Założyłem wątek żeby merytorycznie się wypowiedział ktoś. Ja wiem, że to poniekąd wróżenie z fusów, ale bez plucia proszę. Od siania fermentu tu są setki wątków..
tu sie tyle dzieje, ze moze byc wszystko i nic - w kazdym razie bumech majac sama silesie potrafil byc wyceniany x3 niz jest teraz - niech to da do myslenia. Poprzedni kwartal juz pokazal ze kopalnia po restrukturyzacji tez zarabia. Wg mnie bedzie dobrze, spadek na malym wolumenie wyglada na sterowany
to gielda - nie ma skrupulow, a jak widac mozna za 1mln bujac spolka o 10% przy kapitalizacji 400 mln, wiec latwo o wyleszczenie slabych. Osobiscie mam pakiet niespelna 3k akcji, srednia 27 - na teraz spokojnie czekam. Przy 40 dwa miesiace temu kazdy wierzyl w spolke, a przy 22 juz nie? Czy poza nowymi, dobrymi informacjami od tego czasu cos sie zmienilo? Trzeba myslec samodzielnie.
Tu nawet jak z wozow nic nie bedzie, a dorzucą farmę, pellet i kopalnia bedzie rocznie 30-50 mln na plus, to bedziemy wyzej. Do tego jeszcze ma byc elektrocieplownia. Czas pokaze
Krotkoterminowo to spekulacja - od wrzesnia juz mielismy szczyt 40, dolek na 25, powrot w okolice 38 i znowu dolek w okolice 20.
Dlugoterminowo w tym czasie nic sie nie zmienilo. Jak wierzysz w spolke i ze dowioza - trzymac do wiosny.
Dzis wyniki, ktore tez rzuca nam wiecej swiatla co sie faktycznie dzieje. Cierpliwosci tu trzeba duzo - jeszcze pewnie nie raz zatrzesie zarowno w gore jak i dol.
Co z tego jak od ostatniego szczytu spadło już prawie 50%. Prezes (poprzez fundację) wyrzucił akcje w rynek i się śmieje, że znalazł chętnego na kupno po wyższej cenie. Jak spadnie na 15zł to wzrost do 30 to będzie 100% - to nieczęsto się zdarza...
Nie wyrzucil w rynek. Poza tym w tym samym czasie byla pożyczka dla spolki od fundacji na finansowanie nowego projektu.
Tutaj jedno dobre info potrafilo wywolac wzrost o 200% w tydzien - taka spolka. Tak samo jak i brak zlych informacji, a mamy spadek cialge od miesiaca.
Czekam na merotoryczny argument, co poza spekulacja i sentymentem zmienilo sie od ostatniego szczytu?
No właśnie nic się nie zmieniło i w tym problem. Ludzie nakupowali akcji, bo po serii obietnic w postaci różnorakich ESPI kurs róśł. ESPI się skończyły, o realizacji obietnic na razie cicho (nie mówię, że nic nie robią, ale jak robią to o tym nie mówią) to i kurs zaczął lecieć w dół. Taka to spółka, że tu nic nie trzyma się fundamentów.
A o czym maja informowac? Pellet idzie swoim torem, bylo info o wadium.
Przejmuja spolke pod Oze zeby miec finansowanie i dostep do kapitalu.
Wozy maja byc zlozone na wiosne i zaprezentowane.
Bylo info o kontrakcie na pellet na 160mln.
Co jeszcze mieli powiedziec?
Jak ktos kupowal na lokalnym szczycie to pretensje do siebie. Wg mnie zakupy w przedziale 20-30 sa rozsadne patrzac dlugoterminowo - nie przewidzisz tu tygodnia odpalu czy korekty.
Już wielokrotnie pisałem, że na poważne kroki potrzeba czasu, a niektórzy spodziewają się, że w tydzień stanie farma albo zmontują wozy. Spróbuj w życiu codziennym załatwić na coś pozwolenie - miesiące czekania.
Masz rację, szybko nie da się nic dużego zrobić. Ale jak jesteś właścicielem firmy i widzisz jak spekulanci zwalają Ci kurs akcji bez powodu (tracisz skoro jesteś udziałowcem większościowym) to podejmujesz jakieś kroki by temu zapobiec, a nie biernie patrzysz...
Sutkowski juz mowil, ze dla niego manipulacje kursem nie sa istotne - nie sprzedaje tylko robi swoje.
Czy mozna mu ufac? Nie wiem, ale jedno jest pewne - nie pozyczalby upadlemu bankrutowi 25mln z wlasnej kieszeni.
Jeszcze duzo zmian w RN, Zarzadzie - jak spolka odpali ze wszystkimi profilami swojej dzialalnosci bedzie grubo, bo wiekszosc z nich sie uzupelnia nawzajem co tez znacząco obniży im koszty i poprawi rentownosc.
farmy (maja duze potrzeby na energie, nadwyzka na sprzedaz)
Pellet i wegiel do cieplowni, nadwyzka na sprzedaz
Wozy bojowe - to inna odnoga, ale maja gotowy zaklad po produkcji maszyn gorniczych - kwestia przygotowania linii.
Wszystko trzyma sie kupy
To jest GPW, nie ma duzo kapitalu i latwo o manipulacje. Glowny indeks stoi w tym samym miejscu z korektami od 20 lat - tutaj jedyne sensowne granie to kupowanie „pewnych” spolek na korektach lub wyszukiwanie perelek jak wg mnie bumech.
Nie ma drugiej takiej spolki na GPW - ale ryzyko tez duze. Z jednej strony moze byc bankrut, a z drugiej jak wszystko odpali to bedzie cap x10.
Uwazasz ze dzis to ulica jak my wywala swoje pakiety? Czemu w takim razie nie wyprzedala sie po 32, 35, czy na szczytach?
Jak ktos przy 32 uwazal, ze odbije to teraz tez powienien - jezeli nie to kieruje sie strachem i gielda nie dla niego.
Ludzie boją się strat i idą za tłumem. Widać to dzisiaj aż za bardzo. Jeśli dziś info będzie dobre to jutro dokładnie ci sami ludzie będą kupować akcje na wyścigi. Ja wierzę w tę spółkę. Wiele było na mojej drodze zakupów, gdzie nie było tej wiary i wywalałem akcje. Tutaj za dużo się dzieje żeby nie miało to odpalić. Oczywiście istnieje ryzyko, że to jedno wielkie oszustwo, ale szanse są znikome.
Wg mnie teraz to nie ludzie a automaty - jak ktos wchodzil powyzej 30 miesiac temu nie wierze ze teraz sprzedaje - a z drugiej strony Ci co siedza od 8, 10, 15 pewnie juz sprzedali.
Jakby bylo tak bardzo zle grubi by powywalali na wyzszych poziomach, a tam raczej byly zakupy.
Sam moglem sprzedac przy 40 z 50% zyskiem ale wg mnie potencjal jeszcze do wzrostu wiekszy. Nie jestem fanem robienia kolek - ale moze to lepsza taktyka na naszej gpw
Nawet nie SL - po prostu grubas przerzuca od siebie do siebie liczac przy tym na akcje od wyleszczonych. Pozniej na niższym poziomie moze sie zapakować na grubo, a nastepnie wywalac z zyskiem.
Ja na chwilę obecną jestem ponad 16000zł na minusie na Bumechu. Co mi zostaje innego jak po prostu cierpliwie czekać. Kiedyś w końcu przynajmniej na 0 wyjdę :P
A tymczasem fundacja mogłaby odkupić z rynku te akcje które sprzedała i zostałoby im ok 1milion zł na czysto. A potem znowu znaleźć chętnego co odkupi od nich akcje i tak w kółko. A gdyby zabrakło akcji to zawsze można dodrukować...
Mam po 15zł trzymam . Czekajmy do kwietnia 2026 . Życzę każdemu mega zarobku . Jak to wszystko się uwiarygodni to będą trzy cyfry na kursie. Z szacunkiem do wszystkich . Pozdrawiam i CIERPLIWOŚCI .
Soot mowil iz chcialby "kolarzy" raz a porzadnie wywalic stond... No i to sie moze dzieje, why not :) Poza tym na tej spolce czeba miec ein bischen Cohones, a nie plakac jak baba... W 2 miesionce pelletu, wozu oraz OZE nie zrobisz (jak kolega powyzej slusznie zauwazyl).
Kupyly(tanio) to czymac i podonzac swoim zalozeniem... a nie obgryzac paznokcie (palcow wam nie storczy).
PS. Z ta pozyczka to akurat jest tak, ze on uruchomil im 25 mln lini pozyczkowej... A ile z tego rzeczywiscie na to pojdzie etc. to juz inna sprawa. Kasa niemniej jest udostepniona przez Soota...