A co w przypadku odcięcia dywidendy Powiedzmy że 2 zł w pierwszym dniu odcięcia kurs po 40gr? Co w takim scenariuszu Myślicie że kurs szybko wróci powiedzmy do 2zl? czy może kurs będzie musiałbyś być zdecydowanie wyżej aby odcięcie nie spowodowało absurdalnej wysokości kursu? Wypowiedzcie się tylko bez hejtu.
Jeszcze mają projekty wydobywcze takie jak Tannenberg. Oraz jakąś część środków sobie zostawią myślę że między 50 a 100 mln zł. Plus minus tak więc to nie jest tak że wypłacą wszystko i zwiną się ogłaszając zakończenie działalności całkowicie....
Piszesz tak jakby już było odrzucenie definitywne z Singapuru jakby Polska zapłaciła jakby już było po walnym i w poniedziałek miałoby być odcięcie 2 zł a może być tak 1. Odrzucenie apelacji: Stabilizacja i wzrost na 3,00 zł.
Dobre rdzenie (Tannenberg): Budowa fundamentów pod przyszłą kopalnię, wzrost na 4,00 zł.
Wypłata 50% odszkodowania w dywidendzie: Euforia i walka o akcje, kurs w przedziale 5,00 – 6,50 zł
czylu po odcieciu 4..
To jest rynek. Cene akcji ustali stostunek popytu do podazy. Tak jak dzieje sie to teraz. Wysokość dywidendy nie ma bezposredniego wplywu na kurs. Ale ma posredni. Nikt nie odda akcji po 2.50 skoro samej dywidendy mialoby byc np 2 PLN bo w kasie spolki jeszcze cos zostanie i do tego są dwa projekty. Rozstrzygnie rynek
Kupując teraz, płacisz za:
Arbitraż z dużym znakiem zapytania co do daty wypłaty (to jest główny składnik ceny).
Gotówkę na koncie, która wystarczy na przetrwanie sporów sądowych.
Potencjał Tannenbergu, który dostajesz niemal „w gratisie”, bo przy obecnej kapitalizacji rynek nie przypisuje temu projektowi istotnej wartości rynkowej.
Krótko: Arbitraż jest wliczony jako „nadzieja na dużą kasę w przyszłości”, a Tannenberg jest wliczony tylko jako „ciekawy projekt poboczny”, który na razie generuje koszty.
tanenberg jest wart kilka mld dol dla mnie plus dyw a jak bedzie inf o odzuceniu to kurs wystrzeli mocno a jak bedzie kasa to znowu wystrzeli i moze byc min podwojony nieliczac taenberg i jeszcze jest londyn i grenlandia
Jeśli modelowanie 3D w połowie roku potwierdzi mineralizację w piaskowcu, to te 0,7 mln ton może szybko zamienić się w 1,5 czy 2 mln ton. Wtedy projekt staje się atrakcyjny dla największych graczy na świecie (jak właśnie BHP).
Podsumowanie:
Te 2,6% miedzi to wynik rewelacyjny w skali europejskiej. Gdyby KGHM znalazł dzisiaj nowe pole z taką zawartością, uznano by to za ogromny sukces eksploracyjny. Dla małej spółki jak GreenX, posiadanie projektu o takich parametrach w stabilnych Niemczech to "polisa ubezpieczeniowa" na wypadek problemów z arbitrażem w Polsce.
Tu jest cały czas manipulacja i zgodz się zemna.Teraz będzie następne odwołanie w polsce. Później nie będę chcieli wypłacić. Później przesuna tanneberg ze względu braku gotówki Później w październiku londyn i odwołanie itd. Tylko ja wiem kto i po co to zaplanował pozdrawiam. Reszta wiadomośći kto to zaplanował wkrótce. Powodzenia
Zamiast manipulować , może lepiej zainwestuj w jakieś korepetycje,aż razi po oczach, wszystko wiedzący pioter,który wie,ale nie powie,a spółka nie urośnie,ale on tu czuwa,bo może jednak,mi uwierz,mi
Zgoda że to jest ustawka ale skoro wszystko wiesz to znaczy że wywaliłeś po 3.3 póżniej po 2.6 czy po2.8 teraz też po wystrzale jak będziesz wiedział że zwalacie z 3 też sprzedacie do 2.6 tak działa typowa spółdzielnia i tyle. Z tym że teraz nikt spevjalnie nie zaniża chyba strach że już się nie odbierze.
Dnia 2026-02-14 o godz. 08:05 ~Piotr napisał(a): > Tu jest cały czas manipulacja i zgodz się zemna.Teraz będzie następne odwołanie w polsce. Później nie będę chcieli wypłacić. Później przesuna tanneberg ze względu braku gotówki Później w październiku londyn i odwołanie itd. Tylko ja wiem kto i po co to zaplanował pozdrawiam. Reszta wiadomośći kto to zaplanował wkrótce. Powodzenia Zapomniałeś dodać że całkiem możliwe odwołanie w sądzie w Lulinie bo przecież tam miała być kupalnio, a i jeszcze napewno związki zawodowe złożą odwołanie i też trza będzie pochylić się ...
Dywidenda jest już w cenie kursu akcji… pisałem to kilka razy. Oczywiście mogę nie mieć racji, ale przychylam się do opinii MM, że po odcięciu wylądujemy na groszówkach czyli realnej wycenie spółki już bez kasy z odszkodowania. Kolejne kwartały/lata podbiją kurs, gdy zacznie się robić ciekawie w sprawie miedzi w Niemczech
Że wypłacą dywidendę to pewnik. Najważniejsze pytanie brzmi kiedy. Jeśli w następnym roku to kurs będzie o wiele wiele wyższy. W tym roku czy wypłata tego jest możliwa?
jeżeli w kwietniu Sąd w Singapurze odrzuci wniosek Polski o apeację, to wyrok stanie się prawomocny i wykonalny z tego co czytałem to już pozostanie tylko wypłata na rzecz Greenx z tym, że już po wyroku Prokuratoria Generalna zaproponuje ugodę, w której zaproponują rezygnację z odsetek lub rozłożenie płatności na raty w zamian za szybką wpłatę
jak będzie to się okaże, możliwe że Sąd wyda decyzję jeszcze w marcu jeżeli Zarząd Greenx dostanie bardzo obiecujące wyniki badań rdzeni i będzie im zależało na czasie to się dogadają najważniesze aby Sąd szybko zrobił swoje i po naszej myśli
Tak, sąd szybko zrobi swoje, tak jak ostatnio. Rozprawa w lipcu, orzeczenie w styczniu. A niby tylko sprawy proceduralne dotyczące jurysdykcji, bez merytoryki. 6 miechów...
Tak czekaja na kasę po wyroku ponad rok i teraz pujda na ugode odsetki lecą na korzyść grenx niebedzue ugody tyle czekali to poczekają jeszcze trochę niekupiles wystarczająco dużo akcji i niekupisz w tej cenie trolu
Jesli jak co niektórzy piszą, miałoby być 2-2.5 zl dywidendy, to.... yield 100% = stopa dywi ekstremalnie wysoka = rzadkość na rynku. Yield bardzo dobry to stopa 15, dobry 10, sredni 5... a to oznacza ze kurs jest dwucyfrowy. Jak dołożysz biznes w postaci tannenberg moze byc jak po sznurku wg słów Bena = 12-14 aud.
Stara wiara to wie, dlatego siedzi tu juz nawet 7 lat, ponieważ oczekiwane mnożniki to 5-6tusiecy %
Takie wyliczenie gdyby polska zapłaciła całość dopiero w roku 2027 do października ( idealnie w wybory)Pozycja Kwota (PLN) Opis
Wpływ od Polski + 1 452 000 000 Kwota bazowa z odsetkami
Spłata LCN - 308 250 000 Kapitał + Premia 5x + Odsetki 30%
Zarząd i Prawnicy - 115 000 000 Success Fee i koszty operacyjne
Podatek CIT (Australia) - 128 625 000 Po uwzględnieniu tarcz podatkowych
Zysk netto spółki = 900 125 000 Gotówka w kasie po kosztach
Rezerwa na inwestycje - 100 000 000 Na projekt Gutenberg i inne
Pula na dywidendę 800 125 000 na 310mln akcji 2.58 brutto podatek teoretycznie ponieważ spolka zapłaciłaby ok15 % podatku to w Polsce powinniśmy dopłacić tylko 4% ( brak podwójnego opodatkowania) czyli na 1 akcje ok 2.4 gdyby zapłacili do października 2026 Kwota na dywidendę podobna mniej z odsetek ale i mniej dla lcm .
Na tą chwilę ,po dwóch wygranych sprawach to niech się odwołują bo są MEGA ODSETKI 7-8 mln miesiecznie to naprawde kupa kasy Mają na bieżąca działalność ,to tylko czekać bo ODSZKODOWANIE wejdzie tak czy siak Z samych tylko odsetek mają prawie opłaconych prawników