Jest jeszcze możliwość, że gdy skończy się skup zacznie się wynikająca z niepodparcia kursu czymkolwiek panika i osunięcie się ceny akcji Wittchen nawet na 10 PLN wynikających z wartości księgowej, bo bez skupu i dywidend to w najbliższym czasie spółka nie będzie prezentowała dla kogokolwiek wartości, którą właśnie uzasadniały wcześniejsze duże dywidendy i chociaż obecny potencjalny skup akcji, a jeszcze pamiętać trzeba, że wcale nie muszą tego skupu przeprowadzić jeśli uznają, że cena akcji nie jest dość nisko w ich ocenie do opłacalności skupowania i nawet mając maksymalną cenę skupu ustanowioną na 22 PLN wcale nie muszą akcji skupować, bo tylko dają sobie tę możliwość, a nie zmuszają się do tego... Pozdrawiam biorących pod uwagę wszystkie możliwości i wcześniej zabezpieczających się przed niespodziankami przyszłości :)
Cieszę się ze chcesz dokupić akcje jednak nie masz szans na takie poziomy ... tanio już było ... kilku desperatów lub osób które tanio kupiły odsprzeda akcje poniżej 22 zł ... ale patrząc po kursie to trend spadkowy definitywnie się skończył ... teraz po zmianie wajchy od skrajnego niedowartościowania akcje będą szły do skrajnego przewartościowania pokonując ATH ... tak sądzę a wy ?
Biorąc pod uwagę liczne obawy wyrażane tu przez postujących co do zamiarów Zarządu spółki, to tym bardziej nie ma pewności co do przyszłości i jeśli wspomniany jest tu przykład GRENEVIA to niech każdy sprawdzi sobie jak tam kurs podstawionymi słupami i wyprzedażą akcji przez skrajnie przerażonych akcjonariuszy mniejszościowych został zaniżony do absurdalnie niskich poziomów, gdzie przy wartości księgowej przekraczającej 4,30 PLN rok wstecz było 1,80 PLN i do dziś jest wojna między postującymi o faktach i trollami naganiającymi na spadki bez ładu i składu, więc w tym kontekście jeśli część tu postujących przywołuje potencjalną możliwość próby zabrania spółki z GPW jak tam GRENEVIA gdzie wezwanie przy powyższych wartościach było za 2,12 PLN i rozpropagowywane jako rzekoma wielka łaska wzywającego, to co tu możecie mieć przy powtórzeniu tamtego schematu gdy przy inwestycjach zaniżany będzie w Wittchen zysk netto by uzasadnić rzekomo słabą sytuację spółki i brak perspektyw na przyszłe np. 5 lat, bo przecież nie muszą po dwóch latach powrócić do poprzedniej polityki dywidendowej... Jeśli rzeczywiście zgodnie z Waszymi własnymi przewidywaniami tu miałby być powtórzony schemat z GRENEVIA to kurs zostałby zaniżony przy wartości księgowej dziś przekraczającej nieco 10 PLN do zaledwie około 4 PLN i wtedy zapewniam, że każdy by się zastanowił czy w ogóle widzi cokolwiek jeszcze na oczy, bo by prawie każdy zwątpił w samego siebie po tej skali upadku kursu... To jest scenariusz o którym tu rozprawialiście a na temat którego na forum GRENEVIA toczymy wojnę z trollami od roku i jeśli uważacie, że Wittchen jest wspaniały i tylko dobrze już będzie, to naprawdę wspaniale zarządzana GRENEVIA i mocno rozwijająca wszelkie OZE z magazynami energii i wchodząca w zbrojeniówkę została zakulisowo doprowadzona do kursu wynoszącego zaledwie 1,80 czyli 40% wartości księgowej, dlatego sami przeliczcie sobie co to oznaczałoby w przypadku Wittchen i zapytajcie sami siebie, czy to niemożliwe, skoro na ogromnej GRENEVIA było możliwe przy tym scenariuszu, który przewidujecie wzgledem zamiarów zarządzających Wittchen... Pozdrawiam patrzących na sprawę szerzej i głębiej niż tylko przez pryzmat hasła będzie cudownie, bo właśnie wtedy przychodzą największe wstrząsy i rozczarowania poza skalę wykraczające a to niewielu może przetrzymać wtedy psychicznie :)
To sa dwie rozne sytuacje. Ile akcji bylo umorzonych Grenevia? Ile jest w wolnym obiegu? Prosze poczytaj i odpisz.
W przypadku wittchen akcje maja byc umorzone i w wolnym obiegu zostanie nieco ponad 3 milony akcji. Terqz chca skupic polowe tego co jest w wolnhm obiegu. Te ktore pozostana beda juz w silnych rekach i aby je wyciagnac od wlascicieli bede musieli dolozyc bo nikt im tego nie odda.
Jestem na giełdzie od kilku lat i o tamtej spółce nie słyszałem … Wittchen wszyscy znają więc moim zdaniem z uwagi na markę taka sytuacja jest nieprawdopodobna
Tym gorzej, jeśli nie znasz GRENEVIA (nowa nazwa FAMUR produkującego od zawsze maszyny górnicze)... A co do silnych rąk, to właśnie wspomniałem o ustawianiu skrajnie zaniżonego kursu przez słupki podstawione przez no wiesz... Jak to niektórzy podejrzewają tego który chce zabrać spółkę z GPW, więc jeśli w Wittchen będącym wielokrotnie mniejszą spółką w porównaniu z GRENEVIA która jest znana na całym świecie a nie jedynie w kręgach miłośników skórzanej galanterii z niższej półki cenowej, będzie miał być zabierany z GPW przez jego akcjonariusza większościowego to zapewniam Was wszystkich że przy małej ilości pozostających w obrocie akcji będzie mógł przy użyciu kilkudziesięciu tys. akcji a może góra kilkuset tysięcy doprowadzić nawet do sytuacji porównywalnej z GRENEVIA gdzie w akcjonariacie są nadal potężne fundusze z ogromnymi ilościami akcji i to one nie pozwalają załatwić inwestorów indywidualnych... A w Wittchen co ??? Akcjonariusz większościowy i dokoła sami pojedynczy inwestorzy indywidualni... Zastanów się jeden z drugim jak poczujesz się, gdy zaniżą w ustawianych transakcjach kurs do 4 PLN żeby odwzorować to 1,80 PLN na GRENEVIA sprzed roku ??? Ilu ucieknie w panice wątpiąc w to, czy jeszcze w ogółe kontaktują się z rzeczywistością... Czy będzie depresja i strach czy coś gorszego ??? Sami zapoznajcie się z sytuacją GRENEVIA przez co najmniej ostatnie 2 lata... Jak zarząd obrzydza własną spółkę wszystkim, jak każda pozytywna informacja jest podawana w smutny sposób, jak wszystko było określane mianem może i perspektywicznego, ale zyski to za wiele lat będą itp. chwyty były i są stosowane w nadziei wymęczenia i wystraszenia wszystkich... To możliwe w każdej spółce, a w Witthech nie ma funduszy inwestycyjnych które by w razie czego blokowały sądownie uchwały szkodliwe dla akcjonariuszy mniejszościowych jak np. po skupieniu wspomnianych akcji, zrobienie emisji bez prawa poboru, czyli właściciel będzie nagle miał jeszcze większy udział w akcjonariacie a wartość księgowa zmniejszy się przez to w przeliczeniu na dotychczasowe akcje... Rozważcie to i wcześniej pomyślcie, co będzie jeśli coś podobnego do GRENEVIA będzie, bo radosne opowiadanie, że tu to coś Prezes knuje ale przecież dobrze będzie, mnie nie przekonuje... Pozdrawiam spokojnie wszystko uwzględniających :)
Skoro nie masz akcji to po co tracisz czas na takie wywody … a jak masz to podcinasz gałąź na której siedzisz ? To do Tworek trzeba Ciebie wysłać … no chyba że tobie płacą za takie komentarze bo chcą tanio skupić … to jedyne rozsądne wytłumaczenie jak dla mnie
Od roku walczę z tym zjawiskiem na forum GRENEVIA i doskonale znam tamtą sytuację, dlatego przeglądając forum Wittchem przy jednoczesnej analizie spółki zechciałem podzielić się moimi przemyśleniami i z tego powodu nie reaguj wrogością na moje posty zarzucając mi złą wolę a po prostu sprawdź o co chodzi z GRENEVIA i przemyśl jak może to wyglądać w przypadku Wittchen w razie złej woli zarządzających którzy spróbowaliby zrobić to samo co tam... Podałem masę faktów, a co z tym zrobisz Ty i każdy czytający to już Wasza sprawa... Każdy ma tu postować równe prawa i na rzeczywistość nie ma się co gniewać czy złościć, tylko posprawdzaj wszystko trzy razy zanim zdecydujesz... Pozdrawiam każdego, kto nie żyje tylko chwilami optymizmu nieuzasadnionego :)
Dobrze dobrze prondozaurze scenariusze są różne ale każda sytuacja i wycena jest inna nie licz tutaj na takie bezpośrednie przełożenie wskaźników to inna branża prawda ? Grenevia jak sam piszesz to przefarbowany famur a więc górnictwo a więc słaba wycena wystarczy spojrzeć na inne około górnicze spółki spójrz sobie na fasing i sobie tam przyrównuj wskaźniki okaże się że grenevia jest droga . Ja wiem że weszli w OZE wiatraki itd ale chyba przyznasz że to OZE wyszło już trochę z mody że są problemy z rentownością wystarczy sobie spojrzeć na inne spółki co się tym zajmują jakie mają problemy i ile spadła ich wycena . Do tego całe to śląskie towarzystwo biznesmenów i ich standardy Pan Domagała nie jest pewnie kimś z gorsza opinia niż ten tutaj. Wycena tego biznesu tutaj będzie zawsze inna i nie ma co tutaj tak tych wskaźników przykładać . Przykładaj swoją grenevie do podobnych z branży a Wittchen przykładaj tutaj do jakiegoś CCC czy lpp i wtedy sobie licz a nie tutaj ludzi 4 zł straszysz
Moim skromnym zdaniem Rodzinie Wittchen nie uda się "numer". Obecnie na giełdzie jest sporo "silnych" rąk, które nie kupują akcji w celu kilku złotych zarobku, a które celowo widząc spółkę z dobrymi perspektywami (a taką jest bezwzględnie spółka Wittchen) dokupują i trzymają do określonego poziomu.
Co do starego Famura, to były to zwykłe przekrętasy polityczne i każdy kto chociaż trochę to śledził i był w tamtym czasie akcjonariuszem (śledziłem to od afery z Kopexem), doskonale wie, że w Wittchen się to nie powtórzy.
Osobiście bardziej się tutaj spodziewam powtórki z Gobarto (gdzie byłem akcjonariuszem i gdzie próbował Cedrob).
Rada ode mnie: kupować póki jest tanio, ustawić ceną na poziomie min. 50 zł za akcję i nawet nie śledzić kursu oraz żadnego wątku dotyczącego spółki. Za 3-4 lata podziękujecie za cenę akcji, która realnie da Wam, za każdy rok czekania ponad 50% każdego roku.
Numery sprzed dziesięciu lat już się zestarzały, a jeżeli będą silniej próbować "dogodzić" akcjonariuszom, to pojawią się pozwy, tak jak pozwem oberwało Gobarto (w nim też uczestniczyłem i jako mniejszościowi wygraliśmy z Cedrobem, a kurs z 8 zł wskoczył na 40 zł).
Jeśli chcesz wagę spółek mierzyć pozycją rynkową, rentownością i popularnością wśród instytucji finansowych, to w akcjonariacie Wittchen nie masz ani jednej przekraczającej 5% pozycji funduszu inwestycyjnego, GRENEVIA ma zgromadzone gotówki prawie 2,5 PLN przy wycenie akcji na 3,3 PLN i za jednym zamachem ten przeżytek górniczy jak to określasz na całym świecie daje ponad 300 mln PLN zysku netto rocznie, co umożliwia inwestowanie we wszelkie OZE z magazynami energii i zaczynanie zbrojeniówki z PGZ wspólnie działając, i dziwne te ogłoszonia o niemodności OZE gdy cały świat z Chinami na czele każde ilości gotówki pompuje w ten postęp, a jedynie w Polsce ludzie się naoglądali materiałów o chwilowym zmniejszeniu rentowności tych biznesów dwa lata wstecz, gdy była wielka nadpodaż paneli fotowoltaicznych z Chin (rozumiem że na Wittchen o sprzedaży decyduje moda chwilowa ale nie w przemyśle i energetyce, więc warto pamiętać)... Nierozsądne jest porównywanie GRENEVIA pod którymkolwiek względem, bez pojęcia o tej spółce to pierwsze, a drugie, że równanie Wittchen do Dino czy LPP to też niepoważne bo i natura biznesów i skala równie różna co między Wittchen a GRENEVIA tyle że nie o to tu chodzi... Tu chodzi o to, że sami na forum tu postujący wspominali o sytuacji w GRENEVIA więc postanowiłem przybliżyć każdemu co tam się działo i dzieje, jeśli ktokolwiek tu ma mieć pełny obraz sytuacji możliwej do zaistnienia... Nie straszę że kurs spadnie do 4 PLN a jedynie na podstawie procederu robionego na GRENEVIA o wiele potężniejszej i mającej w sumie 575 mln akcji i dużo wyższą płynność, podsuwam jeden z możliwych scenariuszy w którym nieuczciwy zarządzający chcący cąły Wittchen dla siebie może zacząć obrzydzać go i umyślnie zaniżać kurs aż do porównywalnych z 1,8 PLN GRENEVIA do 4 PLN Wittchen i to jest wykonalne w sposób wspomniany przeze mnie poprzednio bo nie wnikając w to kto to robi, się stało na GRENEVIA i tylko część inwestorów indywidualnych bardzo wytrzymałych psychicznie i wiedzących ile rzeczywiście jest warta GRENEVIA razem z funduszami inwestycyjnymi, które zdecydowały się walczyć o prawdziwą wycenę spółki zostali w akcjonariacie mając razem 21% akcji... Dlatego przestrzegam, że każdy powinien się przygotować na ten scenariusz, bo może być... Wyobraźcie sobie te 4 PLN i albo nauczcie się wcześniej to wytrzymać albo wymyślcie własne rozwiązanie potencjalnego problemu, bo pewność, że gdzie indziej to źle może i było ale tu będzie uczciwie i cudownie to za mało, żeby pazerność i chciwość wynikającą z potencjalnej chęcia zabrania całego Wittchen z GPW powstrzymać, a jak wspomniałem nie widzę w akcjonariacie funduszy inwestycyjnych które by blokowały w razie czego sądownie szkodliwe uchwały pomagające zrobić ten nieuczciwy ruch w razie czego... Złość na mnie za pokazywanie co jest możliwe nie wynika z rozsądku, bo ten podpowiada wdzięczność wobec mnie za pokazanie mechaniznów, które zagrażają inwestorom indywidualnym... Złość i niechęć do tego co opowiadam, wynika z tego, że każdy czytający wie jak przerażające to jest w porównaniu z kursem dużo wyższym z przeszłości gdy były dywidendy wysokie i z porównania obecnego kursu do tego możliwego np. 4 PLN za 2 - 3 lata jeśliby się do tego zarządzający posunęli, bo zrozumcie... Jeśli celem jest zabranie całej spółki z GPW docelowo to reputacja wśród inwestorów indywidualnych których tym mechanizmem chcą wycyckać nie ma dla nich znaczenia, dlatego życzę wszystkiego dobrego, ale przygotować się na najgorsze powinniście też, żeby później nie było samej paniki i zdziwienia nieuczciwością tamtej strony, bo sami wiecie jak wielkie dywidendy tu były i po przerwie sami wspominacie, że się równie dużych spodziewacie i wzrostu kursu też... To pomyślcie, czy chciwość nie skłoni do wykorzystania tych mechanizmów i sytuacji żeby to wszystko mieli dla siebie tamci... Pozdrawiam na temat myślących i na faktach się opierających a na możliwe scenariusze się nieobrażających a jedynie na wszystko przygotowujących, bo te pozwy mogą być niezbędne w którymś momencie a wiara w uczciwość tamtej strony i niemodność przekrętów wynikających z chciwości to jednak naiwność wobec tego co na żywo się dzieje w innych spółkach i na świecie, a jak zwykle każdy widzi to samo a myśli całkiem inaczej i też każdy ponosi konsekwencje swoich działań i zaniechań w razie czego na końcu :)
Jaki masz interes w straszeniu małych akcjonariuszy? Skoro akcji nie masz, a piszesz w środku nocy rano i wieczorem ... ja jak nie mam akcji to raczej nie zaglądam na fora chyba, że chcę kupić lub już kupiłem ... wyjaśnij nam proszę ... nie wierzę w, że jesteś samarytaninem ...
Umarzanie czy trzymanie akcji skupionych przez spółkę nie ma najmnijeszego znaczenia w rozważanej sytuacji dlatego nie ma sensu tego porównywać czy tego mieszać, bo jeśli spółka skupi akcje a ich nie umorzy to Zarząd nimi zagłosuje jak akcjonariusz większościowy, a jeśli spółka skupi akcje i je umorzy to akcjonariusz większościowy może po zwiększeniu swojego udziału w akcjonariacie dodatkowo z kolei zarządzić na Nadzwyczajnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy nową emisję bez prawa poboru dla innych i sam zrobić z siebie posiadacza 95% akcji jeśli nie znajdzie się fundusz inwestycyjny lub akcjonariusz który mu zablokuje to sądownie skutecznie uzasadniająć działaniem na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych... Fundusze inwestycyjne to zrobiły w GRENEVIA bo akcjonariusz większościowy własnie jak nie dał rady wystraszyć wszystkich za cenę mniejszą niż zgromadzona w spółce gotówka to przegłosował uchwałę o ogromnej ilości nowych akcji które sam zamierzał sobie sprzedać za cenę nominalną 1 grosz... No i tyle w temacie czy umorzenie akcji czy samo skupienie czyni różnicę... Obie procedury jeśli robione z nieuczciwym zamiarem skutkują tym samym... Akcjonariusz większościowy zwiększa swój udział w akcjonariacie kosztem inwestorów mniejszościowych i jeśli chce ich wycyckać obrzydzając własną spółkę to pozwy sądowe i blokowanie uchwał w ramach zabezpieczenia powództwa staje się jedyną ochroną przed tym, co sobie zaplanują, ale na to trzeba cierpliwości, wytrwałości i merytorycznie uzasadnionych wniosków... Pozdrawiam każdego świadomego szans i zagrożeń jednocześnie i o ile nie ma poważnych strachów teraz, to sami zauważacie od pewnego czasu, że coś jest nie za bardzo z tym skupem zamiast dywidendy, dlatego do dyskusji z doświadczeniami na temat GRENEVIA wolałem dołączyć, niż pozwolić, żeby na każdej spółce robili to od nowa z zaskoczenia jako bazarowe cwaniaczki usiłujące wycyckać innych z akcji ale to nie zmienia faktu, że bez dywidend i innych wsparć, a z obciążeniem poważnymi inwestycjami, nawet spokojnie pozostający na GPW Wittchen może pokazać wcześniej czy później wyniki które zaniżą kurs bardziej, niż się komukolwiek wydaje dziś w obliczu tego skupu za maksymalnie 22 PLN choć jak wspomniałem, wcale 22 PLN nie muszą zapłacić i w ogóle nie muszą cokolwiek kupować, bo to tylko uprawnienie sobie dali dodatkowe a nie przymus na siebie nałożyli, więc niech każdy to wszystko wie i na podstawie faktów i możliwych scenariuszy decyduje, żeby było dobrze, a nie zdziwienie kiedykolwiek, że niby skąd mogłem/mogłam wiedzieć jak to było w przypadku wielu w GRENEVIA, gdzie niewiedza i panika załatwiły więcej ludzi, niż macie w Wittchen sztuk akcji :)
Właśnie podobne podwyższenie zostało zaskarżone w Gobarto i podwyższenie się nie udało. Mniejszościowi akcjonariusze wygrali z Cedrobem (akcjonariuszem większościowym).
Jak napisałem. Numery sprzed 10 lat, obecnie nie przechodzą. Świadomość mniejszościowych akcjonariuszy oraz ich zaangażowanie, a w takich sytuacjach często symbolicznie do sporów dołącza SII, powodują, że większościowy musi się z mniejszościowymi liczyć.
Prondozaur nie produkuj się tyle . Nie widzę żebyś tu się udzielał wcześniej . Jesteś tu nowy tak jak ja . Ja to mogę powiedzieć że dla mnie ten biznes fajny jest . Sądzę że jak już przecież zwołał walne gada z bankami dostanie kredytowanie to zrobi ten skup i to w cenie maksymalnej i maksymalnej ilości też to czujesz prawda ? Teraz fajnie by było kupić po 17.5 do 22 jest 4.5 zł prawda ? To by było prawie 30 procent zysku w bliskiej perspektywie . I niech tam nawet jak by była redukcja pełna co jest prawie nie możliwe to przy takim skupie po redukcji musiało być zejść na 12 zł żeby wyjść na zero prawda ? Ja w 12 zł nie wierzę Ty udajesz że wierzysz straszysz chyba żeby coś dziobać niżej co nie ? Wittchen obserwuje długo czas jest ok . Ale teraz chodzi o zagranie krótki termin . Wejść w Wittchen pod skup akcji to uważam że to świetny biznes i tyle . On po prostu będzie natychmiast po uzyskaniu finansowania . Samo info o takim skupie wyniesie kurs . Wittchen wyniki i biznes mają tu mniejsze znaczenie rynek teraz wycenia właśnie skup nie spółkę .
A Wy jak to liczycie ? Ja uważam że skoro zrobił walne , stara się o finansowanie , dostanie finansowanie , powiedział że skup z premia od ostatnich notowań, to go po prostu przeprowadzi . Do 22 zł jest 4.2 . Przy pełnym obłożeniu zapisów co jest prawie niemożliwe po uwolnieniu kursu po skupie cena musiała by zejść na 13.8 żeby wyszło na 0 . Uważam że się opłaca
@Ketchup - krótkoterminowo chyba masz rację. To wydaje się być pewny zysk, redukcja nawet jakby się zgłosili wszyscy do skupu to max 50%. Ale przecież wielu tu wisi w okolicach 25-30 zł - to oni pewnie się nie zapiszą.
pod tym kątem to trochę sytuacja jak na GetinHolding była - mieli gotówki więcej niż wycena i mówili, ze będą ją wypłacać w dywidendzie - a i tak jakoś wielu chętnych na ten deal nie było. Tu podobnie - niby czysty zysk jakieś 30% w maksymalnie rok a szału zakupowego nie widać.
Gorsza sytuacja jest w przypadku tych, którzy kupili to długoterminowo - pod dywidendy. Zwłaszcza jak nie kupili po ostatnich przecenach. Liczyli na dużą dywidendę jak się sytuacja w spółce wyklaruje i się przeliczyli. Bo zapewne dywidenda duża będzie ale już tylko dla większościowych.
Ja jestem trochę w rozkroku, bo odpowiadając na skup niby wyjdę na swoje (moja śr to ok 20,50), ale jednak liczyłem na długoterminowe dywidendy.
No i nie wiem co robić. Bo jak skup się uda, to mogą próbować przymusowego, do czego wg mnie prowadzą. Ale jak nie będzie dużej odpowiedzi, to może załapię się z "Wielkimi" na kawałek tego tortu dywidendowego w przyszłości.
Więc chyba zaczekam do ewentualnego przymusowego wykupu - i tak będzie usiał być w cenie nie niższej niż ten planowany.