To nie tylko kwestia tego ze miedz obroni-5%, hghm byl beneficjentem rajdu surowcowego i jest teraz mocna,ale konieczna korekta. Na 265 bym nie liczył w najbliższym czasie. 305 realne.
Z całym szacunkiem Marek,ale trolle to sobie mogą panikować w domu. Ponad 2mld w 2 dni nie zrobiły trolle, ani spakokowana ulica. Wczorajsza sesja juz dała kierunek, dystrybucja pelna para była,a surowce dzis przypieczętowały wyprzedaż. Uważam, ze w okolice 300 zejdzie, odpocznie i jeśli szeroki rynek sie uspokoi to wracamy do wzrostu/ zdrowego :)
rynki azjatyckie startują z niedzieli na poniedziałek w nocy i tam zobaczymy pierwsza reakcja na dzisiejszy krach to pokaże kierunek co będzie w poniedziałek czy zielony kghm czy czerwony
Dzisiejszy krach to tylko korekta w rocznym mocnym trendzie wzrostowym i to na dodatek przez jedno info. Nowy szef FED srebra , złota i miedzi dodatkowo nie naprodukuje bo może drukować jedynie dolara. Rok temu srebro kosztowało 29 dolców teraz 83 dolce i to jest krach? Miedź 4,60 dolca teraz 5,90 no krach jest zarąbisty. Złoto niecałe 3 tys dolców teraz 4,8 tys to dopiero krach!
Po co farmazonisz masz pojęcie o czym piszesz jakie 400 tu nie ma paniki ta spółka powinna kosztować max 220 - 230 o ile miedz sie utrzymanie reszta to chciwość
Ja bym tu na wielkie odbicie nie liczył. Srebro idzie poniżej 50, tu prawdopodobnie szykuje się zjazd na 200, później boczniak. Powyżej 320 w tej dekadzie raczej nie wróci
Dystrybucja na walorze zaczęła się przy dużej zmienności od 320, a to że poleciało do góry pod 400 to tylko dodatkowy bonus. W przyszłym tygodniu zobaczycie w rejestrze więcej szortów….ja wygrałem. A tak analitycznie jeśli nawet byłyby utrzymane ceny srebra i miedzi co uważam za nierealne, to Kgh płaci bardzo dużo podatku z kopalin (poczytajcie w ustawie ostatniej o algorytmie podatku). Zysk prY tych cenach mógłby wynieść 6-8 mld z czego połowa na kapitał, inwestycje i może maks 20-30% na dywidendę co w optymistycznej wersji daje 12 zł na akcję, co przy obecnym kursie daje 3,5% zwrotu. I oczywiście piszę o dywidendzie za 2026 z wypłatą w sierpniu 2027. Jak wiemy z podjętych decyzji strategicznych za 2025 dywidendy nie będzie . I po co to kupować lub nawet trzymać , a potencjał spadku ogromny. Realnie można ryzykować przy 190-200 i tam wróci po domknięciu wszystkich luk bo z tego poziomu nastąpiła ta wielka fala wzrostowa. Wg mnie cel 200 jest w maks miesiąc w zasięgu. No i jeszcze jeden argument , na wigu 20 też prosi się o korektę więc na razie surowce pociągną w dół a później cała korekta.
Zobaczymy co będziesz pisał przy cenie srebra 150 ( jak najbardziej realne w tym roku ) miedzi , 6,2 w tym roku i cenie kghm 380-400 zł? Przypomnę się.
Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to nie moja wina ….szkoda mojego czasu męc się z tymi marzeniami i złudzeniami ….jak się podszkolisz to wróć ….jak jak widać zarobiłem i dalej zarobię a ty mas problem …..
Po tak gwałtownych spadkach cen metali a szczególnie srebra w ciągu jednego dnia w poniedziałek będzie odbicie . Kurs KGHM rano otworzy się neutralnie blisko poziomu zamknięcia z piątku . W czasie sesji może nawet spadać o ca 1 - 3 % a następnie zacznie rosnąc ca 2 - 5 procent na koniec sesji.
Zobaczymy . Praktycznie wszyscy wieszczą na forum w tym oczywiście trolle spadkowe spadki w poniedziałek nawet do poziomu 260 zł. Przecież to absurd w dłuższym terminie może tak być ale nie musi . Prawie nigdy nie jest tak jak zakładają wszyscy.
Racja , tu wątek kghm jest …..urosło 200% czas na razie na spadek o 50% …poziom 225 domknięcie luki i może wtedy stabilizacja i ruchy w okolicach 190-230
domkniecie luki na 225 pozniej stabilizacja i ruchy cos ci sie kolego pomieszało bo ruchy wychodzą ci niżej niż stabilizacja,ludzie myslcie co piszecie.
Piątkowy spadek na kruszcach był najwyższy od 1980 roku, to coś oznacza. Pamiętajcie że w ostatnich miesiącach gigantycznie wzrosły pozycje na wzrost kruszców co związane było z rekordowymi lewarami dlatych pozycji . Czyli klasycznie jeśli rośnie kurs saldo się powiększa itd., ale piątkowy spadek z uwagi na jego wielkość spowodował automatyczne zamykanie pozycji przez trayderow i konieczność uzupełniania depozytów . Wielkość spadku na zamknięciu spowoduje wywalanie z pozycji tych którzy nie mają depozytów , a jak wspomniałem wielkość spadku cs ilość pozycji bez depo tylko to napędza. Nie chce straszyć ale nie zdziwię się jeśli w poniedziałek spadek dalej będzie głęboki i wywali z rynku kolejnych (przypomnę wywalanie polega na nagłej sprzedaży nawet nieuzasadnionej bezpośrednio prze biura jeśli depozyt nie zostanie uzupełniony). Podobną sytuacja będzie na kontraktach kghm, a fundusze szortujace tylko na to czekały i dołożą swoje …..
Czy kruszce staniały czy tylko papiery na nie? Bo fizyczne dalej kosztuje ponad 100 dolarów za oz i to dużo powyżej. Kghm z tego co wiem sprzedaje to co wydobywa a nie kontrakty na metale…Więc sianie paniki nic wam nie da. Korekta się należała lecz obszar 330-330 to raczej trzeba dobierać…
CD Projekt też ma niedomkniętą lukę z 2020 roku jak wiele innych spółek Ci co na to liczyli czekają już 6 rok. Na Kgh właśnie chodzi o to żeby wielu widziało domykanie tej luki tak jak jutrzejszej która też będzie na dzień dobry, to jednak fałszywe tezy ….luka z piątku i jutrzejsza długo nie będzie domknięta, kurs na długo schodzi poniżej 300 do celu 190-200.
Apropos domykania łuk to jutro na Kgh zamknięcie luki 325 luka na otwarciu, następnie zamykanie luki 265 , następnie na 225 i to jest minimalny cel w tym tygodniu. A stabilizacja kursu 190-200
~Zarobiony jestem ciekaw dlaczego nie pisałeś w połowie 2025 że KGHM da takie odbicie :) Obserwuję giełdę od 25 lat i w większości nie ma nic wspólnego z waszymi lukami