Niewiele znaczące przesunięcie akcji z Ultro Sarl do Ultro PSA. Ciekawsze jest ustanowienie zestawu na 2.5 mln akcji CCC. Zwykle zastaw stanowi zabezpieczenie finansowania.
Ciekawe, przeszło mi to przez myśl. Generalnie jak Miłek chce 300zl za papier to musiał by cos papieru z rynku ściągnąć. Może wie że po 4Q papier będzie droższy.
Tak, ostatnio te zmiany byly tuz przed.emisja wtedy wydaje mi sie ze prezes bral pozyczke pod te akcje na emisje chociaz tutaj zadnego info nie bylo bo nie musialo byc bo to jego sprawa byla skad wzial kase na emisje.
Czy ta teoria ze bedzie chcial cos zebrac wiecej z rynku i szykuja nowa pozyczke jest prawdziwa zobaczymy.
Jezeli chociaz 1/3 ich zapowiedzi sie sprawdzi to aktualna cena nie jest zla pod takie zakupy.
Aktualna cena jest bardziej niż odpowiednia bo Miłek brał papier po 190 to czemu ma nie brać po 120? Co jak co ale on chyba wie najlepiej dzie biznes będzieza 3 miechy czy za rok( zakładając że na świecie nie stanie sie nic nadzwyczajnego).
Dnia 2025-12-12 o godz. 21:06 ~Móchamed napisał(a): > Niewiele znaczące przesunięcie akcji z Ultro Sarl do Ultro PSA. Ciekawsze jest ustanowienie zestawu na 2.5 mln akcji CCC. Zwykle zastaw stanowi zabezpieczenie finansowania. ## W ESPI jest aneks z konca listopada, w którym informowali o przedłużeniu finansowanie do 19.12.25 ,więc to pewnie ruch pod dalsze przedłużenie linii.
Dariusz Marża pożyczył 500 mln na zakup akcji w ostatniej emisji. Zabezpieczeniem był zastaw na 6.52 mln akcji. Obecna wartość zabezpieczenia to ~800 mln. Myślę, że obecny zastaw na 2.5 mln to taki "margin call" czyli uzupełnienie zabezpieczenia związane ze spadkiem wartości akcji.
Dnia 2025-12-12 o godz. 22:56 ~Móchamed napisał(a): > Dariusz Marża pożyczył 500 mln na zakup akcji w ostatniej emisji. Zabezpieczeniem był zastaw na 6.52 mln akcji. Obecna wartość zabezpieczenia to ~800 mln. Myślę, że obecny zastaw na 2.5 mln to taki "margin call" czyli uzupełnienie zabezpieczenia związane ze spadkiem wartości akcji. ## Wyjdzie pewnie w ESPI w przyszłym tyg. , ale stawiam bardziej na przedłużenie finansowania, a nie „margin call”.
To by było coś nowego. Kredyty bankowe dotychczas były zabezpieczane na składnikach majątku grupy. Teraz zabezpieczeniem kredytów miałby być prywatny majątek głównego akcjonariusza.
w Polsce istnieje rejestr zastawow i łatwo byłoby sprawdzic zastawce i zastawnika. Ta transakcja dotyczy spolek zarejestrowanych nie w Polsce. Nie ma co spekulowac sytuacja się wyjaśni ale call margin nie da sie całkowicie wykluczyc biorąc pod uwage spadek wartosci akcji . Gdyby bank finansujacy zdecydowal sie na zabezpiecznie na mjątku wlaściciela to czerowna kartka dla grupy
Nie wiadomo czy to zastaw rejestrowy czy zwykły. Zastaw dotyczy spółki zarejestrowanej w Polsce czyli Ultro PSA. Dlatego akcje przez podniesienie kapitału i aport były przenoszone z Ultro Sarl.
Łatwo sprawdzić? Czekamy...
nowe komunikaty na stronie CCC wynika,że transakcja miala na celu zmiane udziału głosów Miłka na walnym zgromadzeniu stad uprzywilejowanie akcji wniesionymi w aprocie co do glosow . p[atrz tez money.pl - dobrze sie "gada" ale jest weekend...
Jak by firma leciała na stracie to to ja rozumiem że banki mogły by się zastanowić czy coś tu jest jue tak. Inaczej jest kiedy akcje spadają o 60% no firma zamiast 300mln zarobiła 200mln. Oni tam nie sa tak głupi by co miesiąc zmieniać zdanie o kondycji spółki bo akcje spadły po 2 kwartałach.