• Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Robert [78.30.98.*]
    Rzuca w dół bez hamulców.
    Robi to nie swoimi akcjami.
    Czyje akcje ma on do dyspozycji ??
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [46.113.8.*]
    To nie żaden sternik tylko Jan zrezygnował z dywidendy w tym roku.
    Może woli sobie kupić obligacje SP oprocentowane 4% w skali roku.

Stopa dywidendy dla akcji Patentusa przy cenie 3,5 zł wyniesie (minimum) 7,14%.
    Już za 3 tygodnie bedzie espi o wysokości dywidendy za 2025 rok.
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Janusz [148.81.188.*]
    a co będzie, jak nie będzie dewidendy za 2025?,
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~taa [84.234.124.*]
    Analityk,
    nie wiem ile akcji ma Jan i jaką ma/miałby stope zwrotu ale chyba nie bardzo się orientujesz jak działa giełda.
    1. Przede wszystkim Twoja stopa zwrotu jest ujemna. Nie masz zwrotu tylko stratę bo podałeś że kupiłeś średnio po 3,91 a dziś rynek wycenia te akcje właśnie o tyle mniej. O ile udało by Ci się sprzedać bo jeśli masz 2k akcji to tak, ale jeśli masz akcji za 100tys to wrzucając je na rynek średnia sprzedaży byłą by pewnie 3,20 zł i Twoja strata 15-20%.
    2. Nie wiem po ile tam obligacje teraz chodzą ale +4% zawsze jest lepsze niż -10% na dziś lub -20% przy próbie sprzedaży.
    3. Nie wiem nic o dywidendzie, nie wiemy nic o wynikach za 2025r a tu już ustaliłeś jak dobrze zrozumiałem dywidendę na poziomie 0,25zł? Posiadasz informacje znaczące. Zarząd jest teraz w dużych tarapatach skoro Ty wiesz a oni tego nie upublicznili.
    4. Jeśli Twoja informacja o stopie dywidendy jest wiarygodna to dalej jesteś na minusie bo 3,5 + 0,25 - (0,25x19% podatek) to dalej znacznie poniżej Twojej ceny zakupu. Dalej minus pare % to gorzej niż ZERO albo +4%
    5. Żeby dostać dywidendę - o ile będzie - muszę Ciebie zaskoczyć: wystarczy kupić akcje 2 dni przed tzw prawem do dywidendy. Ten dzień będzie minimum kilka dni po podaniu kwoty dywidendy i potwierdzeniu jej przez organy spółki. Jak sam wiesz, przez kilka tygodni jeszcze nie będzie wyników a co dopiero zatwierdzenia uchwały o podziale zysku. Tak więc żeby kupić akcje pod - póki co - teoretyczną dywidendę jest jeszcze kilka tygodni jak nie miesięcy (rok temu był to lipiec)

Nie wiem czy Jan ma czy w ogóle miał akcje ale w każdym z tych 5 punktów jest w lepszej sytuacji niż Ty.
    Zobacz, jak różne mogą być podejścia: Ja skupiłem akcje po 3,28 i mimo bycia na małym plusie jestem zły na siebie że nie poczekałem i nie skupiłem znacznie niżej i jestem zły że moje kółeczko trwa zbyt długo. Ty natomiast cieszysz się że masz stratę -10% i że być może za pół roku zmniejszysz ją do -5%.
    taa, chyba jesteś nowy na giełdzie skoro nie wiesz, że żeby zrealizować stratę to trzeba akcje najpierw sprzedać poniżej ceny zakupu.
    Ponieważ kupiłem akcje dwa lata temu pod dywidendy, dlatego na razie realizuje tylko zyski (0,75 gr na akcje).
    Gdy już poznamy kwotę dywidendy za 2025 r. (w połowie marca) to nikt już akcji poniżej 4 zł nie kupi.

Nie jestem groszołapem dlatego nie interesują mnie kółeczka przy tak małych obrotach.

Istnieje też duże ryzyko, że przed espi o dywidendzie pojawi się espi o nowej umowie.
    Może jestem dziwny ale dla mnie (bezzwrotne) dofinansowanie spółki kwota 23 mln zł z funduszy UE to zwiększenie wartości firmy.

Dlatego nie wykluczam zwiększenia stanu posiadania akcji Patentus przed dniem dywidendy.
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Uwaga [31.0.26.*]
    Do' taa" -dużo i mądrze piszesz,oj niepotrzebnie,niepotrzebnie !!
    Ale ,chcesz to pisz,na pewno to pomoże ???
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [5.173.28.*]
    Ten/ta "taa", to dobry człowiek.
    Już raz mi naganiał drobnych inwestorów na spadki.
    Udało mi się wtedy ładny pakiet tanio uzbierać
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~bagieta [84.40.158.*]
    Ładna akcja sternika , która trwała dokładnie 10 sekund
    Spóźniłem się trochę
    Zabawa trwa dalej
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [5.173.170.*]
    taa jest jednak skuteczny i zawsze można na niego liczyć.
    Szkoda, że nie może trochę akcji taniej na BOS zrzucić.
    Dwa lata temu, przed pierwszą dywidendą, taa, technik-at i tamta oddali mi ponad 120k akcji.
    Chyba teraz mają podobny plan:-)
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Zigi [31.0.72.*]
    Ta spółka to dno
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~robhal [78.88.197.*]
    Od lat mityczny sternik miały być Chiny Indie teraz Safe i tak w kółko jedno i to samo co niektórzy kupią taniej i zrobią kółeczko nikt z większą kasa w tą spółkę nie wejdzie a nieraz obroty jak w warzywniaku
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Robi [31.0.26.*]
    Takie rajdy w dół na tej spółce nie mają większego sensu.
    To tylko topienie akcji.
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~taa [84.234.124.*]
    powiedz mi, jak można "naganiać" na spadki? jaki bym miał cel skoro piszesz że "oddałem" Ci czy inni gracze oddali Ci akcje?
    Rozumiem, "naganiać" na wzrosty - tak jak TY bo jesteś na stracie i chcesz z niej wyjść. Ale w sytuacji tych akcji granie na spadki nie da zarobić bo nie ma opcji ani kontraktów na te akcje. Grać na spadki można na kghm, lpp złoto, srebro i wszystko forex. Ale nie na patku...

O tym że nikt nie kupi akcji poniżej 4zł też już piszesz od paru lat a tym czasem trudno było je kupić powyżej bo po 4zł i wyżej przez ostatnie 10 lat notowania były przez jakieś 2 miesiące. Więc przez 10 lat praktycznie każdego dni mimo tego krótekiego epizodu można było kupić akcje taniej.
    Dziś też można kupić znacznie taniej.
    Kupiłeś na górce, zdarza się. Mi też się zdarzyło i to nie raz nie dwa. I pewnie każdemu z nas. Naganiasz na wzrostu no ok rozsądne - ale nie na bankierze bo tu nikt nie kupi ani nie sprzeda akcji bo jeden anonimowy człowiek z drugim anonimowym człowiekem mu doradzą. Chyba że kupi za tysiąc zł ale to Ci ceny do tych 4zł nie dzwignie.
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [5.173.31.*]
    3,39 + 0,75 zł = 4,14 zł
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [46.112.4.*]
    4,14 zł - 3,91 zł = 0,23 zł

Hipotetyczny zysk 5,88%, gdybym chciał sprzedać akcje po 3,39 zł ale oczywiście tego nie zrobię :-)

• Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Jan [79.175.253.*]
    Dnia 2026-02-20 o godz. 09:20 ~Analityk napisał(a):
    > 4,14 zł - 3,91 zł = 0,23 zł
    >
    > Hipotetyczny zysk 5,88%, gdybym chciał sprzedać akcje po 3,39 zł ale oczywiście tego nie zrobię :-)
    >

hipotetycznie - bo nie umiesz liczyć albo jako jedyny w Polsce nie płacisz podatku od dywidendy
    0,75 -19% = 0,607
    3,30 +0,607= 3,91 i to z dużym zaokrągleniem
    3,91-3,-91 = ZERO oczywiście minus prowizje zakupu i sprzedaży i oczywiście spadek kursu gdybyś chciał sprzedać akcje to taniej niż dzis.
    Infalcja przez 2 lata skumulowana to 7,2% Twoja inwestycja jakieś minus 1 wieć prosto licząć straciłeś 7-8 %
    Hipotetycznie - bo tracisz dalej każdego dnia.
    Nie stracilem przez 2 lata na inwestycji w akcje Patentus nawet złotówki ponieważ nie sprzedałem moich akcji.

61 tys. akcji x 0,607 zł = 37 tys zł, mój zysk netto :-)

Akcje PGNiG też trzymałem ponad 10 lat dla dywidendy.
    Za 8 lat też będzie sesja gieldowa i przekonamy się ile kasy do tego czasu zarobię.
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Trevor [217.119.79.*]
    Mam tego więcej, mam mniejsza średnia, oczywiście o ile bedzie co roku dywidenda, to jest w miare ok, dla mnie to tez inwestycja na dlugi okres (10 lat), natomiast póki co zdecydowanie lepiej mozna bylo zarobić na innych spółkach, dlatego nie uważam tych akcji za super inwestycję, jezeli dywidenda bedzie, i nie gorzej niz w ubieglym roku to stopa zwrotu na poziomie 7% , - podatek, czyli 5,6%, jest przeciętnym wynikiem, licze ze z nowymi możliwościami hale, maszyny, podpiszą konkretną umowę i kurs bedzie na wyższych poziomach, a czy sie uda, czas pokaże, pozdrawiam cierpliwych,
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Pszczyna [78.30.101.*]
    Swoje akcje sprzedałem i to dużo,jestem zadowolony i mam spokój.
    Ciekawy jestem, kto to kupił ?

Może Analityk ::))ale tyle nie mógł odebrać?
    a może ktoś na lewe rachunki i milczy jak zaklęty ?
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Trevor [217.119.79.*]
    Jeżeli sprzedałeś powyżej 4, to pogratulować, kto to kupił, ciężko powiedzieć, jakaś część być może ja, jeśli ktoś kupił na lewe rachunki, to napewno nie bedzie o tym pisał na forum bankiera,
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [5.173.198.*]
    Główni udziałowcy swoje 80% akcji też trzymają na długi termin.

Obawiam się tylko, że będzie tak jak na Grenevia czyli najpierw zaniżanie kursu przed skupem akcji po wyższej cenie, żeby zachęcić drobnych inwestorów do oddania wszystkich akcji.

Też miałem 2x więcej akcji ale połowe sprzedałem po średniej cenie 5,53 zł.

Dlatego mogę się teraz cieszyć tanimi zakupami.
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Kruszarka [78.30.98.*]
    Sternik tak ustawia kurs ::)))
    A więc ściągać jego na niskie poziomy i dyskretnie siorbać akcje.
    Powoli ,bez pośpiechu niech topi akcje.
    On przeciw nam ,to wszyscy na jednego. Jest nas kilku. Pozdr.
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [5.173.152.*]
    Spoko, tu nie ma żadnego sternika :-)

Jest tylko FF 20%, około 6 mln akcji, zyski zatrzymane z poprzednich lat około 137 mln i dofinansowanie z UE w kwocie 23 mln zł.
    Dodatkowo są też dwie nowe hale produkcyjne o łącznej powierzchni 1000 m2 i 9 nowych maszyn cieżkich :-)
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Analityk [5.173.152.*]
    Zyski zatrzymane z poprzednich lat to 4,64 zł na akcje.
    Jest się czym dzielić
  • Re: Sternik nie szanuje akcji :::)) Autor: ~Wiem [78.30.96.*]
    Analityk-dobrze piszesz. Grenevia( ponad 600 mln akcji ) ,Patentus (niecałe 30).Rachunek prosty.
    Sternik-on jest i steruje kursem i arkuszem sprzedaży !!!
    Podpuszczać jego niżej i skubać.
    Walczyć z nim tak jak Mudżachedini w Afgnistanie z Ruskimi i Amerykanami.
    Jedni i drudzy podkulili ogon i uciekali w panice.
    Niech dużo utopi,a póżniej ucieknie. Pozdr. ::)))
[x]
PATENTUS 0,00% 2,65 2026-05-29 16:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.