Z arkusza zleceń S znikło ok. 1,5 mln akcji. Nie jestem tym zaskoczony, wszak od dawna piszę o tym, że szorciarze blokują część pożyczonych/posiadanych akcji, by w ten sposób uchronić je przed po pożyczaniem przez brokerów. Całkiem niedawno pisałem o tym, że szorciarze szykują się prawdopodobnie od obrony przed ew. atakiem longerów/agresywnych funduszy inwestycyjnych/drobnych inwestorów. W ciągu trzech sesji (czwartek, piatek, poniedziałek) obróciło się na parkiecie 2,4 mln akcji, średnio > 0,8 mln na sesję, czyli 2x więcej niż średni dzienny wolumen obrotów w tym roku. Kurs akcji zyskiwał nawet ok. 7%, jednak obrona szorciarzy okazała się relatywnie skuteczna i wartość akcji zwiększyła się ostatecznie o 1,96%. Mamy ruch w interesie, czyż nie?:) Za 2 miesiące miną dwa lata od kiedy szorciarze po raz kolejny rozgrywają pozostałych akcjonariuszy, głównie drobnych inwestorów, przy pomocy pożyczanych akcji. Tym razem szortowanie im nie idzie, oj nie idzie!:) Dlaczego? Dlatego, że po upływie prawie 2 lat zmniejszyli zadłużenie w niewielkim stopniu, w zależności od liczby faktycznie pożyczonych akcji, od ok. 16,6 do ok. 23 mln sztuk, oddali brokerom ok. 2,5 mln akcji, czyli od ok. 15% do około 11% z całości. Moje wyliczenia szacowanego, faktycznego długu szorciarzy przedstawiłem na tym forum przed miesiącami. Namawiam każdego do zapoznania się z nimi, a przede wszystkim do wykonania samodzielnie obliczeń oraz kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie własnymi przemyśleniami i wnioskami. Errare humanum est!. Dotychczasowe niepowodzenia szorciarzy wynikają, moim zdaniem, z determinacji i zdyscyplinowanej postawy drobnych akcjonariuszy zebranych spontanicznie pod sztandarem akcji 100+. Gdyby nie nasze działania i blokada akcji, szorciarze pożyczaliby papiery od brokerów bardzo tanio, prawdopodobnie po 1-2% p.a., a utylizacja nie przekraczałaby kilku, kilkunastu %. Blokada akcji przez pospolite ruszenie drobnych inwestorów to jedno, a powściągliwość w sprzedawaniu posiadanych papierów to drugie. Według moich szacunków prawdziwy obrót wynosi od 5 do 15% wolumenu całkowitego. Resztą obrotu powstaje w wyniku "mielonki", czyli wymiany pakietów między szorciarzami. Ten faktyczny wolumen obrotów spada, a wraz z nim efektywność odkupu/zwrotu akcji netto. O ile w okresie marzec-październik 2024 efektywność odkupu akcji netto wynosiła ok. 3% wolumenu obrotów, o tyle obecnie jest ona 10krotnie niższa i wynosi ok. 0,3%. Od końca października 2024 zadłużenie (ortex). stoi w zasadzie w miejscu. 4,18 mln akcji obecnie wobec 4,16 mln przed ponad rokiem. Bez znaczącego, w mojej ocenie >40%, wzrostu kursu, trwałe zejście z zadłużeniem poniżej 4 mln akcji uważam obecnie za niemożliwe. W arkuszu zleceń S mamy ujawnioną ofertę ok. 8 mln akcji, z czego ok. 1/3 do ceny 100 złotych, ponad 3 mln wystawiono po 100 złotych, a resztę powyżej. Te dane pokazują, że nawet zamknięcie ujawnionych pozycji krótkich (ortex) może zakończyć się wzrostem, kursu o ponad 400% w odniesieniu do obecnego. Jednak jeśli szorciarze pożyczyli więcej akcji, na przykład tyle, ile wynika z moich szacunków, wówczas wzrost kursu jest trudny do określenia. Dlaczego? Dlatego, że zadłużenie faktyczne (moje szacunki) może przekraczać całkowitą, ujawnioną ofertę S o 70% do 150%. Jeśli tak jest, wówczas szortowanie nie może się skończyć dobrze dla czosnkowych. Przypomnę, że według teorii pożyczenie więcej niż 20% wszystkich dostępnych akcji zwykle kończy się "wyciskaniem". Jeśli obecne zadłużenie szorciarzy wynosi od ok. 14 do ok. 20 mln akcji, wówczas odpowiadają one od ok. 27 do ok. 38% walorów dostępnych.
Czy szorciarze bywają niedpowiedzialni, że pożyczają więcej akcji niż wynosi bezpieczny poziom 20%? Oczywiście. Tak bywało i dlatego mogliśmy obserwować wzorsty kursu w trakcie "wyciskania" siegające nawet kilku tysięcy %. Chciwość zaślepia, również, a może przede wszystkim, czosnkowe fundusze.:)
https://en.wikipedia.org/wiki/GameStop_short_squeeze https://internationalbanker.com/history-of-financial-crises/the-volkswagen-short-squeeze-2008/ https://sherwood.news/markets/french-satellite-company-eutelsat-is-getting-the-gamestop-treatment-amid/ https://www.nasdaq.com/articles/beyond-meats-1600-4-day-rally-wasnt-short-squeeze-it-was-something-far-more-dangerous https://www.xtb.com/pl/analizy-rynkowe/wiadomosci-rynkowe/akcje-beyond-meat-po-wielkim-spadku-czy-short-squeeze-wroci Czy w przypadku JSW będzie tak samo lub podobnie? Myślę, że niczego nie można wykluczać. Szorciarze od dawna znajdują się w niezwykle trudnej sytuacji, nie są w stanie zamknąć pozycji krótkich ujawnionych w ortexie na skutek spontanicznej akcji drobnych inwestorów i blokowania papierów w arkuszu zleceń S. To dlatego w ciągu kilkunastu miesięcy byliśmy świadkami zmasowanej operacji propagnadowej w mediach i w necie z udziałem usłużnych dziennikarzy, samozwańczych autortetów giełdowych, analityków biur maklerskich, a nawet lokalnych bogaczy. Jej celem było prawdopodobnie obrzydzenie nam walorów JSW, skłonienie nas do ich sprzedaży. Wszystko na nic się zdało!:) Na brak postępów w redukcji zadłużenia nakładają się systematyczne wzrosty giełdowych cen węgla koksowego, głównego produktu JSW. Od marca tego roku cena tony węgla wzrosła o 27% (170$>216$). Spodziewam się, że cena węgla będzie nadal rosnąć. Przypomnę, że w 2022 roku za tonę koksu płacono nawet 630$, choć analitycy, podobnie jak dziś, nie przewidywali w ogóle takich cen, przykładowo analityk z BM BOŚ. Pisałem o tym tu: https://www.bankier.pl/forum/temat_responsywnosc-jest-duza-czyli-finansjera-antycypuje-wzrost-cen-koksu,72936649.html Dodatkowo mamy zatwierdzony plan zwolnień, nawet około 6500 zatrudnionych, czyli ok. 1/5 załogi. Pierwsze zwolnienia miały miejsce już wczoraj. Płace stanowią ok. połowy kosztów wydobycia tony węgla. Jeśli firma zwolni ok. 20% załogi, oszczędności sięgną prawdopodobnie nawet 20$/t, a koszt spadnie do około 180$ na tonie. Przy planowanym wydobyciu na rok przyszły, 13,5 mln ton, dawałoby to oszczędności (dodatkowy zysk) na poziomie 270 mln $, czyli około 1 mld złotych. Przytoczne wyżej dane są ogólnie dostępne, więc są znane również zarządom rozmaitych funduszy operujących na GPW. Ponieważ obecnie akcja JSW jest wyceniana bardzo nisko, spodziewam się wzrostu zainteresowania inwestorów, w tym agresywnych funduszy. Widać gołym okiem, że sytuacja szorciarzy jest nie do pozazdroszczenia. Przeciwko sobie mają wszystkich aktywnych inwestorów, począwszy od indywidualnych, na agresywnych funduszach skończywszy. Nec Hercules contra plures. To nie może się dobrze skończyć dla szorciarzy. Taka jest moja spekulacja!:) Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:) Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Nie będzie takiego wydobycia za rok, Pniówek wyłączony z eksploatacji na dłużej, borynia nie fedruje, uszkodzony taśmociąg. Zaraz będzie informacja o odpisie na 1mln ton, niestety ale ciąży na nas fatum nieszczęść… jak dzis kurs nie zleci ostro w dół, po takich informacjach to będzie cud
Dnia 2025-12-23 o godz. 06:16 ~Marek napisał(a): > Nie będzie takiego wydobycia za rok, Pniówek wyłączony z eksploatacji na dłużej, borynia nie fedruje, uszkodzony taśmociąg. Zaraz będzie informacja o odpisie na 1mln ton, niestety ale ciąży na nas fatum nieszczęść… jak dzis kurs nie zleci ostro w dół, po takich informacjach to będzie cud
Jeśli będzie taka oficjalna informacja ze spółki, wówczas przyznam Ci rację. Tymczasem tak nie jest. Nawiasem mówiąc 12,5 mln ton też nie byłoby źle. 12,5 mln ton x 20$ daje 250 mln $ dodatkowego zysku (oszczędności wynikające ze zwolnień) 12,5 mln ton sprzedanych po obecnej cenie, 216$, da prawdopodobnie zysk 450 mln dolarów. Przy wyższych cena koksu, zyski będą jeszcze większe.:)
Marku kto tu jest ponad rok dobrze wie, że kurs jest efektem przedstawienia. Kto jest tu ponad rok , dobrze o tym wie . Fakt , szorciarze uwielbiają dodatkowo wykorzystać takie zdarzenia losowe w kopalni do ubijania kursu , ale wszystko kończy się zawsze tak samo. Czy mają powód czy nie, drobni inwestorzy nie podlegają ich próbom wywołania paniki. Jeśli znowu dziś wrzucą w pierwszą godzinę w rynek prawie 200k papieru , to oczywiście kurs spadnie. Tyle że te lawiny przetrwaliśmy wielokrotnie, więc przetrwamy i dziś, bo naprawdę niewielu z nas tutaj jest nieświadomych i dołącza do podaży. Raczej drobni dokupuja na dołku, bo przez coraz dłuższy czas szortowania tez gromadzimy jakieś wolne środki. Ok 2 tyg temu zanurkowali na 20.60 bez żadnych przyczyn i zdarzen losowych. Kurs momentalnie odbił. Tyle że ten kurs na tych poziomach wielu z nas nie interesuje. Gramy pod odkup shorta połączony z zamykaniem przez nich pozycji krótkiej. Dotychczasowy odkup przez nich zawsze był używany do ponownego dołowania kursu. Ja tu już ponad rok i naprawdę te zagrywki ich mnie w żadnym stopniu nie ruszają. Wiem że mogą więcej, że mają kapitał . Ja podjalem się świadomie z nimi gry. I czekam na to zamykanie krótkiej, czy będę czekał rok dwa czy trzy. A kurs w dniu przed wigilią moze ma znaczenie dla ludzi, którzy nie mają na karpia i muszą papier sprzedać dzisiaj. Grając za środki których nie potrzebuje do życia akcje niech sobie leżą. Na kurs w niekiedy nawet nie patrze w ciągu dnia , bo to tylko przedstawienie funduszy dla mas.
Jak zwykle dzięki @Tusk za Twoją robotę :-) Z arkusza zniknął największy pakiet ponad 1,2 mln I to jest m.in powód zmniejszonej ilości zablokowanych akcji. Ale to przecież wiadomo nie od dziś że w arkuszu SPRZEDAŻ są też akcje Short'ów. Zawsze piszę o tym, że nie wiem ile w tym arkuszu jest akcji Short'ów Na poziomach 70+ jest zablokowanych prawie 6,5 mln I w tej ilości już z pewnością jest niedużo akcji Short'ów Może 0,5 mln (?) Gdyby tak nie było, to nie było by innych skoordynowanych akcji na GPW związanych ze zbijaniem. np. CCC i spółki energetyczne. Moim zdaniem Short'y dużo robią żeby odwrócić uwagę od JSW i trochę im się to udaje. Na CCC widać to nieźle, że Short'y tam, robią co chcą. Util od 2 miesięcy na poziomie 100% i blisko i nic się tam wielkiego nie dzieje. Wręcz przeciwnie - Short'y tłuką kurs jak chcą. Dlaczego ? Bo tam nie ma GRUBYCH :-)) NO cóż - sklepy obuwnicze to nie węgiel koksowy - i to widać gołym, nieuzbrojonym okiem. Ale tak naprawdę to mają problem na JSW, bo tu odkup akcji nie jest taki prosty. Zbyt duże zainteresowanie akcjami JSW na rynku. Dwoją się i troją, ale słabo im to wychodzi. A zbicie kursu do poziomu 21-22 :-))) No cóż wg mnie jest to taktyka bardzo ryzykowna. Przynajmniej na JSW. Teraz żeby złapać trochę akcji muszą odpuścić kurs przynajmniej do 25-26 albo potrzymać kurs na 22 przez ile tygodni lub raczej miesięcy ??? Ze spokojem czekam co będzie dalej.
Dnia 2025-12-23 o godz. 08:08 bfm1967 napisał(a): > Jak zwykle dzięki @Tusk za Twoją robotę :-) > Z arkusza zniknął największy pakiet ponad 1,2 mln > I to jest m.in powód zmniejszonej ilości zablokowanych akcji. > Ale to przecież wiadomo nie od dziś że w arkuszu SPRZEDAŻ są też akcje Short'ów. > Zawsze piszę o tym, że nie wiem ile w tym arkuszu jest akcji Short'ów > Na poziomach 70+ jest zablokowanych prawie 6,5 mln > I w tej ilości już z pewnością jest niedużo akcji Short'ów > Może 0,5 mln (?) > Gdyby tak nie było, to nie było by innych skoordynowanych akcji na GPW związanych ze zbijaniem. > np. CCC i spółki energetyczne. > Moim zdaniem Short'y dużo robią żeby odwrócić uwagę od JSW i trochę im się to udaje. > Na CCC widać to nieźle, że Short'y tam, robią co chcą. > Util od 2 miesięcy na poziomie 100% i blisko i nic się tam wielkiego nie dzieje. > Wręcz przeciwnie - Short'y tłuką kurs jak chcą. > Dlaczego ? > Bo tam nie ma GRUBYCH :-)) > NO cóż - sklepy obuwnicze to nie węgiel koksowy - i to widać gołym, nieuzbrojonym okiem. > Ale tak naprawdę to mają problem na JSW, bo tu odkup akcji nie jest taki prosty. > Zbyt duże zainteresowanie akcjami JSW na rynku. > Dwoją się i troją, ale słabo im to wychodzi. > A zbicie kursu do poziomu 21-22 :-))) > No cóż wg mnie jest to taktyka bardzo ryzykowna. > Przynajmniej na JSW. > Teraz żeby złapać trochę akcji muszą odpuścić kurs przynajmniej do 25-26 > albo potrzymać kurs na 22 przez ile tygodni lub raczej miesięcy ??? > Ze spokojem czekam co będzie dalej. > > Pozdrawiam Spółkę Ś.A. >
W ubiegłym tygodniu w arkuszu było ok. 9.5 mln akcji. Pozdrawiam.
Dnia 2025-12-23 o godz. 07:40 ~Ronnie napisał(a): > Marku kto tu jest ponad rok dobrze wie, że kurs jest efektem przedstawienia. Kto jest tu ponad rok , dobrze o tym wie . Fakt , szorciarze uwielbiają dodatkowo wykorzystać takie zdarzenia losowe w kopalni do ubijania kursu , ale wszystko kończy się zawsze tak samo. Czy mają powód czy nie, drobni inwestorzy nie podlegają ich próbom wywołania paniki. Jeśli znowu dziś wrzucą w pierwszą godzinę w rynek prawie 200k papieru , to oczywiście kurs spadnie. Tyle że te lawiny przetrwaliśmy wielokrotnie, więc przetrwamy i dziś, bo naprawdę niewielu z nas tutaj jest nieświadomych i dołącza do podaży. Raczej drobni dokupuja na dołku, bo przez coraz dłuższy czas szortowania tez gromadzimy jakieś wolne środki. Ok 2 tyg temu zanurkowali na 20.60 bez żadnych przyczyn i zdarzen losowych. Kurs momentalnie odbił. Tyle że ten kurs na tych poziomach wielu z nas nie interesuje. Gramy pod odkup shorta połączony z zamykaniem przez nich pozycji krótkiej. Dotychczasowy odkup przez nich zawsze był używany do ponownego dołowania kursu. Ja tu już ponad rok i naprawdę te zagrywki ich mnie w żadnym stopniu nie ruszają. Wiem że mogą więcej, że mają kapitał . Ja podjalem się świadomie z nimi gry. I czekam na to zamykanie krótkiej, czy będę czekał rok dwa czy trzy. A kurs w dniu przed wigilią moze ma znaczenie dla ludzi, którzy nie mają na karpia i muszą papier sprzedać dzisiaj. Grając za środki których nie potrzebuje do życia akcje niech sobie leżą. Na kurs w niekiedy nawet nie patrze w ciągu dnia , bo to tylko przedstawienie funduszy dla mas.
A dlaczego miałby byc wyłączony z eksploatacji??? Mógłbyś wyjaśnić? Tam w calym tym nieszczesciu nie doszło ani do wybuchu ani do zawalenia.
Warunki w chodniku N-9, gdzie nastąpił wyrzut metanu – unormowały się.
O pierwszych zwolnieniach w spółce pisze kol. Trader2022 https://x.com/GPW_Trader2022 Tam znajdziecie również wiadomość z mBanku, który ma informować, że pozycje krótkie na spółkach są większe niż oficjalne. Traktuję to jako zapowiedź zbliżającego się "wyciskania", jako medialne uzasadnienie nadchodzących wzrostów kursu i wolumenów obrotów.
Tusk ty grubo ubrany naganiaczu. Jaka średnia ? Poniżej 45 ? I cóż to za szkodliwa, wyssana z palca teoria. Najpierw ulica przejęła akcje od shorta, a potem ta przejęta pula ma być ponownie wykorzystana w kolejnych pożyczkach chyba że akcje zostaną zablokowane w arkuszu S. Taka jest narracja Tuska i innych podobnych ubranych akolitów, np. Tradera. Bo jak się wczytać w powyższy cytat to robi się jeszcze bardziej mętlik, a mianowicie że jak nie zablokujesz akcji to będziesz dostawcą tanich akcji ... tzn. że niby ty sam będziesz je sprzedawać po taniości a short będzie je kupował. Paranoja.
Dziś ostatni dzień na realizację ew. straty podatkowej. I dlatego szorciarze stlukli na początku sesji (a nie na końcu) kurs zmasowaną podażą 400 k akcji, by teraz i poźniej handel akcjami odbywał się kilka % taniej niż przed spadkiem. Ci, którzy chcą lub muszą zrealizować stratę podatkową, mają ku temu ostatnią okazję - wlaśnie dziś! Na to liczą, na ich podaż czekają właśnie szorciarze. I oto cala tajemnica spadku kursu i znaczącego wolumenu obrotów. Dobrej zabawy i dużych zysków!:)