Witam.
Przyglądam się tak wykresowi plastboxu i w dniu 02.10.2007 powstała luka podczas bessy (wykres świecowy). Wydaje mi sie, że ma to wpływ na zachowanie sie kursu w dniu dzisiejszym. Jak widać z wykresu nie jesteśmy w stanie przebić oporu wyznaczonego przez tą lukę co może świadczyc o tym że kurs będzie spadać.
Prosze o Wasze opinie na ten temat.
Pozdrawiam.
czy ja dobrze słyszę? ponieważ dwa lata temu na przestrzeni dwóch dni na wykresie zarysowała się jakaś "dziura", my teraz będziemy się kisić, spadać, a dobrze prosperującą spółkę pewnie szlag trafi....
rozwiniesz temat aby był zrozumiały dla kompletnego laika-ignoranta (czy odeślesz mnie do książek)? :)
o to mi chodziło "Jedną z ważniejszych funkcji okna jest wyznaczanie poziomów wsparcia i oporu." dzięki za linka
w takim razie moja skromna opinia, wyrażona jako pytanie:
jakie znaczenie ma luka bessy powstała 2 lata temu w sytuacji kiedy akcji plx spadły już na 7zł i podniosły się na 34zł?
W mojej (ignoranta) opinii luka ma znaczenie w perspektywie krótko~ i (rzadziej) średnioterminowej. I raczej ma to związek z samospełniającą się przepowiednią zwaną analizą techniczną - im więcej osób korzysta z tych samych metod analizy, tym ona jest skuteczniejsza. Jeżeli następują tak duże zmiany ceny akcji, tak odległe luki mają marginalne znaczenie. Bardziej spodziewałbym się wyzanczenia poziomu oporów czy wsparcia przez szzyty ostatnich wzrostów/spadków.
Jak słyszę, że teraz stoimy bo dwa lata temu była luka to mi na myśl przychodzi numerologia - wymyślam sobie cyferkę/liczbę, mnoże, dodaję, sumuję cyfry, odejmuję, całkuję, różniczkuję i cholera wie, co byleby tylko wyszedł mi wynik który "pasuje do teorii", jeśli nie - odrzucam i szukam dalej w innym zakresie/miejscu itd. kwestią czasu i pomysłowości jest znalezienie odpowiedniej liczby pasjonujących wyników; identycznie ma się sprawa z kodem Biblii; i to samo jest z lukami; nie znalazłem jej tydzień, miesiąc, dwa miesiące temu, to szukam w w miejscu gdzie cena akcji kształtowała się w naszych okolicach: nie znajdę 6 miesięcy temu to może rok, dwa, trzy
ale szansa, że się cos znajdzie jednak jest
a jeśli dodatkowo zbiegnie się to z konsolidacją, można triumfalnie zawołać - Eureka! więm co się dzieje i wiem dlaczego
potem mam dwie możliwości: przewidywania się sprawdzą - aha, analiza działa, jest super
lub nie sprawdzą - ee analiza:
a) nie działa
b) działa, ale opór został przełamany
wybierając odp b) można dalej wierzyć w co tylko się chce...
reasumując:
nie mówię, że analiza się nie sprawdza
mówię jedynie, że nie nalezy przesadzać
zaznaczam, że to jedynie mój punkt widzenia oparty na mniej lub bardziej logicznym rozumowaniu wykonanym przy pomocy nieskażonego wiedzą, doświadczeniem i znajomością analizy technicznej umysłu (znaczy się "na chłopski rozum") :D
Zgadzam się z kolegą.Luka taka mogłaby mieć znaczenie gdyby była widoczna także na wykresie średnioterminowym a tak można ją pominąć w analizie.Minęło zbyt dużo czasu.