• Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: stefantremer [46.205.207.*]
    https://www.linkedin.com/pulse/diagnostic-companies-under-chinas-volume-based-procurement-i67gc/?trackingId=N8hrHfZv9J2vFVN6epBX3w%3D%3D

Lynx Financial, doradca Genomtec ws. Onco Snaat opublikował ostatnio na LinkedIn ciekawy artykuł z informacjami o zdecydowanie korzystnym kontekście dla procesu M&A urządzenia i technologii Onco Snaat. Dokument opisuje fundamentalne zmiany w chińskim rynku diagnostycznym spowodowane polityką Volume-based Procurement (VBP).
    Nowe mechanizmy regulacyjne (anchor price mechanism, resurrection mechanism, brand-specific volume reporting) eliminują presję na ceny. Dokument wyraźnie podkreśla, że rząd chiński priorytetyzuje zrównoważone, wysokiej jakości projekty zdolne do utrzymania szybkiego rozwoju przemysłu. Ceny mają grać niższą rolę. Onco Snaat jako technologia diagnostyczna skoncentrowana na uproszczeniu i uszczegółowieniu diagnostyki nowotworów doskonale wpisuje się w cele "Healthy China 2030”.

Artykuł Lynx opisuje także preferowane przez chińskie regulacje modele współpracy, które wydają się obiecujące dla procesu M&A Onco Snaat. Zagraniczne biotechy z silnymi zdolnościami R&D, ale ograniczonymi możliwościami komercjalizacji, mają być wspierane aktywnie partnerstwem z firmami chińskimi. Model "Zagraniczna technologia + chińskie koszty i rynek" sprawi, ma sprawić, że firmy spoza Chin łatwiej zaoferują prawa produkcji i komercjalizacji produktów chińskim partnerom. A ci w to wejdą udowadniając otwartość i dojrzałość rynku. Te nowe chińskie regulacje mają wręcz premiować nabywców technologii, które oferują rzeczywistą wartość kliniczną. To ma zachęcić także duże chińskie Big Pharmy do poszukiwania produktów, które mogą być komercjalizowane zarówno w Chinach, jak i na innych rynkach azjatyckich. Gotowość do inwestycji w integrowaniu zagranicznych technologii z lokalnymi umiejętnościami operacyjnymi to nowy paradygmat, symbol otwartości zwykle zamkniętego rynku medycznego Państwa Środka.

Lynx Financial wydaje się wręcz idealnie spozycjonowana do maksymalizacji wartości transakcji M&A Onco.

Poprawcie mnie, jeśli się mylę :) 
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~Antynagon [46.205.200.*]
    Jeszcze o SI coś napisz:). Jeśli nie sprzedadzą w bardzo bliskiej przyszłości ID, to będzie potrzebna kolejna emisja. Onco to pieśń bardzo odległej przyszłości. Przynajmniej kilka emisji. I nie wiadomo czy będzie działać, bo na chwilę obecną nie ma na Aten temat żadnych miarodajnych informacji. Bo patentu chyba nie będziemy brać pod uwagę:). Aha, jeśli nie sprzedadzą ID, to będzie już drugie urządzenie, na dwa zaprojektowane i zbudowane, którego nie uda się sprzedać. 109% skuteczności:). Czyli, jeśli nie sprzedadzą ID, to Onco mogą nawet nie mieć okazji dokończyć.
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: stefantremer [46.205.207.*]
    Dnia 2025-11-16 o godz. 19:51 ~Antynagon napisał(a):

Racja, pieśń przyszłości. Ale ja piszę o tym, że ich doradca od komercjalizacji Onco zamieścił artykuł o szybszych ścieżkach chińńskich dla partnerów komercjalizacji własnie takich rozwiązań, które ma Genomtec.

Mam takie samo zdanie co do kolejności - bez komercjalizacj Genomtec ID tu bedzie ciężko. O emisje w przyzwoitej cenie będzie trudno. Patenty nie mają już żadnej cenotwórczej funkcji.

Na grant SI liczyłem, nie wiem, czemu spółka nie ogłasza w jakim jest procesie z nim, ile wynosi, do kiedy realizacja. Byli bardzo pewni siebie, gdy o nim mówili.

Fakt, stoimy w punkcie krytycznym

Kluczowa komercjalizacja Genomtec ID w każdej postaci, to odwróci sentyment do spółki, bo fundamentalnie (nie w znaczeniu analizy) ta spółka ma serio niezłe portfolio.
    No i się z Tobą zgadzam. A sentyment by się odwrócił z prostych przyczyn. Akcjonariusze prawdopodobnie dostaliby dywidendę i jednocześnie nasdtąpiłby wzrost ceny akcji. Oczywiście w zależności od ceny transakcja. No i spółka miałaby pieniądze na dalsze działania, a ewentualną emisja mocno by się oddaliła. Ja jestem zdania, że niestety na ID nie ma chętnego. I przekonamy się o tym stosunkowo szybko raczej, bo już prawie grudzień.
    Zgoda co do całości, oprócz BRAKU CHĘTNEGO.

Wszystko, co spółka komunikuje i jak działa od roku świadczy o spełnianiu zachcianek potencjalnego kupca/kupców. Rozdzielenie spółek, żeby zadowolić kupującego szybka transakcją? Prosze bardzo. Poprawa szybkości karty reakcyjnej, obniżenie jej kosztów i oszczędności w pozostałych materiałach eksploatacyjnych, żeby poprawić efektywność przeskalowania produkcji? Proszę bardzo (to było tak ważne, że nawet gościa od technicznego rozwoju, Lee Huntleya, wciągnięto do zarządu). Znalezienie drugiego doradcy transakcyjnego, tak, żeby Clairfield czuł oddech na plecach i przyspieszył naganianie, bo inaczej im uciekną procenty od transakcji? Proszę bardzo.

Wiele wskazuje, że chętny jest. Trafiło na dość burzliwe zawirowania na rynku. Jak juz pisałem - w pewnym momencie USA nałożyło nawet cła równe tym na chińskie produkty na wszystkie urządzenia medyczne, które miały w sobie komponent chiński (a przecież elektronika w takich urządzeniach nie jest ze Słowacji). Ten okres był niekorzystny dla obu stron transakcji, niepewność jest niekorzystna dla wszystkich negocjacji. To już za nami, nie ma tych przepisów w regulacjach celnych.

Czekanie na tej spółce to jedno z najgorszych doświadczeń moich na giełdzie. Albo najlepszych, bo mi wciąż wiele wskazuje, że do dealu jest bliżej niż dalej. OK, niech to będzie grudzień :)
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~ksiadzrobak [103.94.215.*]
    Pozytywny sygnał ale współpraca jak narazie bardzo tajemnicza, ciekawe jakie faktyczne działania podjął Lynx, video prezes oba produkty są juz na etapie transakcyjnym
    Ad. ~ksiadzrobak

Współpraca tajemnicza jak to wszystkie na linii doradca-klient.

Nie wiem, jakie działania podjął Lynx, ale jest oficjalnie autorem artykułu na LinkedIn z obszaru technologii Genomtec i informacjami b. pozytywnymi w świetle starań o znalezienie partnera w Chinach. Państwo Środka ma wspierać takie właśnie deale - na wczesnym etapie, z przełomowymi innowacjami, średnich firm, których nie stać na przeskalowanie produkcji. Do takiego równania: pomysł z zagranicy + skala chińskiego rynku, Chińczycy dodają zachęty dla rodzimych firm tak, by zostały liderami na rynku azjatyckim a może światowym. Nowe regulacje zachęcają podmioty chińskie do kupowania po KAŻDEJ CENIE innowacji

A teraz pytanie: jaki jest sens publikowania takiego tekstu przez firmę doradczą, która nie jest przecież popularyzatorem rozwiązań w branży medycznej, tylko nastawionym na zysk biznesem zarabiającym na doprowadzeniu do końca transakcji M&A?
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~NOWY [5.173.162.*]
    To już wg Ciebie ni prowadzą intensywnych rozmow z firmami z Hameryki :) tera Chiny ? :):):):) a jutro co Grenlandia? :)
    Dnia 2025-11-17 o godz. 14:32 ~NOWY napisał(a):
    > To już wg Ciebie ni prowadzą intensywnych rozmow z firmami z Hameryki :) tera Chiny ? :):):):) a jutro co Grenlandia? :)

Prowadzą

Clairfield ws. Genomtec ID i Snaat z firmami amerykańskimi

Lynx Financial z podmiotami chińskimi

Przeciez to wszystko jest w raportach. Skąd masz czas na pisanie bzdur z dziecinna argumentacją?

A pamiętasz, że podpisali też umowę z firmą (raczej firmą krzak xd) wraz celu badania rynku na Tajwanie? A pamiętasz, że Hindusowi bodaj 1,5 mln wypłacili za nic. Znaczy za doradztwo czy coś tam:). Wszystko co tutaj wstawiasz to poszlaki. Fakt jest taki, że już ponad 3 lata próbują sprzedać ID. Po drodze było kilka koncepcji i żadna nie wypaliła. I nie chodzi o to, że Genomtec nie chce sprzedać ID. Chce, ale najwyraźniej nie ma chętnego.
    Dnia 2025-11-17 o godz. 15:48 ~Antynagon napisał(a):
    > A pamiętasz, że podpisali też umowę z firmą (raczej firmą krzak xd) wraz celu badania rynku na Tajwanie? A pamiętasz, że Hindusowi bodaj 1,5 mln wypłacili za nic. Znaczy za doradztwo czy coś tam:). Wszystko co tutaj wstawiasz to poszlaki. Fakt jest taki, że już ponad 3 lata próbują sprzedać ID. Po drodze było kilka koncepcji i żadna nie wypaliła. I nie chodzi o to, że Genomtec nie chce sprzedać ID. Chce, ale najwyraźniej nie ma chętnego.

Pamiętam.

Zarząd, a raczej Tokarski, zbyt wiele obiecywał (słynne "upieszczenie" akcjonariuszy), to o Tajwanie, wcześniej o analizatorze żywności (na podstawie jedego zamówienia od średniej polskiej firmy) to były błędy wieku dziecięcego.

Stąd miejsce, w którym jesteśmy z ceną za akcje.

Ileż to firm miało fatalne pomysły, ładowało w nie kupę kasy, ale w końcu przerywało te nietrafione, bo na tym polega dojrzałość biznesu. No fakt, to tylko moja hipoteza, nic więcej, ale Genomtec dojrzewa do transakcji, a nie stoi na granicy bankructwa.

Wstawiam poszlaki, ale nie z mojej głowy (czyli z niczego), tylko próbuje interpretować ostatnie ruchy wokół spółki, ich komunikaty na portalach społ (teraz aż nazbyt powściągliwe wobec tych hurraoptymistycznych z przeszłości) a także komunikaty ich doradców transakcyjnych.

Staram sie także patrzeć na transakcje w obszarze podobnych technologii i śledzić cały rynek diagnostyki molekularnej - jakie firmy mają jaką technologie, o jakim zakresie i czego im brakuje (synergia posiadanego systemu laboratoryjnego z przenośnym urządzeniem typu G ID to wg mnie clou transakcji, wynika też z tego jej długość, bo konieczna jest pewność co do dopasowania ID do posiadanej platformy diagnostyki). Tu nie podaję swoich hipotez co do drugiej strony transakcji, bo jest zbyt mało danych i zbyt duże prawdopodobieństwo pomyłki, jeśli nie jest się wewnątrz firmy, choć koledzy z branży naukowej zbliżonej do G, mają swoje typy...

Ale do poszlak, hipotez i domniemywań mam prawo jako jeden z wielu, który zainwestował w spółkę pieniądze.

Z moich obserwacji wszelkich poszlak i z osobistych interpretacji webinarów, ESPI, wywiadów wynika, że przyszłość firmy się klaruje, do dealu jest bliżej niż dalej, w razie jakichkolwiek umów o partnerstwie, sprzedaży technologii OBU projektów, można tu liczyć na pokaźny zysk, który zaspokoi lata cierpień.
    No to teraz mamy słabe nastroje na rynkach. Czy to może być kolejną wymówką? O jakiej kwocie mówimy w m&a jeśli kurs wahania się poniżej 5 zł?
    Dnia 2025-11-18 o godz. 17:59 ~Antynagon napisał(a):
    > No to teraz mamy słabe nastroje na rynkach. Czy to może być kolejną wymówką? O jakiej kwocie mówimy w m&a jeśli kurs wahania się poniżej 5 zł?

W bio- i medtechu kurs nie jest wypadkową ceny akcji, jeśli dochodzi do przełomowego kamienia milowego i komercjalizacji. 15 lipca 2022 akcje SCPFL były po 64,9 zł, miesiąc później 16 sierpnia po 151 zł (3 sierpnia podano info o transakcji z BioRad), w marcu następnego roku po 248 zł (przed dywidendą). To jest takie samo pytanie, jakbyśmy zadali je akcjonariuszom SCPFL w lipcu '22.

Nie należy też zbyt mocno trzymać się wyceny Dennemeyera - 191 mln euro, bo takie wyceny robi się pod negocjacje cen. Choć Genomtec wielokrotnie zaznaczał, że to wycena własności intelektualnej, bez schematów sprzetowych, itede.

Tu bardziej patrzyłbym na podobne transakcje (Tokarski wciąż podsuwa nam pod nos ten przykład na webinarach):

W grudniu 2023 QuidelOrtho inwestuje 20 mln USD w Lex Diagnostic i uzyskuje prawo pierwszeństwa zakupu, czyli strategiczną opcję przejęcia całej spółki, powiązaną z sukcesem rejestracyjnym jej głównych produktów (tej rejestracji - 510(k) - nie ma do dzisiaj).​ Po prostu wtedy oceniono, że technologia Lex przewyższa kluczowe rozwiązania własne QuidelOrtho w zastosowaniach point-of-care. W czerwcu firmy ogłaszają transakcje M&A - około 100 milionów dolarów w momencie zamknięcia, z potencjalnym dodatkowym składnikiem wynagrodzenia za pracę w wysokości do 40 milionów dolarów płatnym w ciągu sześciu lat, co daje całkowitą potencjalną wartość 140 milionów dolarów (+20 mln wcześniejszych inwestycji), czyli razem ok. 160 mln dolarów...

LEX wykrywa jednocześnie grypę A i B oraz covid....

Jest to urządzenie szybkie, ale starszej generacji - PCR, niż Snaat, czyli najszybsza wersja technologii LAMP/INAAT, generację wyżej...

Międzyczasie Genomtec zbudował kompetencje i zdobył fundusze na zastosowanie swojej precyzyjnej diagnostyki jednonukleotydowych zmian genetycznych w obszarze onkologii....

No nie wiem, czy ten Dennemeyer przestrzelił czy raczej nie doszacował (licząc 2 produkty z pewnością to drugie)
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~NOWY [94.254.128.*]
    Najlepsze co tu było to sugerowanie Zlotoustego idola Twego ze emisyi juz nie bydzie i myk emisje zara były:) Lepsze to niż te przełomy w rolnictwie Iranu I Maroka w 2018 tym :) a swoją drogą cikawe kto zaraz po tej wycenie na gazyliony dolców tak sypał akcjami ktore mialy byc warte krocie ?
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~Antynagon [157.25.25.*]
    No i napisałeś. Cena SCPFL była niewiele niższa od dywidendy przed transakcją. Po transakcji doszła do około dywidenda razy 4. Tutaj analogicznie można się spodziewać dywidendy w okolicach 5-6 zł? Bo nasza giełda to patologia i jestem przekonany, że zainteresowani wiedzą o jakie pieniądze jest walka. O ile dojdzie do m&a. Bo gdyby transakcja miała nastąpić w najbliższym czasie i za solidne pieniądze, to nie ryzykowaliby na takich poziomach. A że na GPW jest kolesiostwo to pokazały ostatnie emisje spółek związanych z medtech i biotech.
    Dnia 2025-11-19 o godz. 08:24 ~Antynagon napisał(a):
    > No i napisałeś. Cena SCPFL była niewiele niższa od dywidendy przed transakcją. Po transakcji doszła do około dywidenda razy 4. Tutaj analogicznie można się spodziewać dywidendy w okolicach 5-6 zł? Bo nasza giełda to patologia i jestem przekonany, że zainteresowani wiedzą o jakie pieniądze jest walka. O ile dojdzie do m&a. Bo gdyby transakcja miała nastąpić w najbliższym czasie i za solidne pieniądze, to nie ryzykowaliby na takich poziomach. A że na GPW jest kolesiostwo to pokazały ostatnie emisje spółek związanych z medtech i biotech.

Owszem, widzę te niebezpieczeństwa. Niezrozumiałe jest duszenie ceny w dół.
    Wiem, ze giełda nasza to patologia.

Ale cóż robić? Każdy robi swoją robotę i usiłuje zarobić na giełdzie mimo wszystko. Nic mnie nie zwalnia z analizowania spółęk, gdzie włozyłem swój kapitał i odrobinę wiedzy z niczego (czyli z głowy).

O jakich emisjach na medtechu i biotechu Pan pisze? Ja unikam obserwacji podejrzanych spółek, bez realnych produktów, więc naweet tego nie śledzę.
    Pozdr
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~Antynagon [83.175.182.*]
    Wspomniany SCPFL przeprowadził emisję w taki sposób, że akcjonariusze detaliczni czują się zdecydowanie pokrzywdzeni. Druga spółka to BCX. Nie są to raczej podejrzane spółki. Pisałem o nich w kontekście paptologii GPW, bo samą inwestycję w te spółki oceniam pozytywnie. A teraz jeszcze mamy prawie 500k po 3zł.
    Dnia 2025-11-19 o godz. 18:42 ~Antynagon napisał(a):
    > Wspomniany SCPFL przeprowadził emisję w taki sposób, że akcjonariusze detaliczni czują się zdecydowanie pokrzywdzeni. Druga spółka to BCX. Nie są to raczej podejrzane spółki. Pisałem o nich w kontekście paptologii GPW, bo samą inwestycję w te spółki oceniam pozytywnie. A teraz jeszcze mamy prawie 500k po 3zł.

A te 500k to nie z tego powodu?
    https://x.com/HotstockPL/status/1991213245349155261?s=20
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~ksiadzrobak [103.94.215.*]
    Tak to z tego powodu
  • Re: Lynx, Chiny i Onco Snaat Autor: ~Antynagon [157.25.25.*]
    Dzięki za ten link.
[x]
GENOMTEC -0,96% 5,16 2026-05-27 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać