• Gdybym ja był w zarządzie Autor: ~Wielki_Wódz_Halfoat [83.20.188.*]
    i miał przygotować info do ESPI to napisałbym tak:

„Zarząd Magna Polonia S.A. informuje, że spółka zależna Emitenta – Magna Inwestycje sp. z o.o. S.K.A. – przystąpiła do Aneli Venture Capital Fund z siedzibą w Wilnie. Fundusz, którego docelowa kapitalizacja wyniesie do 50 mln EUR, realizuje strategię inwestycyjną skoncentrowaną na innowacyjnych MŚP i start-upach w regionie bałtyckim, zgodnie z koncepcją Smart Specialization.
    Ponad 55% kapitału Funduszu pochodzi od inwestora publicznego w ramach programu „Venture Capital Fund III, supported by the European Regional Development Fund (ERDF)”, co zapewnia stabilność i transparentność struktury. Magna Inwestycje zadeklarowała wkład w maksymalnej kwocie 14,125 mln EUR, który będzie wnoszony zgodnie z zapotrzebowaniami Funduszu.
    Decyzja o zaangażowaniu w Aneli Venture Capital Fund otwiera Magna Polonia drogę do udziału w projektach o wysokim potencjale wzrostu, w tym w sektorze nowych technologii, biotechnologii i rozwiązań cyfrowych. Region bałtycki jest jednym z najbardziej dynamicznych ekosystemów start-upowych w Europie, co potwierdzają liczne sukcesy globalnych graczy.
    Zarząd Magna Polonia postrzega tę inwestycję jako strategiczny krok w kierunku dywersyfikacji portfela i zwiększenia wartości dla akcjonariuszy w długim horyzoncie.”

• Re: Gdybym ja był w zarządzie Autor: ~Wielki_Wódz_Halfoat [83.20.188.*]
    wystraszyli leszcza podkreślając ryzyka (wiadomo celowe działanie). Moim zdaniem bardzo dobra inwestycja, 55% udział środków publicznych zapewnia transparentność inwestycji.

"Najlepsze litewskie startupy osiągnęły w 2024 roku znaczne przychody, przy czym kilka z nich przekroczyło roczny dochód w wysokości 20 milionów euro, a niektóre nawet 100 milionów euro. Cały ekosystem startupów wygenerował 477 milionów euro w podatkach w 2024 roku, co świadczy o jego skali i rentowności"
  • Re: Gdybym ja był w zarządzie Autor: ~wujek [78.9.233.*]
    szacun za takie farmazony ,nikt nikogo ni wystraszył. koniec kropka.
    zapytaj chatgpt o litewskie startupy to będziesz zmykał gdzie pieprz rośnie a nie wypisywał brednie o mln przychodów.
    Tym razem powiesili więcej zwierzaków i o to zarządowi chodzi ,tłum dołączył jak kurs przekroczył 3pln i nikt nie patrzył na zagrożenia w infach o Mirka tylko kupował bo było tanio.

• Re: Gdybym ja był w zarządzie Autor: ~wisielec [83.168.79.*]
    Wujek, dokąd spadnie jak myslisz?
  • Re: Gdybym ja był w zarządzie Autor: ~wujek [149.102.244.*]
    Gdzieś w okolicach 1 grosza powinno się zatrzymać.
    Dnia 2025-12-14 o godz. 20:00 ~wujek napisał(a):
    > szacun za takie farmazony ,nikt nikogo ni wystraszył. koniec kropka.
    > zapytaj chatgpt o litewskie startupy to będziesz zmykał gdzie pieprz rośnie a nie wypisywał brednie o mln przychodów.
    > Tym razem powiesili więcej zwierzaków i o to zarządowi chodzi ,tłum dołączył jak kurs przekroczył 3pln i nikt nie patrzył na zagrożenia w infach o Mirka tylko kupował bo było tanio.
    >
    >

Zapytałem oto odpowiedzi:
    Ekosystem i dynamika rozwoju

Unicorny i przyszłe jednorożce
    Finansowanie i najgorętsze rundy
    Najważniejsze sektory
    Obiecujące startupy na horyzoncie
    Na przykład z listy EU‑Startups i Seedtable:
    • Airvolve – rozwija drony heavy‑lift (200kg, 100km), oparte na rozwiązaniach kosztowo‑efektywnych. [eu-startups.com]
    • AISPECO – geospatial monitoring AI dla UAV i helikopterów. [eu-startups.com]
    • Divaks – food‑tech (białka owadzie). [eu-startups.com]
    • Eneba, CGTrader, Planner 5D – czołówka według StartupBlink. [startupblink.com], [seedtable.com]
    • Z listy Seedtable: NEEMATIC (rowery elektryczne), Haslle (zarządzanie wydatkami), ClaimsControl (blockchain w ubezpieczeniach). [seedtable.com]
    Najnowsze spółki o potencjale: Nexos.ai, Ovoko, Turing College, Walk15, Pulsetto – obiecujący starty w 2025 r.. [lithuania.lt]

Ekosystem wspierający: akceleratory i huby
    • Startup Lithuania Accelerator (we współpracy z Plug and Play): 5. edycja oferuje mentoring, warsztaty, expo, szansę na program GOAL w Dolinie Krzemowej. Zakończenie naboru: lipiec 2025. [startuplithuania.com], [prnewswire.com]
    • W Wilnie działa szereg akceleratorów: 70Ventures, Baltic Sandbox, Nextury Ventures, StartupHighway, FinTech DDW etc.. [startersss.com]
    • W budowie centrum “Tech Zity” – campus dla 5000 pracowników (powinien ruszyć do 2027/2028). [dw.com]
    Wyzwania i przyszłość

Podsumowanie
    Litewski ekosystem startupowy dynamicznie rośnie– wartość wzrosła39×, są tu 2 unicorny, solidne finansowanie (~300 mln€ w 2025), mocne sektory fintech, AI, zielone technologie. Wilno i Kaunas rozwijają się jako centra innowacji, wspierane przez akceleratory i huby. W nadchodzących miesiącach uwagę warto zwrócić na Nexos.ai, Ovoko, Turing College, Airvolve, AISPECO i innych z list „rising stars”.

Dnia 2025-12-14 o godz. 20:00 ~wujek napisał(a):
    > szacun za takie farmazony ,nikt nikogo ni wystraszył. koniec kropka.
    > zapytaj chatgpt o litewskie startupy to będziesz zmykał gdzie pieprz rośnie a nie wypisywał brednie o mln przychodów.
    > Tym razem powiesili więcej zwierzaków i o to zarządowi chodzi ,tłum dołączył jak kurs przekroczył 3pln i nikt nie patrzył na zagrożenia w infach o Mirka tylko kupował bo było tanio.
    >
    >

A tak w ogóle, brednie to wypisujesz ty.
    Wypadałoby sprawdzić zanim coś się napisze - żenada.
[x]
06MAGNA 0,78% 2,58 2025-12-19 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.