• merytoryka dyskusji Autor: ~rob [83.11.138.*]
    Odnoszę wrażenie, że na forum ICE jest za dużo emocji a za mało merytoryki. Było kilka cennych postów, gdzie autorzy spierali się o możliwą przyszłą wycenę spółki i to jest cenne bo daje możliwość spojrzenia na różne podejścia... ale jest tez tutaj dużo wzajemnej niechęci i spierania się kto, kiedy i za ile sprzedał papier ICE. Tylko po co? To zaśmieca forum. Skupmy się może na merytoryce i przyszłości tej spółki. Obecny kurs nie ma znaczenia. Jak ktoś chciał spekulować pod FDA to kupił w cenie 30+ i teraz realizuje zyski. Nie ma co takich osób od razu wyśmiewać. Realizacja zysków to normalna sprawa. Druga grupa wierzy w przyszłość tej spółki i choćby nagle spadło do 25 zł czy magicznych tutaj 13 zł to nie ma dla tych osób wielkiego znaczenia bo czekają na komercjalizację a spadek kursu to jedynie okazja na tanie zakupy. Ja jestem właśnie w tej drugiej grupie osób. W ICE wiara w sukces przełożenia FDA na konkretną sprzedaż w Q1/Q2 2026 to jest klucz dla wzrostu wyceny. Jako inwestor wymagam od spółki i Prezesa realizacji obietnic. Nie będę tutaj dziękował za kamienie milowe bo przecież to jest ich praca, obowiązek wobec inwestorów. Czy na innych spółkach ktoś dziękuje za wygranie przetargu? Nie, bo to jest normalne zadania zdrowej spółki. Więc nie róbmy tutaj sekty tylko biznes. ICE ma przyszłość ale to od ekipy ICE zależy czy szansę wykorzystają. Pozdrawiam wszystkich i dużo spokoju życzę
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ice_goru [109.243.220.*]
    Słuszna uwaga ale nie liczyłbym na to. Nawet szkoda próbować. Najlepsze momenty na merytorykę to tylko weekend gdy nie ma notowań. Pozdrawiam
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~Iceberg901 [213.76.133.*]
    Krotko i na temat.. podpisuje sie..nie obrzucajny sie tu blotem bo mija sie z celem...celem jest tu dobrze zarobic i pomagac sobie na co licze od osob doswiadczonych ze dadza cynk kiedy zbliza sie odbicie..jestem za spolka obiema lapami dla mnie topowa spolka ale fakty sa takie ze poki co zyskow tu nie ma..sa ogromne pesrpektywy i zyski przyjda na pewno ale poki co bedzie leciec nie ma sie co oszukiwac i kwestia wyczuc dobry moment na wejscie do odbicia i na tym warto sie skupic..prezes nie jest w stanie codziennie udzielac nowych dobrych informacji zeby pchac kurs do gory i przedstawiac kolejne fda..to sie skonczylo teraz czekamy na konkrety
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~Eryk [109.231.0.*]
    Lukę domkneli, powinniśmy zawracać
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: nanako [77.222.243.*]
    To ja merytorycznie pytam kolejny raz sceptyków sprzedaży CC po 250mln + o rozwinięcie swojej tezy.

- produkt jest lepszy niż jego odpowiedniki,
    - jest na niego zapotrzebowanie,
    - są chętni do jego kupna,
    - FDA zatwierdził więc jest potwierdzone działanie i jakość,

Dlaczego lepszy produkt w świecie inflacji spółka ma sprzedać taniej? Zrozumiałbym to gdyby był jeden chętny to nabyć, a spółka miałby nóż na gardle z budżetem. Tutaj nie do końca widzę przestrzeń do negocjacji w dół. Logicznie obserwując światowe marki wydaje się, że cena 250 mln powinna być wyjściowa raczej w górę niż dół. Natomiast chętnie posłucham argumentów w drugą strone.
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~gracz [62.197.149.*]

@ rob ....

Bzdury Piszesz- do potegi N...tej ....o tym "BRAKU WDZIECZNOSCI" ...bo to ich ( psi obowiazek ) podobny jak wygranie przetargu pzrez np spółke budowlaną ...

Jak myslisz dlaczego CoolCryo jest Pierwszym w Historii Polski zarejestrowanym urzadzeniem MED/TECHU kkasy 3 przez FDA??

A teraz zapytaj ( np AI moze ci powie) ..... ile przetargów Rocznie jest oglaszanych w Polsce ktore ktos wygrywa .....ile było ich w Histrorii Polski np w ciagu ostatnich 30 LAT ----i wlasnie TYM rozni sie rejestracja Yrzadzenia Klasy 3 w FDA ----od wygrania Jakiegos przetargu.....

PONIAJŁ teraz rob ---dlaczego PREZES i ZESPÓŁ Medinice ---BARDZO ale to BARDZO ---ZAŁUGIJE na PODZIEKOWANIA i ...WIELKI SZACUNEK....---I dlaczego to --Przetarcie szlaków pzrez CC moze byc takie Fundamentalne i WYJATKOWE na tel wielu spółek w Polsce --rowniez w ujeciu przyszłych ich projektów i SYSTEMÓW ?? ---Bo wielu ma Checi i plany ----ale TYLKO ONI tego dokonali....

@ nanako ....

w druga strone jest tylko jeden argument ---ze nie ma ciagłej dzidy po +20 co sesje i ze nie ma jeszcze 100-150 PLN ... to maci w beretach wielu tzw. Ynwestorom..i dobrze bo jak to mowi stare przysłowie " baby z wozu ...koniom lżej" ...... BĘDZIE....:)) ---tutaj chodzi o to zeby papaiery mieli ci co chcą być naprawde DŁugoterminowcami na wiele wiele lat i ktorzy nastawiaja sie na odcinanie kuponów mnp. dywidendowych ( kólkowiczom i rasowym spekulancikom) dziekujemy----i mam nadzieje ze Rynek im ...podziekuję ...wyleszczajac ich z akcji....:))
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~Tommi [188.146.142.*]
    To na ile jeszcze zjadą z kursem ?
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~rob [83.11.138.*]
    Zgadzam się, że pod kątem przełomu dla medtechu w PL to FDA zapewne jest dużym sukcesem ale ja raczej patrzę na swoją inwestycję w ICE pod kątem tej jednej spółki i mam wobec niej swoje oczekiwania. Jedym z nich było wypełnianie kamieni milowych i FDA jest tym etapem dla CC, który zakończyli pozytywnie. Musimy trochę wszyscy zejść na ziemię bo możn wymyśleć i zaprojektować fantastyczne rzeczy ale finalnie ktoś to musi kupić za odpowiednią kwotę aby działania badawcze miały sens. Prezes już wielokrotnie mówił, że ich celem nadrzędnym jest sprzedaż projektów i zajęcie się kolejnymi. To jest długofalowy cel tej spółki. Mają przynosić zyski dla akcjonariuszy - stąd też potencjalna nagroda w postaci dywidendy. Mi się podoba to co mówi Prezes, na razie to dla mnie spójny obraz i przekonuje aby ze spółką być jako inwestor długofalowy. Ale rozumiem, że spekulanci też się tutaj pojawią i taki jest urok GPW. Mam w swoim portfelu też spółki budowlane, IT, AI, zbrojenia, finanse itd. i je oceniam innym kryteriami niż ICE gdzie liczy się wizja i wypełnianie kamieni milowych - gdzie jest obietnica przyszłości. Co do wyceny CC to skoro Prezes już kilkukrotnie mówił o min 250 M USD za porównywalne projekty to pewnie ostro negocjuje i ma kilku chętnych. Myślę, że jak ta cena będzie min 200 M USD to już będzie sukces + potencjalna dywidenda mocno wpłyną pozytywnie na wartość ICE a tym samym na kurs. Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale pojawia się coraz częściej informacje o kolejnych projektach - dla mnie to niemniej ważne niż CC - to jak backlog w budownictwie :) ICE ma wizję, ja ją kupiłem i będę wspierał ale mam też swoje oczekiwania, że będą dowozić to co obiecują jak każda inna zdrowa spółka giełdowa. Pozdrawiam
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~gracz [62.197.149.*]
    Kolego mozesz sobie schodzić gdzie chcesz...ale Logicznie rzecz ujmując

--Skoro ( Diagnostyka PCR/ONE bez Certyfiakcji FDA -- bo ja odrzucono) mogla zrobic deal na 170 M $ ---- to jaki deal zrobic moze CoolCryo...??

I poza tym jak to wplynie na rozwój kolejnych systemów --zarowno MiniMax i AtriClamp jak i tych z szuflad a moze INNYCh zewnetrzych ktore sie do nich zglosza---

skoro paytzysz długofalowo na mozliwy rozwój i generowanie kasy przez Medinice---to chyba masz zbyt krótkowzroczne spojrzenie ---ktora nie Dostrzega Wyjatkowosci Sytuacji MEdinice --na tle wielu innych spółek medycznych na naszym Bananie i poza nim....w branzy Med/techu i ogolnie Bio/techu....
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~Gier [31.175.16.*]
    Tą wyjątkowość zobacz na kursie od poniedziałku.
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: alicja1992 [37.31.44.*]
    Ile tej dywidendy będzie ? 80zl na akcję ?
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~Gier [46.112.228.*]
    Nie, tyle to nie cytując klasyka
  • Re: merytoryka dyskusji Autor: ~Verso [31.183.166.*]
    Normalna korekta. Wychodzą ci co juz zarobili a kupują ci co czekaja na pierwszą komercjalizację i dywidendy
    Urok rynku
[x]
MEDINICE -3,91% 54,00 2026-04-13 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.