Granty z funduszow europejskich wpadaja jednorazowo na jakis cel, na ktory skladalo sie wniosek. Nie jest to rozlozone, pytanie tylko, kiedy wyplaca im te 10 mln, bo czas realizacji to moze byc albo poczatek 2026r, albo polowa, lub nawet koniec 2026r.
nie wprowadzaj w błąd. Jest wyraźnie w ESPI że projekt trwać będzie od 1 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2028 r. Z opisu wynika, że jest to projekt badawczo - rozwojowy. Patrząc na charakter firmy to kosztem projektu będą głównie wynagrodzenia personelu, ewentualnie koszty użytkowania "chmury" na potrzeby projektu itp. Co prawda jest możliwość uzyskania zaliczki nawet na 90% dotacji (w totalu), ale max jest 40% w transzy. Transzę trzeba rozliczyć w 3 miesiące (z tego co pamiętam) - rozliczyć a więc ponieść z niej wydatki WYŁACZNIE na koszty zaplanowane w projekcie. Potem można ubiegać się o kolejną transzę. Reszta to będzie refundacja środków. W praktyce ostatnia transza refundacji będzie wypłacona po kontroli, po zakończeniu projektu. Innymi słowy dotacji nie można wykorzystać w żaden inny sposób - tylko na koszty projektu. Kwota przyznanego dofinansowania wynosi 10 168 497,63 zł (wartość tego projektu wynosi 16 356 533,81 zł). Zatem ok. 6 baniek trzeba dołożyć ze swoich. Jeśli jest to projekt, który i tak by realizowali własnymi środkami to informacja jest pozytywna. Pozwoli częściowo pokryć koszty w okresie realizacji projektu, a więc do końca grudnia 2028 (średnio ok. 3,3 mln zł/rok).
generalnie to tak, ale...
bardzo częstym motywem przy unijnych dotacjach jest przerzucanie zwykłych pracowników na takie same stanowisko, ale w innej spółce (tej związanej z projektem) - robią to samo, a potem w dokumentach pokazujemy, że robili coś na rzecz projektu :]
mnóstwo sprzętu można nakupować
kwoty w wnioskach są napompowane - jak składaliśmy wniosek to moja pensja na projekt miała być 2x większa niż moja normalna pensja + miał być laptop za 7k + reszta stanowiska, drogie serwery, drogie cloudowe rzeczy
generalnie jak się dobrze zakręci to stratni nie będą, a potem na tym produkcie będą zarabiać, więc same plusy
Przepraszam, nie dopatrzylem tego ESPI, tylko widzialem sam projekt, a co do wyplat to wiem, ze moga byc roznie wyplacane. Tak czy inaczej moj blad, niezamierzony.
chwalicie sie czy żalicie ? ;D kurs -4% od ogłoszenia wyników. Sory ale giełda powoli sie zwija jeśli takie info nie powoduje wzrostów a tym bardziej jeśli są spadki. Zapowiadają sie kiepskie czasy
To chyba nie ogarniasz jak działa giełda. Już nie raz widziałem spółki z super newsami, które uwalano specjalnie przed wzrostami by panikarze sprzedali akcje. Zrozumcie to w koncu. By rosło musi spadać.
Ja wiem jak to dział, ale przy takim infie spodziewałem się jednak wzrostu, nawet spekulacyjnego.
Spółka ma szansę być w czołówce.
Ma 10 mln, gra w 2026, znając ich zapał gra będzie dopiera na ostatni guzik i może ładnie się sprzedawać..