Robie sobie kalkulatorek emisyjny i tak szukam spolek z emisja aby miec dane.
Z tego co mi wychodzi to ta emisja ma sens dla takich warunkow
PLX
Cena Akcji w dniu nadania PP 7,00 zł
Cena Wykupu Nowej Akcji 5,10 zł
Ilosc akcji na PP 1: 1
Maxymalna cena PP 1,13 zł
Cena po ktorej będą notowane PP 1,04 zł
Minimalna cena PP 0,95 zł
Cena akcji w trakcie notowan PP 6,14 zł
Cena akcji po asymilacji 5,87 zł
Oczywiscie cena akcji to 29zl.
I tu jest problem ta emisja jest sztuczna przy cenie nowej akcji 5.1zl.ratio 1:1
Przy tak duzej emisji widze tu niezle spadki.
Cena nowej akcji powinna wynosic 21zl
PLX
Cena Akcji w dniu nadania PP 29,00 zł
Cena Wykupu Nowej Akcji 21,00 zł
Ilosc akcji na PP 1: 1
Maxymalna cena PP 4,76 zł
Cena po ktorej będą notowane PP 4,38 zł
Minimalna cena PP 4,00 zł
Cena akcji w trakcie notowan PP 25,38 zł
Cena akcji po asymilacji 24,24 zł
Czyli 4 razy wiecej niz podano. Oznacza to tylko tyle ze ci ktorzy nie wykupia nowej serii tylko sprzedadza PP beda niezle w plecy.A ci co kupia i tak straca w srednim terminie.Bo akcje po asymilacji spadna nawet ponizej 20zl.
Dlaczego? Jesli emisja jest sztuczna wbrew logice to co tutaj jest zawile? rozdaja za darmo akcje to co sie stanie po asymilacji? wlasciwie to mozna nazwac splitem a nie emisja nowych akcji/ 5zl gdy akcje warte sa prawie 30 ratio 1:1 to absurd. Kurs musi spadac, aby to skompensowac.
jak ustawiacie sie do nowej emisji,dzien pp zbliza sie .Spodziewalem sie glebokoch spadow(stosownie do ceny emisjii) teraz sam juz nie wiem co o tym myslec?Alein co ty na to?
no ja pamietam co bylo z poprzednia emisja raczej jak ktos kupil akcje z praw poboru to i tak po roku byl zarobiony . wiec wsumei kazdemu na dobre to wyszlo jesli sie zdecydowal na zakup. JEdnak akcje byly i tak duzo nizej niz cena emisyjna nowych .Niektórzy pozniej i tak nie zdarzyli sie zalapać. Powiedzcie ile PP za jedna akcje ?