Kiepsko, likwidacja, niby dobra firma, a nie ma co się układem zajmować, główny udziałowiec jednak nie sprzedaje akcji, spółka nie znika z giełdy, oj kiepsko... Ale dlaczego nie sprzedaje akcji, dlaczego nie znika z giełdy? Przecież jest tak źle, że akcje powinny z 2-5 groszy kosztować jak sanwil jakiś lub gorzej.
Chyba 0,02 jest trzymany i akcje skupowane, ale po co?
Po prostu główny udziałowiec zamiast sprzedać dokupi i złoży wniosek o zamianę postępowanie likwidacyjnego w upadłościowe. Można? Można.
Czy taka zamiana leży w interesie głownego udziałowca i co stanie się z kursem Krosna, łatwo sobie na takie pytania odpowiedzieć.
Jeśli ktoś wątpi, że można podaję link do forum prawników, w którym to co będzie zrobione jest opsiane.
Owszem, jest to w interesie głównego udziałowca, z tym że on nie decyduje ani o powstaniu wniosku ani o powodzeniu tegoż. To wierzyciele muszą sie zgodzic na pewne rzeczy, a ich propozycje układowe musza byc na tyle interesujace, że sąd zechce to zatwierdzić.
Oczywiście, nie zmienia to faktu, ze udziałowiec akcje ma i prawdopodobnie robi co moze, zeby do ukladu doprowadzic.
Wg. mnie układ jest jak najbardziej racjonalny dla obu stron, patrząc długoterminowo oczywiście. Mimo aktualnych kłopotów jest to jednak przysłowiowa kura znosząca złote papiery. Zobaczymy:)
tylko po co komu obciażenie w postaci akcjionariuszy :D:D: akcje wypadną z GPW, a wierzyciele beda spłaceni za kasę jaką ktoś wyłoży na wykupienie KROSNA i wannien :D:D:, i wtedy bedzie KROSNO przynosiło jajka , ale dla nowego właścicela - tam juz nie ma mowy o starych emisji akcji - no chyba ze o nowej
Wystarczy, że wierzyciele/wierzyciel prezentujący 25% całości wierzytelności założą radę wierzycieli i mogą wnioskować do sądu o zmianę postępownia. Taka zmiana jest jak najbardziej w interesie dużych wierzycieli, bo obejmuje m.in. konwesję części długu na akcje w oparciu o historyczne poziomy notowań, czyli po prostu nie tylko gwarantuje odsyskanie należności, ale zwiększa ich wartość.
Więcej o tym:
http://animatek.w.interia.pl/naprawcze12.html
Nie ja będę to planował, ale wystarczy spojrzeć na Dudę i emisje dla banków po 1,30 by zobaczyć, że wierzyciele, o il ebezpiecznie ustawione są cena i ilość akcji oraz inne parametry układu, zyskują na takim rozwiązaniu.
Gdyby ten scenariusz nie był przygotowywany - proszę o odpowiedź, po co główny akcjoanriusz trzymałby poziom ponad 6% w akcjonariacie?
główny akcjinariat trzyma 6% bo ma nadzieje ze sie uda, ale na razie wszystkie wnioski zostały odrzucone. Nawet w sadzie po raz trzeci likwidacja nie uległa zmianie i wykorzystali wszystkie możliwości.
spraw jest prosta KROSNO wypada z GPW :D:D
nie wiem kto tak specjalnie trzyma kurs na 20 gr ale nieźle leszczyna łyka bo ma NADZIEJĘ :D:D:D chyba ze łyka ktoś kto chce utrzymac kurs
jak ma kosztowac 1 zł to bedzie kosztować i nie trzeba trzymać tak kursu a jesli ktoś tak trzyma czyli nic nie zostało załatwione dla ratowania KROSNA - tak mówia maklerzy na stołówce u mnie :D:D:D:D
Co do jednego wszyscy są pewni - Krosno same sobie nie poradzi z długiem, potrzebny jest inwestor z dużym kapitałem.Już widzę gości z dużym kapitałem inwestujących w spółkę o 70 mln akcji ,stadzie wierzycieli i silnych związkach zawodowych. Wyłożą 300 mln zł w zamian za co? Za ochłapy? A 6% akcji po 20 gr to tylko 0,5 mln zł.Może ktoś sobie pozwolił na taki kaprys żeby kilka tysięcy chciwych leszczy kupiło akcje trupa?
Widzisz, spółka ma poważne kłopoty i nie da się tego ukryć, a inwestor jak najbardziej może się znaleźć, zwłaszcza w momencie gdy brak większej konkurencji dla KHS a marka jakby nie było jest znana, zresztą widać jak dobrze prosperuje na obecną chwilę - wystarczyło wywalić nieudaczników z byłego zarządu, którzy zresztą nie odpowiedzieli za doprowadzenie spółki do bankructwa...
Śmieszy mnie fred twierdząc, że prezes tak sobie trzyma bo ma nadzieję... heh nadzieje to mogę mieć ja i fred i raczej każdy wypowiadający się na tym forum a nie poważni inwestorzy...
W sumie Prezes ma tych akcji 2 353 075 sztuk część już mógł sprzedać a resztę odbije sobie przy sprzedaży zakładu. To tylko;) pół miliona, obiecają mu ciepłą posadkę to zapomni o sprawie akcjonariuszy.
A spółka produkuje pełną parą!
Mam tego 500k jak zejdzie do 10gr ja kiedys to jeszcze dokupię, ale w sumie tylko dla hazardu. Nie wiem czy jest szansa dla Krosna, ale mam nadzieje jak ktos to wczesniej napisał... :)
A ja myślałem, że mam poloty fantazji przy kupnie za 10gr :P
Jeszcze trochę a będziesz miał okazje kupna poniżej 10gr (1 grosz!)
A spółka będzie dalej produkować tylko pod jaką nazwą ;)
Dziś dobry dzień na zakupu, oczywiście na dwoje moja babka wróżyła, ale 355T poszło łatwo po 0,20 i nikt rego nie kupił by sprzedawać taniej. Jeszcze kilka większych zbiórek i ostra jazda się zacznie. W każdym razie ten obrót na tym poziomie cieszy, a wychodzących taniej praktycznie brak.
oj Baca to przykre ale to ostatnie chwile na pozbycie sie KROSNA.
Wątpię aby czekali z info na ostatnia chwilę. Bo zegar cyka i niedługo KROSNO naprawde wyjdzie z GPW. Powoli ludzi ejuz wyskakuja po 19gr i nie ma chetnych na wyższe kupno- czyli jest BARDZO NIECIEKAWIE.
Fajna jest też struktura zleceń - duże w niewielkiej ilości na K i drobne w dużej ilości na S, zanosi się na jakościową wymianę akcjonariatu i o to chodzi, bo gdy duży wchodzi lub duzi wchodzą a mali wychodzą, górale wieszczą wzrosty.