• Koniec brazylijskiego serialu Energa S.A. zależy od służb specjalnych Autor: ~ADM [37.209.146.*]
    Firmy takie jak Orlen, Energa, PGNiG, Lotos itp. są pod faktyczną kontrolą służb specjalnych, które w ten sposób zdobywają kasę na finansowanie swoich operacji poza kontrolą polityczną i poza oficjalnym budżetem. To od służb mających swój rodowód w PRL-u zależy kiedy i w jaki sposób problem z akcjonariuszami mniejszościowymi Energa SA zostanie rozwiązany. Patrząc jak w przeszłości służby latami wyciągały kasę z Elektrimu, z Midasa i z wielu innych firm, które są hybrydami majątku państwowego i rozproszonego akcjonariatu można tylko się modlić, by służby miały interes w tym, aby Energa została wchłonięta przez Orlen i została zdjęta z GPW. W przeciwnym razie zostaniemy wydrenowani do zera. Mechanizmy są przećwiczone i sprawdzone na innych spółkach publicznych notowanych na GPW. Na sądy raczej liczyć nie można, zwłaszcza teraz pod rządami Uśmiechniętej Koalicji, która też jest trzymana za mordę przez służby - przynajmniej jej kluczowi politycy.
  • Re: Koniec brazylijskiego serialu Energa S.A. zależy od służb Autor: ~xxx [46.227.36.*]
    te same sluzby co pozwlily na lotos? to teraz na 8 % energa zbija majatek? XD
  • Re: Koniec brazylijskiego serialu Energa S.A. zależy od służb Autor: ~arskiozan [2.137.140.*]
    Szanowny ,ADM , myślę ,że trochę przeceniasz wpływ i możliwości tych służb, na procesy gospodarcze.
    Istotnie ich rola / szczególnie WSI / była stosunkowo duża , ale i tak kończyło się to spektakularnym przewałem np. Bank w Wolominie. Biologiczne procesy i zawirowania polityczne rozwalily te sluzby. To nie są już sprawne organizacje a raczej konglomeraty grupek interesów ,działających na różnych poziomach. Polityczno-ideologiczne podziały w tych służbach
    są tak duże,
    że te organizmy ledwo funkcjonują. Stać ich na jakieś prowokacje czy indywidulane zastraszenia. To nie są już dawne systemy SB, czy WSW. Oczywiście ,nominaci partyjni są uwikłani we wszelkiego rodzaju szwindle, ale większość z nich ma
    parasole ochronne w różnych agenturach wpływu ,których służby nie ruszają. Ponadto służby dysponują wspaniałymi kadrami
    - oficerem zostaje się po 6 -tygodniowym kursie. To jest moc.
  • Re: Koniec brazylijskiego serialu Energa S.A. zależy od służb Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2025-12-13 o godz. 21:09 ~arskiozan napisał(a):
    > Szanowny ,ADM , myślę ,że trochę przeceniasz wpływ i możliwości tych służb, na procesy gospodarcze.
    > Istotnie ich rola / szczególnie WSI / była stosunkowo duża , ale i tak kończyło się to spektakularnym przewałem np. Bank w Wolominie. Biologiczne procesy i zawirowania polityczne rozwalily te sluzby. To nie są już sprawne organizacje a raczej konglomeraty grupek interesów ,działających na różnych poziomach. Polityczno-ideologiczne podziały w tych służbach
    > są tak duże,
    > że te organizmy ledwo funkcjonują. Stać ich na jakieś prowokacje czy indywidulane zastraszenia. To nie są już dawne systemy SB, czy WSW. Oczywiście ,nominaci partyjni są uwikłani we wszelkiego rodzaju szwindle, ale większość z nich ma
    > parasole ochronne w różnych agenturach wpływu ,których służby nie ruszają. Ponadto służby dysponują wspaniałymi kadrami
    > - oficerem zostaje się po 6 -tygodniowym kursie. To jest moc.

dużo wiesz, mam mówić do Ciebie Pułkowniku ?

• Re: Koniec brazylijskiego serialu Energa S.A. zależy od służb Autor: ~arskiozan [2.137.140.*]
    Szanowny Lech Wałęsa , jeśli już to trochę wyżej.
    Pozdrawiam.
  • Re: Koniec brazylijskiego serialu Energa S.A. zależy od służb Autor: ~IP [83.26.227.*]
    Taka wiedza?. Jestem w szoku.
    To dlatego, na tak niepłynnej spółce, były takie obroty.
[x]
ENERGA 5,93% 20,00 2025-12-23 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.