Być może nie ma się czym chwalić?
A może wyniki są takie dobre, że trzeba dać czas akcjonariuszom długoterminowym, by zdążyli dokupić po obecnej cenie przed wystrzałem o 50, 80, może 150%?
To, że papier będzie po 300 jest pewne. Pytanie tylko czy w 2026, czy w 2046.
Jak na to otoczenie rynkowe to wyniki są dobre. Wolumenowo wartość sprzedaży paliw wzrósł r/r. Czyli ciągle zdobywają rynek. Skorygowana EBIDTA też wyższa. Co prawda ciężko z tych danych określić poziom dywidendy, ale myślę, że będzie w przedziale 6 - 8PLN
Jeśli standardem stanie się generowanie kwartalnie minimum 100 mln PLN Ebitdy skorygowanej (a mamy już tak drugi kolejny kwartał), to roczna Ebitda skorygowana winna się kształtować na poziomie minimum 400 mln PLN !!!! To jakby nie patrzyć i liczyć, obecna kapitalizacja, jest chyba zdecydowanie zbyt niska. Co sądzicie ?
No jeśli EBITDA skorygowaną skoryguje się koniecznością spłaty odsetek kredytów, uiszczenia podatku, odpisami na amortyzację i utratę wartości, to niewiele zostanie na tę długo wyczekiwaną dywidendę. Zysk netto 8-10 na akcję , więc dywidenda 2-3PLN.
Cierpliwości, w 2050 roku to będą zyski...
Rynek jednoznacznie ocenił wyniki (kurs up przy zwiększonym wolumenie), dywidenda spodziewana jest 8-10zł (ta ostatnia wartość to wersja b.optymistyczna)
Mam nadzieję, że to początek zmiany sentymentu wokół spółki. Jakby jeszcze Prezes opowiedział co nie co o kierunkach rozwoju na rynku gazu i negocjacjach z Shellem...
Prezes również przyznał, bodajże w 2023, że zakup akcji przez prezesów (za premię otrzymaną w tym celu) jest inwestycją długoterminową. Minęły 2 lata i część inwestycji przestała być długoterminową - zbyli po 60k akcji. Oczywiście mieli do tego absolutne prawo, jednak ujrzeliśmy co znaczą obietnice prezesów.