A kurs na dół na dół. Piszą że przychody rekordowe do końca 3 kwartału 2025 a kurs poniżej Covida. Szczęśliwie jestem tylko 10% w plecy, do końca marca nie sprzedam ale jak się nic nie ruszy to chyba akcje pójdą pod młotek. Co sądzicie? Może tu nikt akcji nie ma bo forum jakby martwe.
Ja do tyłu 18%, średnia prawie 16 zł. Popatrz na zysk netto: I kw -9,8 mln EUR(strata), II kw +7,8 mln (zysk) III kw +15,8 mln (zysk). Ja tu widzę mozolną ale jednak poprawę. Kasy nie potrzebuje, więc czekam na zmianę sentymentu. Czytam dziś że North Fish zgłosił wniosek o upadłość, zawsze to trochę mniejsza konkurencja. Jeśli zejdzie do ceny jednocyfrowej to wtedy uśrednie mocniej.
oddałem na -11% (w międzyczasie wziąłem dywidendę, także realnie strata jest niższa), coś złego się dzieje na tej spółce i popatrzę z boku. Zyski kwartalne takie jak piszecie, bez szału, a kapitalizacja ... prawie 3mld. Tu się kropki wyceny nie łączą na bazie osiąganych obecnie wyników. W 4kw rok temu (2024r) netto zarobili 41mln, za około miesiąc okaże się ile dowieźli w ostatnim 4 kwartale 2025. Poczekam na peronie na te wyniki bo coś czuję, że koszty pracy i energii nie pozwolą wykazać powalającej rentowności. Jeśli to tego dojdzie niedowiezienie przychodów, to katastrofa gotowa. Zobaczymy po raporcie jaki jest stan faktyczny tego biznesu. Z kolei w sprawie upadku konkurencji, to też coś mówi o możliwości zarabiania w branży.
Major_zuber Twoje obawy są uzasadnione. Zobaczymy w przyszłym tygodniu co pokażą. Cudów się nie spodziewam, ale jeśli zysk choć trochę się poprawi w stosunku do q3 to chociaż tyle. Ostatnio czytałem, że spadek inflacji ma wspomóc konsumpcję. A widząc horrendalne ceny w tradycyjnych restauracjach, to myślę że śmierć fast fodów szybko nie nastąpi.
Zgadza się, że zwykłe restauracje dawno odpięły wrotki jak chodzi o ceny, ale nie jestem przekonany, że klienci stamtąd masowo przeniosą się do fast foodów. Raczej spodziewałbym się, że po prostu przestaną jeść poza domem i z punktu widzenia fast foodów nie wiele to zmieni. Może będzie wolniejszy odpływ ich klientów do innych segmentów (co jest jakimś plusem).
Skąd teoria że zyski kwartalne bez szału? Amrest miał znacznie mniejsze zyski jak kurs był 40 zł. 3 mld zl kapitalizacji to nie jest nic dziwnego na spółkę, która ma kilka miliardów euro przychodów, majątek, kilkanaście milionów euro zysku co kwartał