Miejska legenda o blokowaniu akcji... Takie patenty, przy zastosowaniu dużej gimnastyki, możliwe jedynie w mini spółkach na newconnect. Tutaj, nic takiego jak blokowanie akcji kompletnie nie zadziała, choćby ze względu na różnorodność biur maklerskich i brokerów obsługujących te akcje. Jeżeli się wam wydaje, że wystawicie akcje po bardzo wysokiej cenie i one nie będą pracować, to się grubo się mylicie (niewiele wiecie o mechanizmach operowania walorami). Broker czy też biuro maklerskie, i tak sobie od was do pożyczy taki papier (tak, ma takie prawo) gdy będzie chciał je sprzedać komuś innemu. Więcej mi się nie chce pisać, poszukajcie sobie sami wiedzy na własną rękę.
Wzrośnie jednak koszt pożyczki (który w obecnej chwili jest już całkiem spory). W międzyczasie pakiecik się powiększa, blokowanko i czekamy ... korekta się należy 165-170 w zasięgu.
Jak to nikt nie chce kupować ? Przecież ja kupuję :-) A short zapożycza się dalej żeby utrzymać tak ładną promocyjną cenę. Dla mnie czekanie na 150zł to loteryjka może być lub nie, 5 zł w tą czy w drugą stronę nie gra różnicy. A oświećcie mnie czy te shorty nie były brane czasem na 6 miesięcy ? to termin odkupu tuż tuż.