Łatwo w necie można sprawdzić że w miarę na wypasie krów się znają, przynajmniej mają zysk. Łąki kawałek tez maja. Czemu nie zajmą się tym?
Swoją drogą ile osób tęskni za wspaniałymi czasami kiedy to Pan Jacus czasem poszedł na konferencję, czasem coś podpowiadał, sprzedał jakąś wizje,a co najważniejsze kurs śmigał i po 3,5? Miał krótki plan rozwijać i spieniężyć jeziorna.
A ci to dzisiaj nikt nie wie z czym jutro wyskocza
Dnia 2025-12-24 o godz. 08:01 ~Asdf napisał(a): > Łatwo w necie można sprawdzić że w miarę na wypasie krów się znają, przynajmniej mają zysk. Łąki kawałek tez maja. Czemu nie zajmą się tym? > > > > Swoją drogą ile osób tęskni za wspaniałymi czasami kiedy to Pan Jacus czasem poszedł na konferencję, czasem coś podpowiadał, sprzedał jakąś wizje,a co najważniejsze kurs śmigał i po 3,5? Miał krótki plan rozwijać i spieniężyć jeziorna. > > > > A ci to dzisiaj nikt nie wie z czym jutro wyskocza
A Jacka Roberta to pamiętasz tylko z 3,50 zł? To nie był zbyt długi okres. Bo należy także pamiętać i wypominać mu długie czołganie po 1 zł... w czasach gdy Miasteczko S-J mogło jeszcze okazać się niewypałem Owszem... Jacek wypłacił kilka lat temu dość przyzwoitą dywidendę i nawet sam ją podniósł na Walnym, ale też Jacek organizował jakiś pseudo-buyback ze śmieszną ceną 2 zł, czy 1,50 zł (już nie pamiętam).
Zasługą Jacka jest rozwój Siewierza-Jeziornej i doprowadzenie do przejścia przez punkt przegięcia, za którym główna inwestycja Alty może mówić o sukcesie koncepcji i być może to właśnie dlatego... Jacka już w Zarządzie nie ma.
I tu jest sens tragedii. Inwestycja widać się udała i akcjonariusze powinni zostać nagrodzeni za cierpliwość, bo w strategii jest jasno napisane wypłacanie dywidendy!!!! A nie szukanie nowych fantsmagorii!!!
Pierwsze pytanie na następnym walnym na co poszło 10 baniek ze sprzedaży dla murapolu, a chyba nie tylko te działkę sprzedali bo isomeg też coś zaczął budować.
Dnia 2025-12-29 o godz. 10:49 ~Asdf napisał(a): > I tu jest sens tragedii. Inwestycja widać się udała i akcjonariusze powinni zostać nagrodzeni za cierpliwość, bo w strategii jest jasno napisane wypłacanie dywidendy!!!! A nie szukanie nowych fantsmagorii!!! > > > > Pierwsze pytanie na następnym walnym na co poszło 10 baniek ze sprzedaży dla murapolu, a chyba nie tylko te działkę sprzedali bo isomeg też coś zaczął budować.
Inwestycja owszem wypaliła w wymiarze ogólnym - ok. 2000 mieszkańców i rozwój infrastruktury już raczej nie pozwalają nazwać jej klapą. NIe wiem czy wiecie ale w tym roku uroczystości dni Siewierza odbyły się w Siewierzu-Jeziornej. Ale też jasno należy stwierdzić, że w wymiarze czasowym szału nie było - dość długo ważyło się czy to w ogóle jest dobry pomysł a początki szły "jak po grudzie"... Rynek przejścia przez punkt przegięcia póki co kompletnie nie zauważył. Pomimo, że V1 została osiągnięta i projekt pewnie i bezpiecznie oderwał się od pasa startowego kurs pozostał a właściwie wrócił do dolnego poziomu posadowienia ław fundamentowych...
Poszukiwania dodatkowych żródeł cyklicznych przychodów nie nazwałbym fantasmagorią - przynajmniej póki co. Pisząc to bazuję na tym co usłyszałem w czerwcu 2025 roku na ZWZA od członka Zarządu pani Agnieszki Smit. Trafnie zdiagnozowała, że problemem Alty są nieregularne przychody wynikające z nieregularnych sprzedaży drobnych parceli gruntu i poprosiła o kilka miesięcy na wypracowanie żródeł, które dadzą spółce stabilne comiesięczne przychody i zyski. Generalnie uważam to za dobry kierunek - spółka powinna stabilnie partycypować w rozwoju miasteczka a nie tylko 1 lub 2 razy w roku kasować trochę grosza za przewłaszczenia gruntu. Przy czym sądzę, że te nowe inwestycje czy to w energetyce, czy w self-storage będą kręciły się i bazowały na miasteczku Siewierz-Jeziorna - hmm... być może coś zatrybi w temacie jakiegoś join-venture z Chińczykami... taki scenariusz byłby prawdziwą wyrzutnią dla kursu.
Niezależnie od rozwoju sytuacji obecny kurs uważam za... starannie wyreżyserowany żart, bo powinien on kształtować się kilka razy wyżej. Ale jak to mówią... wszystko jest po coś...
Kurs jest taki od nastu lat, bo zarząd tak postępuje jak postępuje. Wzięli ponad 100 mln. zł. z rynku i przez kilkanaście lat niczym się nie dzielą, tak naprawdę mogliby się podzielić tylko wtedy gdyby sprzedali Siewierz. Czy kiedykolwiek to zrobią, ja nie wierzę. Konia z rzędem temu kto wie czy kiedykolwiek będą chcieli dać cokolwiek akcjonariuszom poza gigantyczną stratą.
Dnia 2025-12-30 o godz. 12:04 ~TUP napisał(a): > Kurs jest taki od nastu lat, bo zarząd tak postępuje jak postępuje. Wzięli ponad 100 mln. zł. z rynku i przez kilkanaście lat niczym się nie dzielą, tak naprawdę mogliby się podzielić tylko wtedy gdyby sprzedali Siewierz. Czy kiedykolwiek to zrobią, ja nie wierzę. Konia z rzędem temu kto wie czy kiedykolwiek będą chcieli dać cokolwiek akcjonariuszom poza gigantyczną stratą.
A ja się z Tobą nie zgodzę - przynajmniej w części dotyczącej perspektyw spółki! Mi wygląda na to, że Moritze owszem wycisną z akcji wszystkich tych których się wycisnąć da (jak Inwestors TFI, który już chyba jest wyciśnięty), ale jakiejś bandyckiej akcji przyjmowania resztek akcji (czy też ich rozwadniania) nie planują... Myślę, że takowa nie opłacałaby im się i organizacyjnie też nie widać by ją planowali. Zresztą... o czym my mówimy??? Obecny kurs to ledwo ponad 1,40 zł a wartość nominalna akcji to 1 zł... C/WK = 0,11... przy spółce która (moim zdaniem) ma jeszcze umiarkowanie zaniżoną księgową wartość majątku i obiektywnie nie ma żadnych zobowiązań !!!
Dnia 2025-12-30 o godz. 12:12 ~asdf napisał(a): > Czy beda kase dostawać raz do roku czy co miesiąc, a nie będą się dzielić z akcjonariuszami to jakie znaczenie ma źródło dochodów? > > 20 lat na gieldzie. Kurs był po 50 jest po ponad złotówkę... >
Moim zdaniem przy tej śmiesznie niskiej wycenie akcji cykliczność przychodów ma ogromne znaczenie - Alta jest w tym momencie wyceniana jest jakby już upadła i akcjonariusze na cokolwiek z masy upadłościowej mieli czekać długie lata... Tymczasem realia są takie, że majątek spółki (w nieruchomościach) jest ogromny, a spółka nie ma żadnych zobowiązań !!! Comiesięczne, stabilne przychody nie pozwolą wyceniać spółki w ten niewyobrażalnie zaniżony sposób, bo przy KAŻDEJ metodzie wyceny widać będzie OGROMNE niedowartościowanie kursu....
Pomysły nowych inwestycji są dramatycznie złym planem dla akcjonariuszy mniejszościowych.
Nie ma ani kompetencji ani środków pieniężnych.
Siewierz powinien zostać jak najszybciej sprzedany (nawet poniżej wartości księgowej), kasa zwrócona akcjonariuszom, a spółka zlikwidowana.
Stawiam, że wszyszczy akcjonariusze za wyjątkiem rodzinny Moritzów są za takim rozwiązaniem.
Spółka przez 20 lat udowodniła, że nie potrafi tworzyć wartości dla inwestorów. Spójrzcie na zdjęcie z artykułu w PB. Nie chcę nikogo obrażać, ale od razu przychodzi porównanie do gangu Olsena. To nie może się udać.
Dnia 2025-12-30 o godz. 20:28 ~hossa1993 napisał(a): > Pomysły nowych inwestycji są dramatycznie złym planem dla akcjonariuszy mniejszościowych. > > Nie ma ani kompetencji ani środków pieniężnych. > > Siewierz powinien zostać jak najszybciej sprzedany (nawet poniżej wartości księgowej), kasa zwrócona akcjonariuszom, a spółka zlikwidowana. > > Stawiam, że wszyszczy akcjonariusze za wyjątkiem rodzinny Moritzów są za takim rozwiązaniem. > > Spółka przez 20 lat udowodniła, że nie potrafi tworzyć wartości dla inwestorów. Spójrzcie na zdjęcie z artykułu w PB. Nie chcę nikogo obrażać, ale od razu przychodzi porównanie do gangu Olsena. To nie może się udać.
Nie wiesz co jest złym a co dobrym planem... czas pokaże - o ile jakikolwiek pomysł zostanie wdrożony w życie.
Do inwestycji nie zawsze potrzebne są środki pieniężne - często wystarczy wkład niepieniężny, np. grunt.
Zgodzę się co do jednego - przy dotychczasowych "dokonaniach" rodziny Moritz sprzedaż aktywów i likwidacja spółki byłyby najlepszym rozwiązaniem i to kto wie, czy nawet nie dla nich samych.
Dnia 2026-01-02 o godz. 12:08 ~SHUN_TZU napisał(a): > witam na pokładzie
Witamy, witamy, odnoszę nieodparte wrażenie, że rodzina M czerpie z doświadczeń rodziny B z pewnej katowickiej spółki... Czeka tutaj na Ciebie długi, męczący boczniak i kto wie, czy nie czas na zawiązanie PA, pozdrawiam.
Dnia 2026-01-02 o godz. 13:02 ~jj napisał(a): > Dnia 2026-01-02 o godz. 12:08 ~SHUN_TZU napisał(a): > > witam na pokładzie > > Witamy, witamy, odnoszę nieodparte wrażenie, że rodzina M czerpie z doświadczeń rodziny B z pewnej katowickiej spółki... Czeka tutaj na Ciebie długi, męczący boczniak i kto wie, czy nie czas na zawiązanie PA, pozdrawiam.
Witam kolegę. I gratuluję inwestycji, bo w przeciwieństwie do kolegi Jj uważam, że zakupy przy obecnych cenach nie niosą praktycznie żadnego ryzyka. Kurs owszem jest sztucznie zaniżany, ale kapitalizacja free floatu jest na tyle niska, że nikt (łącznie z rodziną Moritz) na dłużej tej fikcji nie utrzyma - C/WK = 0,11 (najtańsza spółka nie będąca w upadłości na GPW!) , brak zobowiązań, a wartość nominalna akcji to 1,00 zł, a przecież w aktywach spółki nie ma sztucznych balonów, tylko twarde nieruchomościowe aktywa gruntowe i do tego wg. mnie bardzo ostrożnie wyceniane w bilansie... Ja tam będę pracował nad spółką i jej obecnym Zarządem.
Dnia 2026-01-02 o godz. 20:25 com_trader napisał(a): > Dnia 2026-01-02 o godz. 13:02 ~jj napisał(a): > > Dnia 2026-01-02 o godz. 12:08 ~SHUN_TZU napisał(a): > > > witam na pokładzie > > > > Witamy, witamy, odnoszę nieodparte wrażenie, że rodzina M czerpie z doświadczeń rodziny B z pewnej katowickiej spółki... Czeka tutaj na Ciebie długi, męczący boczniak i kto wie, czy nie czas na zawiązanie PA, pozdrawiam. > > > Witam kolegę. > I gratuluję inwestycji, bo w przeciwieństwie do kolegi Jj uważam, że zakupy przy obecnych cenach nie niosą praktycznie żadnego ryzyka. > Kurs owszem jest sztucznie zaniżany, ale kapitalizacja free floatu jest na tyle niska, że nikt (łącznie z rodziną Moritz) na dłużej tej fikcji nie utrzyma - C/WK = 0,11 (najtańsza spółka nie będąca w upadłości na GPW!) , brak zobowiązań, a wartość nominalna akcji to 1,00 zł, a przecież w aktywach spółki nie ma sztucznych balonów, tylko twarde nieruchomościowe aktywa gruntowe i do tego wg. mnie bardzo ostrożnie wyceniane w bilansie... > Ja tam będę pracował nad spółką i jej obecnym Zarządem. > > > com > > > A bardzo dziękuje za powitanie...."jj" na tamtych walorach jeszcze nie wszystko zostało "rozwiązane"...... com_tradera dobrze kojarze z forum Parkietu ...i mocno żałuję, że nie wsiadłem swego czasu do pociągu zwanego "RNK"...tutaj lokuje część kapitału ponieważ, jest to w jedna z najbezpieczniejszych spółek od strony fundamentalno-ksiegowej na naszej szulerni...co do porozumienia- muszę postudiować trochę wstecz raporty
Nie trać czasu. Przeczytasz list od dziadzia za sprawozdanie roczne będzie o planach inwestycji w energetykę odnawialna, pół roku później idzie do gazety i gada energetyce. Prędzej Donek elektrownie atomowa wybuduje niż ci te panele założą.
A .com to gość co idzie na walne i zamiast pytac gdzie choćby symboliczna dywidenda za sprzedana za ponad 10 mln działkę to gratuluje gościowi wieku. To połącz kropki czy to akcjonariusz
Wykres hustoryczny robi wrażenie, akcji w obiegu niewiele więcej a przy obecnej cenie mamy cwk jakieś 0,12. Do tego praktycznie zerowe zobowiązania. Na moją wyobraźnię to działa i jednak daje spokój ducha. Bo to są twarde aktywa
Dnia 2026-01-07 o godz. 08:28 ~Miki napisał(a): > Wykres hustoryczny robi wrażenie, akcji w obiegu niewiele więcej a przy obecnej cenie mamy cwk jakieś 0,12. Do tego praktycznie zerowe zobowiązania. Na moją wyobraźnię to działa i jednak daje spokój ducha. Bo to są twarde aktywa
Niepodważalnie słuszne spostrzeżenia - nie mam nic do dodania, bo myślę dokładnie tak samo!
Mogę tylko napisać, że układ nie wygląda na taki, w którym rodzina Moritz mogłaby zdecydować się na jakieś uderzenie "poniżej pasa" w typie emisji rozwadniającej po 1 zł (niżej się nie da!)... Koszty takiego bandyckiego ruchu (w takim a nie innym układzie - tzn. z Lesławem na czele Zarządu!) byłyby wyższe niż korzyści z niego (zapewniam!) i niekoniecznie zakończyłyby się sukcesem - wręcz raczej spaliłyby na panewce. Piszę to wszystko przy ogromnej dozie pokory i przy pełnym zrozumieniu faktu, że na tym świecie są tacy, którzy mogą więcej i których prawo stosowane do innych nie obowiązuje... ;-) A jednak piszę!
Przy wartości cwk 0,5 później 0,2 też było pełno naganiaczy że to za pół darmo. Tak że ten... Teraz już jest ostatecznie darmowo? Popyt jak na piasek na pustyni
Dnia 2026-01-09 o godz. 15:08 ~Asdf napisał(a): > Przy wartości cwk 0,5 później 0,2 też było pełno naganiaczy że to za pół darmo. Tak że ten... Teraz już jest ostatecznie darmowo? Popyt jak na piasek na pustyni
A kiedy tu było C/Wk = 0,5 ??? Bardzo, bardzo dawno temu... na tyle dawno, że ja nie pamiętam!
Ale co najistotniejsze w temacie - dopiero od niedawna można mówić, że koncepcja miasteczka Siewierz-Jeziorna zatrybiła (ponad 2000 mieszkańców i trwające inwestycje)... i kurs prędzej czy później powinien to uwzględnić A popyt... zachowuje się bardzo klasycznie... przy 4 - 5 zł będzie szokujący, a przy 1,50 zł nie ma go wcale! Nie pisz, że obca jest Ci ta poniekąd dziwna prawidłowość.... ;-)
Dnia 2026-01-13 o godz. 15:17 ~Asdf napisał(a): > Na tej spółce jest mi znana tylko przytłaczająca podaz
Tu się z Tobą zgodzę. Nie jest to moja pierwsza spólka tzw. "nieustającej podaży". ;-) Np. na Rank Progressie przy kursie 1,xx zł też podaż wydawała się niewyczerpana i wszechmocna... Tak to już jest, że często spółka skrajnie mocno niedowartościowana jakimś cudem przez dłuższe okresy czasu potrafi utrzymywać absurdalnie niski kurs i nawet jakieś wolumeny okresowo pojawiają się po tych bzdurnych cenach.... Niestety przy braku polityki informacyjnej (skutkującym brakiem popytu!) kursem można bardzo łatwo manipulować i kreować go symbolicznymi ilościami akcji ustawiając blokady trzymające kurs w ryzach. Ale na koniec trochę optymizmu... to wszystko jest do czasu!
Dnia 2026-01-06 o godz. 22:12 ~Asdf napisał(a): > Nie trać czasu. Przeczytasz list od dziadzia za sprawozdanie roczne będzie o planach inwestycji w energetykę odnawialna, pół roku później idzie do gazety i gada energetyce. Prędzej Donek elektrownie atomowa wybuduje niż ci te panele założą. > > > > A .com to gość co idzie na walne i zamiast pytac gdzie choćby symboliczna dywidenda za sprzedana za ponad 10 mln działkę to gratuluje gościowi wieku. To połącz kropki czy to akcjonariusz
1) Zapraszam na następne Walne i z autopsji zapewniam, że ani Robert Jacek ani tym bardziej Lesław Moritz nie gryzą... ba nawet członek obu Zarządów pani Agnieszka Smit nie gryzie - można zadać swoje (NICZYM NIESKRĘPOWANE!) pytania i zgodnie z prawem doczekać się odpowiedzi w formie ESPI!
2) O moich pytaniach zadanych na ostatnim WZA jest odrębny komunikat ESPI - polecam jego lekturę! A jeśli ktoś spłyca bodajże 7 moich pytań do kulturalnego (jak mi się wydaje!) wprowadzenia do tylko jednego z nich to już jego problem poznawczy - są różni ludzie, różne mają problemy i najwyraźniej różne interesy realizują...
Dnia 2026-01-05 o godz. 21:26 ~SHUN_TZU napisał(a): > Dnia 2026-01-02 o godz. 20:25 com_trader napisał(a): > > Dnia 2026-01-02 o godz. 13:02 ~jj napisał(a): > > > Dnia 2026-01-02 o godz. 12:08 ~SHUN_TZU napisał(a): > > > > witam na pokładzie > > > > > > Witamy, witamy, odnoszę nieodparte wrażenie, że rodzina M czerpie z doświadczeń rodziny B z pewnej katowickiej spółki... Czeka tutaj na Ciebie długi, męczący boczniak i kto wie, czy nie czas na zawiązanie PA, pozdrawiam. > > > > > > Witam kolegę. > > I gratuluję inwestycji, bo w przeciwieństwie do kolegi Jj uważam, że zakupy przy obecnych cenach nie niosą praktycznie żadnego ryzyka. > > Kurs owszem jest sztucznie zaniżany, ale kapitalizacja free floatu jest na tyle niska, że nikt (łącznie z rodziną Moritz) na dłużej tej fikcji nie utrzyma - C/WK = 0,11 (najtańsza spółka nie będąca w upadłości na GPW!) , brak zobowiązań, a wartość nominalna akcji to 1,00 zł, a przecież w aktywach spółki nie ma sztucznych balonów, tylko twarde nieruchomościowe aktywa gruntowe i do tego wg. mnie bardzo ostrożnie wyceniane w bilansie... > > Ja tam będę pracował nad spółką i jej obecnym Zarządem. > > > > > > com > > > > > > > A bardzo dziękuje za powitanie...."jj" na tamtych walorach jeszcze nie wszystko zostało "rozwiązane"...... > com_tradera dobrze kojarze z forum Parkietu ...i mocno żałuję, że nie wsiadłem swego czasu do pociągu zwanego "RNK"...tutaj lokuje część kapitału ponieważ, jest to w jedna z najbezpieczniejszych spółek od strony fundamentalno-ksiegowej na naszej szulerni...co do porozumienia- muszę postudiować trochę wstecz raporty >
Forum Parkietu... ech to były czasy... wolność słowa i prawda bez wykupionego hejtu... całkowite zaprzeczenie tego co jest obecnie na tzw. forach inwestycyjnych, a już szczególnie tutaj... Jeszcze wcześniej pisałem na Parkiecie o ImmoEast - i ku mojemu zdziwieniu są tacy co i z tamtych czasów mnie pamiętają.
Co do meritum... Moritze (szeroko pojęci!) nie mogą mieć więcej niż 95% głosów na WZA - i nie wydaje mi się by pomimo absurdalnie niskiego kursu się do tego zbliżali - nawet jeśli rosną im nieformalne ilości posiadania. To jest plus obecnej sytuacji.
A porozumienie akcjonariuszy? Niewiele nam potrzeba do wejścia w strefę komfortu i jeśli kurs jeszcze trochę pozostanie w tak jaskrawo niskich okolicach to (podobnie jak na przywoływanym przez Ciebie przykładzie RankProgressu!) podstawowe progi bezpieczeństwa osiągniemy - i to nawet bez organizacji tzw. "pospolitego ruszenia".