Wróciłem na święta, jak widzę co tu się dzieje to aż się leska kręci w oku. Liczyłem na jakieś zakupy jak spadnie mocniej, ale obecnie to gorący kartofel, nie tykam tego. Napisze dokładnie co myślę jak wczytam w się raport za 3 kwartały.
Dnia 2025-12-12 o godz. 17:43 ~Myslacy napisał(a): > Fundy pożyczają akcje na prawie 16% szortom a Ty liczysz na dalsze spadki?
Primo - nigdzie nie napisałem że liczę na dalsze spadki, obecnie uważam że kupno akcji to ruletka. Sekundo - na Bogdance nie ma shortów i tego jestem pewny, to jest tylko wasz wymysł nie podparty żadnymi danymi. Na stronie KNF jasno i wyraźnie jest napisane które walory są dopuszczone do krótkiej sprzedaży. Po za tym jak sobie wyobrażasz shortowanie przy tak niskich obrotach ? Ktoś kto by próbował z krótkimi na tak mało płynnym rynku to musił by być asem inwestycji albo skończonym głupcem. Spadki nie są spowodowane shortami, maklerami itd. Obecna sytuacja dla węgla w Europie i Polsce wygląda bardzo kiepsko, elektrownie przestawiają się na gaz, odnawialne źródła energii robią swoje. Zostaniemy z węglem jeszcze długo ale to nie znaczy że akcje Bogdanki urosną, nie to tak nie działa. Wasze WK, capex, inwestycje nie mają znaczenia. Życzę powodzenie ale z takim podejściem nie wróżę przyszłości inwestycyjnej.
Na X jest profil Xtrader który publikuje informacje o szortach na poszczególnych spółkach zgodnie z tym 5.12 były szorty. Nie ma ich na rss knf bo nie mają takich ilości jak na JSW.
Dnia 2025-12-12 o godz. 18:15 ~Inwestor napisał(a): > Na X jest profil Xtrader który publikuje informacje o szortach na poszczególnych spółkach zgodnie z tym 5.12 były szorty. Nie ma ich na rss knf bo nie mają takich ilości jak na JSW.
a z jakiej szklanej kuli on posiada te informacje, jak nikt tego nigdzie nie zgłasza. Poza tym od kogo pożycza jak większość akcji jest w FF małych inwestorów, czy was myślenie boli?