Tu nie kwestia PG Silesia jest kluczem do wzrostu tylko zbrojeniówka, a o tym informacje to dopiero pierwszy kwartał.
Nie dajcie się wkręcić w spekulację triki forumowych.
Jeszcze warto wspomnieć o tym że na forum nadal trwa mocne wpływanie na kurs, manipulacja, kłamstwa, sianie fermentu, powtarzające się wpisy negatywne, możliwe że teraz chcą zrobić spekulację odwracając trend.
Bądźcie ostrożni, to nie jest moment na euforię bo brak ku temu podstaw.
Wacek opchnął papier i kwiczy na peronie :)
Dalej uśredniasz. Największy manipulant ostrzega przed manipulacjami. Jak tam te twoje firmy zewnętrzne :)?
O czym ty piszesz ? Co firmy zewnętrzne ? Kto co sprzedał ? Mam, jestem na stracie, firmy zewnętrzne mogą się pojawić jeśli Bumech będzie miał kopanie wydzierżawiona i czy jesteś pewien że tak będzi? Jesteś pewien że ci nieudacznicy co nie dotrzymują żadnych obietnic od dwóch lat przeproceduja w Parlamencie to porozumienie ? Cieszyć się że jest wzrost wynikający z entuzjazmu po podpisaniu porozumienia i trzymać kciuki żeby to przeszło wszystko do końca lutego 2026.
Uważajcie na to co się dzieje z kursem, ja tam bym chciał nawet 100% ale żeby ten wzrost był oparty na czymś sensownym, a tu póki co jedynie porozumienie z górnikami protestującymi mamy, daleko do procedowania i przyjęcia ustawy, nie ma jeszcze decyzji o dzierżawie kopalni, więc myślcie ludzi rozsądnie. Druga sprawa, wątpię żeby wzrost był pod jakiś przeciek odnośnie espi dotyczących zbrojeniówki, jeśli jednak to jest powodem wzrostu to cofam wcześniejsze wywody.
Jeśli dzisiejsze wzrosty to efekt optymizmu związanego z zakończeniem protestu to tylko przypomnę że jeszcze daleko do przyjęcia rozwiązań przez rząd, nie ma tez jeszcze info o dzierżawie. Ja bym chciał i 100% ale zejdźmy na ziemię. Jeśli jednak jest to efekt jakiś przecieków o przyszłych espi dotyczących zbrojeniówki to wszystkie moje wywody nie mają sensu.
To fakt, kółeczko piękne tym lepsze jak się zebrało poniżej 13 :) Ale fakt jest jeszcze taki, że ogólnie jest gorzej niż bylo i formalnie nic się nie zmieniło. Dzierżawa miała być na innych warunkach, bez pracowników. Ściana 163 zamknięta. Wniosek o zakończenie sanacji był złożony na jakiejś podstawie a ta podstawa dalej istnieje np. brak wydobycia i brak realnych możliwości na poprawę sytuacji przy zatrudnieniu całej załogi. Mamy tu tylko gwarancje zatrudnienia w razie likwidacji. Minister nie dał się oszukać :)!- odpraw nie będzie.. i zatrudniania tych samych pracowników przez firmy zewnętrzne też nie będzie.. czyli co będzie? :)
No właśnie, czy to tylko koniec strajku czy coś więcej, przekonamy się już jutro bo nie wierzę że samo zakończenie strajku może dać paliwo na dalsze wzrosty.
Tu nie raz byly wzrosty ale pod espi ktore dopiero mialo sie pojawic takze bardziej ciekawi mnie kolejne info a nie to co juz bylo. Zmiana kierunku jest ale ktos kto to dzis skupowal z pewnoscia wie wiecej
Bumech zobowiązuje się do wydzierżawienia kopalni z wszystkimi pracownikami chociaż wcześniej chciał bez nich. Motyka mówi wprost: zabezpieczamy pracowników nie właściciela. A właściciel wcześniej mówił, że albo wydzierżawi samą kopalnię albo w nowym roku likwidują bo się nie spina. Reasumując ma to co miał tylko teraz sobie to chce wydzierżawić, żeby zarządca chronił mu tyłek. Ale formalnie nawet jak na to pójdzie, to i tak musi przejąć wszystkie obowiązki. Może napisz, z czego konkretnie mają być zadowoleni akcjonariusze?
Bumech nie jest instytucją charytatywną dlatego wydzierżawi kopalnie Silesia TYLKO na korzystnych dla siebie warunkach.
To chyba dobrze, że ochroną pracowników prywatnej spółki zajmie się Skarb Państwa a nie wlaściciel lub dzierżawca majatku???
Wydaje mi się, że Minister Motyka zrobi wszystko żeby utrzymać miejsca pracy górników Silesii (nie płacić odpraw).
W razie likwidacji się tym zajmą, dostaną nowe miejsce pracy a nie odprawy.. ale na ten moment to bumech zatrudnia 754 nowych pracowników i przejmuje obowiązki zgodnie z porozumieniem :) o ile dzierżawa wejdzie w życie. Formalnie Silesia to będzie tylko nazwa firmy, która zmienia formę działalności i może sobie wpisać w PKD o ile dobrze pamiętam 68.20.Z - dzierżawa!
Motyka to załatwił koncertowo:)..
Informacje jakieś konkretne powinny być w pierwszym kwartale, co do kwestii nie wiem , demo czy pokazania jakiegoś gotowca to mogą sobie przywieźć kiedy chcą, kilka śrubek i zmontowane, tu chodzi kiedy ruszy coś działającego w kwestii montowania, a to jak wiemy nie robienie jajecznicy i troszkę trwa.