Cena prętów których COG jest największym producentem w Polsce, jest na poziomie 2021 roku. W tym czasie płace wzrosły o 100% i koszty prądu o 100%. Jakie więc są perspektywy ? Szansa, że spółka wróci do zarabiania pojawi się jak ceny stali wzrosną o przynajmniej 25%. Niestety szybko to nie nastąpi bo UE tak chroni własny rynek, że taniej jest wieźć stal tysiące kilometrów niż produkować na miejscu. Wg urzędników produkcja CO2 w Azji czy na Ukrainie nie dotyczy celu klimatycznego jaki został wytyczony i którego wszyscy się trzymają by ocalić ziemię.
No dobra, przesadziłem. Wzrost płacy minimalnej to tylko ponad 70%. Wzrost cen prądu w tym okresie to tylko ponad 40%. Nie zmienia to faktu, że przy cenie wyrobów na poziomie 2021 r. spółka nie ma szans na zarobek. Cena skupu złomu stalowego jest na tym samym poziomie więc na prętach spółka nie ma szans zarabiać a w linię produkcyjną w Krakowie zainwestowali ponad 300 mln PLN. Znając trochę rynek kapitałowy zakładam, że bilans 2025 zostanie wyczyszczony czyli strata będzie bardzo duża by słabe wyniki 2026 wykazywały "poprawę". Osobiście obserwuję spółkę bo to typowa spółka koniunkturalna ale dzięki zupełnie niezrozumiałej polityce UE działa w bardzo trudnym otoczeniu i to się w 2026 nie zmieni.
Nie widzę powodów dla których HCz miałaby nie być w stanie takiej płyty wyprodukować. To przecież spółka SP więc nie liczy się zwrot z inwestycji tylko ma być to będzie. Huta oczywiście na tym nie zarobi ale kogo to interesuje, przecież chodzi o bezpieczeństwo narodowe. Obawiam się, że te 200 mld PLN z pożyczki SAFE w znacznej części zostanie zmarnowane na takie wydatki jak kolejne czołgi czy łodzie podwodne. Wracając do COG, to nie sądzę, żeby z tych środków coś do spółki wpłynęło. Nadal mamy państwowe spółki gdzie kasa znika w każdej ilości.
Rządzący właśnie dlatego tak walczą o środki z SAFE by zasypać dziury w takich spółkach jak Węglokoks. Jak inaczej polski przemysł zbrojeniowy miałby wchłonąć te 200 mld PLN w 4 lata ? Oczywiście parytet, że 80% środków przypadnie polskim firmom to medialne obiecanki a jak jest z realizacją obietnic przez KO wiadomo. Ze 100 obietnic na 100 dni nadal do zrealizowania zostało pewnie 80 a od objęcia władzy minęło jakieś 800 dni. Realnie szacując z tych środków w Polsce zostanie może 50% i oczywiście nic wielkiego w naszym przemyśle obronnym się nie stanie. By uspokoić społeczeństwo będą pudrować rzeczywistość i podciągać wszystkie możliwe działania, które już są rozwijane z zupełnie innego finansowania. Wracając do COG, środki SAFE będą bez wpływu na spółkę. Teraz liczą się Siemianowice a te w roku 2026 będą w fazie optymalizacji procesów produkcyjnych a to oznacza dodatkowe koszty. Jak spółka będzie sobie radzić okaże się po wynikach 2Q26.
Nie wolno zapoznać, że Friedrichowi Merzowi i całym niemcom pali sie dpupa i w niespodziewanie mocnych słowach wezwał do zmian w unijnym systemie handlu uprawnieniami do emisji ETS i ma być gotowe na wczoraj.
System ETS jest PATOLOGICZNY. Konkurencyjność całej unijnej gospodarki jest uzależniona od spekulacyjnego instrumentu finansowego ! System obowiązuje ponad 20 lat i jak wiadomo doprowadził od odwrotnych skutków niż zamierzone. Dlaczego Polska nie zawiesiła udziału w tym systemie ? Odpowiedź jest prosta, bo budżet ma z tego około 20 mld PLN rocznie czyli ma wpływy na poziomie zbliżonym do podatku dochodowego od osób fizycznych. Wielokrotnie pisałem na forum o patologii ETS to wtedy pojawiały się wpisy, że jestem antyunijny. Teraz napisałem o tym, że środki z SAFE będą zmarnowane to jestem ruskim trollem. No cóż, posiadanie własnego zdania w Polsce od razu jest krytykowane ale mam to w doopie. Patologia to patologia a polityczne obiecanki są takie same niezależnie czy od pisich patriotów czy kolorowych eurokratów.
Jak można straszyć i w ciemno zakładać, że środki z SAFE bedą zmarnowane? Pis straszy, że nasze wnuki bedą to spłacać, a ja wolę żeby wnuki to spłacały zamiast walczyć o niepodległość z powodu naszej opieszałości w dozbrajaniu kraju.
Opieszałość w dozbrajaniu to jedno a ogromne wydatki to drugie. W 2025 roku wydatki na obronność wyniosły prawie 200 mld PLN. Rok wcześniej ponad 150 mld PLN. Czy dzięki temu przemysł stalowy kwitnie ? Zakup łodzi podwodnych za 10 mld PLN nas nie wzmocni. Zakupy kolejny modeli czołgów do których nie produkujemy amunicji też nam nie pomoże. HSW deklaruje możliwość produkcji 50-60 krabów rocznie ale produkuje 35-40 czyli 3 sztuki miesięcznie ! No i najważniejsze, dlaczego Polska ma się zadłużać by bronić granic UE ?? Wydajemy więcej niż inne kraje, jesteśmy w NATO więc w jakim celu mielibyśmy dalej się zbroić bardziej niż inni ? Jedyny sens tej "taniej" pożyczki to wzięcie jej by spłacić pożyczkę koreańską 2x droższą ale obawiam się że na to UE się nie zgodzi bo przecież cel jest zupełnie inny.
"Z tego samego powodu, co Ukraina przelewa krew za swoja niepodleglosc. Polska powinna to robic dla siebie."
UKR nie jest w NATO ani w UE. To dość duża różnica. Druga sprawa to wschodnia Ukraina i Krym zawsze były ruskie. Tam nawet mieszkańcy mówili po rusku i czuli się ruskami a nie Ukraińcami. Co do przelewania krwi to duże słowa w kontekście tej wojny. Tak wiem, giną ludzie w większości najbiedniejsi bo to zazwyczaj najwięksi patrioci. Bogaci i ci których było stać wykupili się od obowiązku obrony ojczyzny bo to taki kraj i taka mentalność. Po ruskim ataku, przejście do Polski kosztowało od kilku do kilkunasty tysięcy $. W kilka dni z UKR uciekło kilkaset tysięcy mężczyzn w wieku poborowym. To oznacza, że grupa publicznych funkcjonariuszy zarobiła setki mln $. Ktoś się zajął sprawą ? Oczywiście, że nie bo to UKR. Tam za wszystko trzeba płacić łapówki. To powszechnie przyjęte i akceptowane społecznie działanie. Nie porównuj więc Polski i nie strasz. Szwedzki minister wyjaśnił dlaczego jego kraj nie zamierza skorzystać z tej super taniej pożyczki. Nasi ministrowie nie odmówią żadnych pieniędzy tym bardziej, że nie oni będą musieli je spłacać.
środki z SAFE nie będą zmarnowane, za 2 lata rząd powie, że nie wiedział, że kurs EUR moze się zmienić, bo nikt z rządu nigdy nie był w kantorze i TSUE uzna umowę za nieważną
Szwecja i Niemcy nie biorą Safe bo mają możliwość brania niżej oprocentowanych pożyczek. I biorą takie. Polska takiej możliwości nie ma. Bo ma niższą wiarygodność. Jak na razie to wzajemne kontrolowanie się PiSu i KO wychodziło Polsce na dobre. Może i w przypadku SAFE tak będzie?. Większość krajów Europy podziwia teraz funkcjonowanie polskiej gospodarki. A Stalowy pisze że wszystko jest tu d d py. Jestem skonsternowany. Może cwaniactwo i obrotność polskich biznesmenów nas uratuje? Prezes Sztuczkowski to typowy przedstawiciel tego gatunku.
Dnia 2026-02-23 o godz. 09:48 ~stalowy napisał(a): ... dlaczego Polska ma się zadłużać by bronić granic UE ?? Wydajemy więcej niż inne kraje, jesteśmy w NATO więc w jakim celu mielibyśmy dalej się zbroić bardziej niż inni ?
Polska ma bronić granic Polski. Dziś tacy sąsiedzi jak Niemcy, Ukraińcy itp. inni to są podobno nasi przyjaciele a jutro mogą być naszymi wrogami. Ponadto w 2025 roku to Niemcy wydali na zbrojenia dwa razy więcej euro niż my, bo ich mniejsze procenty są większe niż nasze nadęte 4%.
Każdy ma swoje zdanie. Ja uważam, że skoro 300 mld PLN wydane w 2 lata nie dają nam odpowiedniego bezpieczeństwa to kolejne 200 mld PLN niczego nie zmieni.