrzysz na wykres tygodniowy. Dlaczego bierzesz pod uwagę tylko dwa słupki? Rozumiem manipulujesz.
    Ludzie nie dajcie się nabrać na te bzdury.
    Okolice lipca25 kurs niecałe 9 złotych a RSI(14) ok 89, potem listopad kurs ok 10,60 a RSI ok 74. Teraz kurs 11,76 a RSI ok 71. Mamy więc nowy szczyt a RSI tego nie potwierdza. Mamy więc do czynienia z dywergencja.
    Eldiletos czy ty dzisiaj coś piłeś?
    łoren... Rozumiem, że nie dysponujesz takimi narzędziami jak Reuters czy Bloomberg. Zatem polecę ci inne narzędzie. Wejdź sobie na Investing.com, tam znajdziesz bardzo fajne narzędzie do wykresów i dokładnie tam sobie możesz odczytać wartość RSI z dokładnością do czterech miejsc po przecinku. Nie będziesz już się posługiwał amatorsko liczbami pisząc "około". Dokładnie odczytasz wszystkie wierzchołki kursu na wykresie liniowym (bo on pokazuje zamknięcia a to one są ważne do obliczenia RSI) i dokładnie odczytasz wszystkie parametry RSI dla tego wierzchołka. Każdy z czytelników może zweryfikować przytoczone przeze mnie dane samodzielnie. A co do alko... jestem abstynentem i nigdy w życiu nie byłem pijany. Aaaa.... i poproszę więcej czerwonych łap bo za mało mi nabiłeś.
    Od lipca 2025 RSI na wykresie tygodniowym jest w trendzie spadkowym a kurs rysuje nowe szczyty. I tyle w temacie. mamy do czynienia z dywergencją.
    Widzę, że musimy wrócić do teorii... Dywergencję zawsze liczysz aktualny wierzchołek do poprzedni wierzchołek. Gdyby było inaczej to wykres nie miałby prawa rosnąć bo brakło by skali na RSI bo RSI jest ograniczony wartością 100 pkt a kurs może rosnąć do nieba. A co do układu który przytaczasz... Tamten układ już jest nieaktualny i jak widzisz jedyne co z tego było to małe korekty. Brakuje ci wiedzy dlatego przegrywasz z rynkiem i nie sprawdzają się twoje prognozy,
  • Re: Negatywne dywergencje RSI Autor: ~Tadeusz [31.0.73.*]
    Dajcie spokój. Tylko fundamenty. Żadne bzdury z kreskami. 15 zł niebawem.
    Fundamenty odchodzą na bok, w Teheranie eksplozje. W poniedziałek luka odwrotu.
    Bitcoin traci już ponad 3 procent.
    Aż strach pomyśleć co będzie w poniedziałek u nas. Powiedzieć że będzie panika to jakby nic nie powiedzieć.
    Nie sądzę.
    Atak na Iran dla rynku nie jest żadnym zaskoczeniem bo rynek spodziewał się go od dawna a 3% ruch na bitcoinie to standardowa zmienność na BTC i żaden ruch.
    Bawi mnie łoren ta twoja dramaturgia na tym forum :) Ile to już miesięcy? Od 7 zł siejesz na forum panikę. Już nawet zmieniłeś nick'a na mojego którego mi ukradłeś używając go równolegle ze mną aby zmylić ludzi że "dealer" zmienił narrację na spadkową bo pod poprzednim się ośmieszyłeś. Tutaj też się ośmieszysz. Wziąłeś shorty po 7 zł i pewnie stąd wynika to twoje paniczne zachowanie. Ale tak jest jak się gra zamiast inwestuje i otwiera shorty na niedowartościowanych dużych spółkach.
  • Re: Negatywne dywergencje RSI Autor: ~SzpiegZKrainyDeszczo [31.61.252.*]
    Dealer to nie łoren. To ciiuul z tychow.
    To ta sama osoba. Ma specyficzny, niepodrabialny styl pisania.
[x]
TAURONPE -2,18% 9,41 2026-05-29 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.