• Kurs sztucznie nadmuchany Autor: ~Prądozaur [84.39.167.*]
    Po mojemu to też ten poziom ceny akcji ATAL nie jest uzasadniony fundamentalnie i ze zdecydowanie słabszą dywidendą w tym roku kurs nie raz i nie dwa będzie zaniżany bez względu na to jak bardzo komuś chce się wierzyć w deweloperów, bo po prostu zapewne ani ożywienia na rynku mieszkaniowym się nie doczekamy jak to wspominał Ceglasty a przecież nie oszukujmy się, to dywidenda w zeszłym roku trzymała kurs ATAL na jakimkolwiek poziomie i bez niej to by ani trochę wzrostu nie było, dlatego teraz wzrost jest po mojemu chwilówką zdecydowanie polegającą jak na wielu innych spółkach z GPW tym razem gdzie masowo odkupowane w grudniu dla księgowania straty wyprzedawane... Fundamenty słabną, zadłużenie rośnie, dywidenda będzie mniejsza i jak Ceglastemu nie wydaje mi się żeby sytuacja na rynku mieszkaniowym zmieniła się tylko dzięki dobrym humorom tego czy innego kupującemu spekulacyjnie akcje ATAL czy komu tam robiącemu w zeszłym roku nietrafioną rekomendację o której wie każdy rozumny, że się je robi wtedy, gdy instytucje już mają akcje ATAL i chcą je drogo wyprzedać żeby uciec, no to tyle w temacie kursu odpowiedniego... Na pewno nie 74 i nie 60 a czy 50 Ceglastego ? No może się kurs tam zatrzyma choć jak wtedy wspomniał słusznie, gdy pojawiłaby się panika wywołana rozczarowaniem to nie wiadomo gdzie kurs może się zatrzymać i na pewno wtedy nie można opowiadać jak to Ceglasty zrobił o minimalnym poziomie strachu i rozczarowania jako 45 PLN bo wtedy nie ma dolnej granicy emocji... Pozdrawiam wszystkich budujących swoje portfele w oparciu o wiedzę i fakty, nie same przeczucia czy oczekiwania, bo wtedy rzeczywistośc boli najmocniej a kurs ATAL wyraźnie się obniża, więc jednak coś jest w tym że to było sztuczne podbicie styczniowe tylko i będzie coraz niżej :(
  • Re: Kurs sztucznie nadmuchany Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Idą dobre czasy dla deweloperów, obniżki stóp zwiększają popyt co było już widać po 4 kw. Kolejne 2 obniżki będą w 1H 26 i wtedy zacznie się prawdziwe sssanie.
  • Re: Kurs sztucznie nadmuchany Autor: ~Prądozaur [84.39.167.*]
    Wiara czyni cuda... Ale w przypadku deweloperów jednak będzie to prawdopodobnie rok rozczarowania nadmuchanymi oczekiwaniami co do tych lekkich obniżek, które miałyby już dać efekt... Ja w tym raporcie o sprzedaży mieszkań widzę tylko grudniowe podbicie decyzji o zakupie mieszkania odkładane przez cały rok, ale to nie jest trend i się zgadzam z tym Ceglastym w tym względzie w pełni... Cuda opowiadają o deweloperach a kurs się powoli osuwa i pewnie będzie coraz większe zwątpienie i to szczególnie w ATAL który może mieć całe rzesze fanów, ale fundamenty w ostatnich dwóch latach osłabił i nie może dać dywidendy choćby równej zeszłorocznej, więc to są podstawy do mojego sceptycyzmu i jak widzimy po kursie nie tylko do mojego sceptycyzmu... Jak będzie to zawsze się okazuje na końcu ale w zeszłym roku ATAL był silniejszy fundamentalnie i dał wyższą dywidendę niż da w tym roku a kurs nurkował 3 razy w kierunku 50 PLN raz uderzając w 49 PLN dlatego w tym roku, kiedy prawdopodobnie nie będzie oczekiwanych zysków zwiększonych może być dużo gorzej paradoksalnie przez te wielkie oczekiwania wynikające z małych obniżek stóp procentowych, bo same one nie robią różnicy jednak na rynku... Pozdrawiam zakotwiczonych w rzeczywistości, bo wiara i pewność co będzie jutro wielu już załatwiły i to najgorsze co może być na rynku jak komuś się wydaje, że wie na pewno :)
    To sobie poczytaj szacunki analityków wszyscy prognozują wzrost zysków, ale nie Prądozaur najmądrzejszy bo powiedział nie bo nie. A jakieś konkretne argumenty , cyfry , szacunki ? Nic?
    Analitycy dają rekomendacje że będzie rosło, gdy chcą wyprzedać już posiadane przez nich kupione taniej akcje... Nie wiesz ??? To smutne, bo przez to instytucje finansowe mogą wyprzedawać z zyskiem naiwnym, którzy kierują się ich de facto rozkazami dla nie wiedzących co się dzieje w spółkach i na rynkach... A jak chcesz konkretów to przeczytaj jeszcze raz o czym wspomniałem na bazie tego co też plumkał tu Ceglasty i skonfrontuj sprawozdanie finansowe ATAL z 2023 z tym z 2024 i z tym co się dzieje w 2025, bo jak sam nie widzisz słabnącego bilansu poprzez drenowanie dywidendami wartości księgowej, rosnącego zadłużenia i odsetek duszących zyski i faktu, że troszkę niższe stopy procentowe nie zmieniają świata deweloperów w wystarczającym stopniu, to ewidentnie nie robisz użytku z obiektywnie przedstawianych przez sam ATAL danych finansowych i bazujesz i decydujesz pod dyktando wydających rekomendacje instytucji finansowych, które mają jak wspomniałem, interes wyprzedać ludziom spełniającym ich oczekiwania drogo akcje które już od dawna mają, nie zapewniać zysk czytającym ich komunikaty, które w większości robione są też na zlecenie i to przeważnie samych spółek, których te komunikaty dotyczą... Moment na kupowanie akcji spółki jest wtedy, gdy jest ona solidna a rekomendacja jest negatywna i tyle w temacie, a nie że Prądozaur naj czy nie naj, bo po prostu to jest mechanizm, który stosują na całym świecie i dlatego tyle zarabiają kosztem ludzi działających na podstawie ich podpowiedzi a nie własnej analizy sprawozdań finansowych i sytuacji ogólnej... A jeszcze raz powtórzę... Jak wszyscy twierdzą że coś jest pewne, to jest najgroźniejszy moment, bo za chwilę każdy wpada w panikę jak kurs w pozornie niezrozumiały sposób spada i wtedy już dolnej granicy ceny nie ma bo rozum totalnie wyłączony z emocji gdy wcześniej się nie myślało spokojnie... Pozdrawiam każdego, kto się nie denerwuje a po prostu spokojnie sytuację i fakty analizuje i na ich podstawie decyduje, bo robienie co finansista rekomenduje na ogół straty powoduje :)
    A co mnie obchodzi 2023 rok ??? Xd mnie interesuje 2026 -2028. Od grudnia załączone jest sssanie na kredyty hipoteczne a w 1 połowie roku zostaną obniżone o kolejne 0,5 % i magiczna granica dla ogromu ludzi w uzyskaniu zdolności kredytowej zostanie przekroczona. Przy takich marżach deweloperzy i obecnych wskaźnikach deweloperzy mogliby być spokojnie wyceniani x2
  • Re: Kurs sztucznie nadmuchany Autor: ~Marcin [83.28.252.*]
    Skoro Pradozaur tyle wie o analitykach i spółce i rynkach, to może sam ma też ma taki cel jak oni, czyli chce tanio kupić te akcje.
    W ani jednym momencie nie wspominałem żeby ATAL był spółką gorszą od innych... Jedynie wskazuję na wszelkie zauważalne jego słabości strukturalne i operacyjne, które moim zdaniem nie uzasadniają obecnej ceny jego akcji... To oczywiste że akcje każdej spółki można chcieć kupić jeśli cena spadnie dość nisko i dlatego wyrażam jedynie głęboki sceptycyzm co do tego chwilowego moim zdaniem podbicia kursu do poziomu 60 PLN który już ewidentnie uległ erozji i będzie się osuwał moim zdaniem w kierunku poprzednich minimów z możliwą sytuacją gdy wybuchnie panika w reakcji na spadek kursu, gdy przecież wszyscy bez opamiętania rozgrzani są wizją samych wzrostów... Dlatego wspominam o tym, że ta sytuacja jest najniebezpieczniejsza na rynkach finansowych, bo najłatwiej o niespodziewane piekło gdy wszyscy widzą pewny raj... Pamiętajcie też, że skoro sami uważacie w wielu przypadkach, że tu będzie tylko dobrze, to znaczy że inni też to myślą i już to kurs odzwierciedla ze wszystkimi przyszłymi rzekomymi obniżkami stóp procentowych, które też mogą nie nadejść, jeśli coś niespodziewanego się wydarzy... Dlatego paradoks polega tym bardziej na tym, że skoro kurs 60 PLN odzwierciedlał powszechny optymizm i dziś już ten kurs zaczął się obniżać, to jak wspomniałem paradoksalnie bardziej prawdopodobna jest nagła panika niż wzrost kursu ATAL który ma wydrenowaną poprzednimi dywidendami wartość księgową, a kolejna dywidenda musi być dużo niższa od poprzedniej żeby nie osłabiać dalej Bilansu i tyle w temacie moich spostrzeżeń i przemyśleń... Jeśli inni mają inne, to oczywiste, bo zawsze każdy widzi to samo a może uważać zupełnie inaczej, ale ignorować fakty ze sprawozdań finansowych jest nierozsądnie jedynie opowiadając sobie o wspaniałym jutrze rzekomym, które może nieprzyjemnie jednak zaskoczyć, gdy wczoraj upomni się o dzisiaj... W związku z powyższym podtrzymuję swoje obawy i uważam, że w razie paniki z powodu kursu spadającego wbrew powszechnemu entuzjazmowi może się pojawić 50 PLN albo i niżej kurs się obniżyć, bo przez strach już nie ma bezpieczników wtedy, a analitycy i instytucje finansowe mogły kupować poniżej 30 PLN żeby teraz opowiadać o 74 PLN jako wymarzonej cenie dla nich ale nie dla wtedy kupujących, bo wyżej nie sądzę żeby już po rekomendacjach kurs wzrastał, gdy optymizm jest od dłuższego czasu a kurs ATAL wielokrotnie zaskakiwał i znacznymi spadakami i chwilowymi zwyżkami, a po rekomendacjach pozytywnych zawsze pojawiają się negatywne, bo instytucje chcą znów za uzyskaną gotówkę na górach odkupować na dołach które też rekomendują o dziwo nagle... Pozdrawiam spokojnie do poważnych spraw podchodzących :)
  • Re: Kurs sztucznie nadmuchany Autor: ~Marcin [83.28.252.*]
    Mnie też trochę w.urwia Atal, bo zachowuje się gorzej niż wielu konkurentów. Nie potrafi wykorzystać dobrej koniunktury. Ale kupowanie akcji w momencie gdy już w firmie dzieje się dobrze to często spóźniona reakcja. Tak robią leszcze. A panika wśród sprzedających jest tak samo Możliwa jak paniką wśród kupujących.
    Prądozaur dużo wie o lokomotywach i kolejnictwie xd
  • Re: Kurs sztucznie nadmuchany Autor: ~Ed [85.221.129.*]
    Kolega ewidentnie został na peronie i piszę te swoje monologi
    To moje zdanie oparte na tym, co sam ATAL pokazuje w swoich sprawozdaniach finasowych i jeśli uważacie, że pociąg (deweloper) może nagle szybko jechać po torach (Bilans) zardzewiałych i osłabianych w poprzednich latach to tym pociągiem jedźcie i zobaczymy czy po drodze któryś z zakrętów nie okaże się za bardzo wymagający... Wtedy peron nie wyda się nagle czymś złym, bo kto zapatrzony w nieistniejącą przyszłość nie potrafi dostrzec nauczek płynących z już oczywistej przeszłości, to jednak i ta przyszłość go nieprzyjemnie zaskoczy i rozczarowany będzie wracał myślami do momentów, gdy wolał w swoim mniemaniu słusznie przyspieszać... Tylko czemu ten ktoś przyspiesza lekkomyślnie ignorując wszelkie widoczne na mapie zakręty i dostrzegając tylko to co chce widzieć ??? No nic... Jak będzie i kto miał rację zawsze się okazuje na końcu, a ja nie przekonuję i nie namawiam, a po prostu swoje wątpliwości i zastrzeżenia zgłaszam, bo już tyle razy huraoptymizm pozałatwiał ignorujących fakty, że zliczyć trudniej niż przewidzieć przyszłość, a mimo to za każdym razem rozgrzane głowy jadą i jadą i nie patrzą na znaki ostrzegawcze publikowane przez same spółki w które niby świadomie inwestują... Pozdrawiam do celu jadących wolniej lecz pewniej, bo najważniejsze jest żeby do niego dojechać a nie żeby się w trakcie krótkiej podróży cieszyć chwilowym stanem licznika przerwanym nagle wielkim hukiem :)
[x]
ATAL 0,00% 64,00 2026-05-18 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.