Zastanawiam sie jaki sens ma topienie spółki tymi odpisami dlaczego Wojciechowskiemu zależy na niskiej wycenie, kurs jest już poniżej ostatnej ceny emisyjnej....przecież nikt na tym już nie zarabia....
Czy oby na pewno nikt nie zarabia? Przecież koszty, to czyjś zarobek. W naturze nic nie ginie. Można np. zlecać zadania spółce córce i w ten sposób legalnie wyprowadzać kasę (nie twierdzę, że ma to tutaj miejsce). Możliwe również, że celowo pozwalają wypaść wszystkim trupom z szafy, aby kurs zjechał jak najniżej. Zbiorą papier i wyskoczą z super newsami.
Nie topi spółki odpisami, tylko słabymi projektami… ponieśli policzalne nakłady, gra wymaga kolejnych bo to jest EA a aktualne i przyszłe zyski z Lost Rift (ten i kolejny rok podatkowy) nie pokryją ich, więc księgowość nakazuje obniżyć wartość aktywów co przekłada się na niższy podatek dochodowy (bo podstawa opodatkowania jest niższa). Bardziej zastanawia mnie wysokość tego odpisu.
Ja tu mam stratę 78% obecnie. I to już po uśrednieniu. A papier trzymam od 2023. Przegapiłem wtedy moment wyjścia i od tego czasu już tylko w dol. Uśredniał bym dalej ale szkoda mi tutaj mrozić kapitał dalej, skoro na innych instrumentach radzę sobie na tyle, że już dawno odrobiłem stratę z PCF. Zostawiam to i zapominam. Albo zbankrutują, albo zabiorę te akcje do grobu albo odbije i sprzedam, już wystarczy mi wyjście na 0 XD