• Sens inwestowania na long Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.91.*]
    Widzę,że ostatnio na wątku zapanował temat dywidendy...i tu ciekawostka...
    Może to dziwnie wybrzmi ,ale już po wypłacie następnej dywidendy,gdyby następnego dnia kurs akcji Synektik wyniósł 0 zł to zwrot z całej inwestycji wyniósł by ponad 100%...tak jest,ponad 100%.Jak to możliwe?ano to całkiem proste- wystarczyło kupić akcje w ok 2018-2020 i trzymać do dziś... uprzedzę tylko jeszcze od razu kąśliwe odpowiedzi zawistników...że szanse na to,że będzie to tylko ponad 100% są praktycznie zerowe,bo kurs po wypłacie dywidendy nie będzie wynosił 0.
    Pozdro dla tego co wiele razy mi pisał przy 25 zł ,że ..cyt..."lepiej nie zarobić niż stracić "
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Allmighty [78.30.108.*]
    A jeszcze jak się ma Synektik na IKE i IKZE, czyli dywidendy bez podatku, to jest jeszcze lepiej ;)
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Redii [185.190.44.*]
    Ja mam akcje od 15 zł (pierwsze zakupy za 5000 zł) , kupując liczyłem na zarobek 100% lub utratę całości kapitału.
    Jak spadało do 10 zł to się pogodziłem z utratą kapitału 5000 zł
    Przy 18 zł i mocnej krytyce na forum zwiększyłem zaangażowanie do 10 000 zł licząc się z utratą całości bo to inwestycja miała być na parę lat bez śledzenia kursu i informacji.
    Teraz to zapakowany jestem po uszy i bardzo by mnie bolała utrata obecnego zainwestowanego kapitału, i śledzę informację czekając ja jakieś złe aby w panice sprzedać, a tu same dobre :-))
    kiedy trochę sprzedam - jak dostanę akcje wydzielonej spółki to zmniejszę zaangażowanie w SYN o 25-%, kolejne 25% jak przebije 360 zł.
    Reszta zostaje tak długo jak będą wypłaca dywidendy i sprzedawać materiały eksploatacyjne i serwisować robotykę.
    Akcje wydzielonej spółeczki zakopie i nie będę zaglądał przez 3 lata.
    Takie postanowienia noworoczne. Miłego dnia.
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Ważne jaką masz średnią.
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Redii [185.190.44.*]
    Mam pytanie, tak zapytam z ciekawości co byście zrobili na moim miejscu:
    A- trzymali całość dalej (obecnie to spora cześć portfela akcji)
    B- sprzedali 50% czyli zabrali część zysków i zainwestowali w inne spółki tak dla bezpieczeństwa
    (ps. jeśli sprzedaż to po 1 stycznia - podatki)

moja średnia z historycznych zakupów to: 2300 sztuk średnia 18,15 zł , potem wyszło 2900 sztuk średnia 28,11 zł, obecnie około 64 zł. Co robić , co robić ?
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.119.*]
    Jeżeli myślisz o częściowym wyjsciu,ja poczekał bym do dywidendy i wydzielenia ,tak by mieć 2900 akcji Syn2bio ,potem ewentualnie sprzedał połowę.
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Ktoś tu wyszedł w okolicach 200 i zainwestował w Datawalk przy cenie ok 40. Dziwiłem się trochę, ale wyszedł na tym bardzo dobrze. Miał nosa. Trzeba mieć nosa.
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.119.*]
    Nie 200 tylko ok 170,pamiętam.
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Seba [37.248.174.*]
    Najlepiej nic nie robić, albo dobrać na tej korekcie. Ja się jutro ustawię z zakupem poniżej 260, może się uda. Ale równie dobrze kurs może gwałtownie odbić, bo przy spadku 10% od szczytu w większości aplikacji, z których korzystają profesjonalne fundusze, wyświetli się sygnał kupna i kurs za kilka sesji może ustanawiać nowe ATH
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Allmighty [78.30.108.*]
    Szacunek, bezbłędnie ;)
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Mikesz [83.26.57.*]
    Trochę dużo, prawie milion w jednej Spółce?
    Ja bym skrócił...
  • Re: Sens inwestowania na long Autor: ~Tomas [46.205.200.*]
    A ja bym nie skracał. Za rok będą 2 miliony
[x]
SYNEKTIK -0,98% 282,60 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.