• Monetyzacja Autor: ~Analityk [194.233.101.*]
    Layers of Fear 3 to super projekt do monetyzacji. Dodadzą akcję, zarządzanie zasobami i ciężko bedzie to zepsuć od strony finansowej.

Oczywiście malkontenci ujadają bo okazuje się, że Bloober ma zasoby i pomysł na jeszcze mocniejszy rozwój czego nie mogą od dawna przeżyć i wylewają tu swoje żale.
  • Re: Monetyzacja Autor: ~Jack [83.175.180.*]
    Wydanie Layers of Fears 3 po dużym sukcesie Cronosa może spowodować że ci dla których Cronos ze względu na bardziej mainstreamowy gameplay był pierwszym tytułem od Bloobera (tak jak u mnie) mogą teraz sięgnąć mimo wszystko po pierwszą i drugą część Layers of Fear aby być na bieżąco z cała serią po wydaniu części trzeciej.
    Po bardzo udanych premierach Silent Hill 2 Remake oraz Cronosa Bloober zyskał po prostu "duży szacunek na dzielni" i każdy nowy tytuł Bloobera zyska dużo większe zainteresowanie niż kiedyś.
  • Re: Monetyzacja Autor: ~Inwestor [31.61.250.*]
    Dnia 2026-02-15 o godz. 17:31 ~Jack napisał(a):
    > Wydanie Layers of Fears 3 po dużym sukcesie Cronosa może spowodować że ci dla których Cronos ze względu na bardziej mainstreamowy gameplay był pierwszym tytułem od Bloobera (tak jak u mnie) mogą teraz sięgnąć mimo wszystko po pierwszą i drugą część Layers of Fear aby być na bieżąco z cała serią po wydaniu części trzeciej.
    > Po bardzo udanych premierach Silent Hill 2 Remake oraz Cronosa Bloober zyskał po prostu "duży szacunek na dzielni" i każdy nowy tytuł Bloobera zyska dużo większe zainteresowanie niż kiedyś.

A kiedy ten sukces Cronosa nastąpi, bo na razie to ja widze ładny walking sim do portfolio z pseudogameplayem, który pojechał na kampanii marketingowej za grube miliony i sukcesie remake'u SH2 , który był świetny natomiast żadnej większej kasy nie przyniósł???? Niedawna premiera IHTP pokazała za to wtopę na kilka milionów złotych co raczyliście przemilczeć ... jak zwykle.
    Nie wiem czy SH2 Remake przyniósł czy nie przyniósł Blooberowi dużej kasy i ty też tego nie wiesz.
    To czego możemy być oboje pewni to fakt że Bloober po wydaniu tego rimejku wszedł właściwie do pierwszej ligii "horror studio" choć musi ten fakt jeszcze uklepać kilkoma kolejnymi hitami, ale o to się nie martwię, bo jak do tej pory konsekwentnie realizują strategię bycia topowym global horror house co oczywiście przysporzy Blooberowi sporo hejterów, co czasami widać na tym forum aż nazbyt mocno.
  • Re: Monetyzacja Autor: ~Inwestor [31.61.250.*]
    Dnia 2026-02-15 o godz. 18:53 ~Jack napisał(a):
    > Nie wiem czy SH2 Remake przyniósł czy nie przyniósł Blooberowi dużej kasy i ty też tego nie wiesz.
    > To czego możemy być oboje pewni to fakt że Bloober po wydaniu tego rimejku wszedł właściwie do pierwszej ligii "horror studio" choć musi ten fakt jeszcze uklepać kilkoma kolejnymi hitami, ale o to się nie martwię, bo jak do tej pory konsekwentnie realizują strategię bycia topowym global horror house co oczywiście przysporzy Blooberowi sporo hejterów, co czasami widać na tym forum aż nazbyt mocno.

To zerknij do raportów finansowych i zobaczysz,że work for hire na marży 30% to nie jest to, o czym WIELKI GAMEDEV marzy. Porządna spółka gamedevowa zarabia na swoich produktach wielokrotność budżetów, a nie walczy o zwrot i łata dziury wyciągając dotacje.
    Najpierw trzeba się wybić kolego i czasem zrobić dla kogoś robotę work for hire ale na takim poziomie aby wielki świat to zauważył, a gwarantuje ci że w przypadku Silent Hill 2 Remake świat to zauważył i docenił:

Silent Hilll 2 Remake - 56500 sztuk recenzji z czego 94% to oceny pozytywne

Kolejna ale już autorska gra Bloobera: Cronos New Dawn - 9132 sztuk recenzji z czego 88% jest pozytywnych - jak na własne i przede wszystkim nowe IP to świetny prognostyk do kolejnych sukcesów

Bloober wydaje się więc mieć od jakiegoś czasu jakąś receptę na powtarzalny sukces swoich gier, a ich akcje sprzedam dopiero wtedy gdy wypuszczą jakiegoś gniota (IHTP nie uwzględniam bo to mała gierka która nie była robiona przez nich)

[x]
BLOOBER 0,77% 26,10 2026-06-01 09:50:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.