• Raport Q3 Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Dyskusja na ten temat była juz w poprzednim wątku, ale że raport juz za kilka dni, a w tamtym wątku rozmowa jak zwykle sie rozmyła i zeszła na kurs, to zaczynam od nowa.
    Przychody w Q3 już są znane, 393 mln zł, wzrost rdr o 14%. Osobiście liczyłem na przychody powyżej 400mln, chyba podobnie jak rynek, skoro kurs jest tam jest.
    LPP zapowiedziało wyższą marżę w drugiej połowie roku, ze względu na korzystny kurs dolara w okresie kontraktowania kolekcji na H2. W październiku Half Price też mocno poprawiło marżę brutto. Możliwe, że również w Answear pokaże wyższą marżę niż zakładana na początku roku. Choć zarząd twierdzi, że pole do poprawy marży jest już niewielkie, to jednak wrazem z informacją o przychodach w Q3 podano, że wciąż odnotowuja wzrost rentowności.
    Z drugiej strony, chyba wszyscy widzieliśmy kampanię marketingową Answear w telewizji. Nie wiem od kiedy to trwa. Ta kampania raczej nie wpłynęła jeszcze na poziom przychodów w Q3. Prawdopodobnie wpłynąła za to na koszty w Q3.
    Ciekawą rzeczą, która może znaleźć się w tym raporcie, są przychody w części Q4 (październik, a może nawet część listopada).
    Wciąż liczę na EBITDA w okolicy 20 mln, aczkolwiek realistycznie bardziej prawdopodobna jest EBITDA w przedziale 14-16 mln.

Ps. a poza tym to podtrzymuję, że to co może mnie zatrzymać w akcjonariacie, to Ebitda powyżej 18 mln i wzrost kursu do conajmniej 34 zł do połowy grudnia. Jeśli pomimo dobrego raportu kurs nie ruszy w górę, to sprzedaje szmatę, więc oczekujcie sporej podaży akcji :-).
  • Re: Raport Q3 Autor: ~maciej [83.104.136.*]
    Kampania reklamowa w TV chyba zaczęła się pod koniec września

ja liczę na 14-15 mln EBITDA w III Q 2025 wszystko co powyżej będzie dla mnie bardzo dobrym wynikiem.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~Konrad [185.79.32.*]
    Przyglądając się prognozom na 2026 rok (EBITDA 100 mln PLN, zysk netto 45 mln PLN) to uwzględniając mnożniki EV/EBITDA na poziomie 10 i P/E na poziomie 15 wycena wychodzi 35,5 PLN. Czyli zbieżnie z ostatnimi wycenami biur maklerskich (37/38 PLN), które jednak uwzględniają dłuższy termin w ramach metody DCF. Mimo kiszonki na kursie moje pokłady cierpliwości nie wyczerpały się. Wbrew oczekiwaniom 2025 rok nie był dobrym dla odzieżowych detalistów z którymi Answear jest w jakimś stopniu powiązana, co daje szansę na wzrosty w 2026 r. w przypadku powrotu sentymentu rynkowego.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    No i mamy raport za Q3. EBITDA prawie 15 mln. Czyli bez rewelacji, ale tak jak wszyscy przypuszczali. Do końca liczyłem na niespodziankę i wynik bliższy 20 mln, upatrując szansę w bardzo mocnym wzroście konsumpcji w segmencie (we wrześniu było to nawet +20%). Chyba można założyć z bardzo wysokim prawdopodobieństwem, że wynik w Q4 będzie wyższy niż przed rokiem, więc w całym 2025 roku, jest spora szansa na EBITDA powyżej 95 mln i zysk netto powyżej 30 mln zł. Złotówka pozostaje stabilna względem Euro od kwietnia. Nie sadzę, żeby kurs zareagował na raport gwałtownie, ale jak już zapowiedziałem, jeśli do połowy grudnia nie dojdzie do 34 złotych to wychodzę z tej inwestycji.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~helpi [46.113.12.*]
    Wyjdź już teraz, i nie męcz już innych. Powtarzasz się.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~Xxx [37.47.209.*]
    Spółka liczy na okres zimowy i początek roku. Marża wzrosła a marketing powoli odchodzi.
    Będzie dobrze, tak uważam.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~Krowa [77.73.16.*]
    Co z tego, jak kurs w d... i nic z tego nie mamy, jako akcjonariusze...
    Taka prawda. Dno i kamieni kupa.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~Ja [147.161.248.*]
    Jak zwykle pierwsi do spadków, pewnie zleci finalnie do okolic 24.50. Ta spółka od lat bez zmian.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~majk [37.72.121.*]
    za dwa lata kurs 42zł zgodnie z założeniami programu motywacyjnego. to grubo ponad 50% od aktualnego kursu. ja zamierzam skupować.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~Krowa [77.73.16.*]
    My tu od 4 lat skupujemy i ryzyko, jakim jestesmy obarczeni poki co sie nie opłaca... wiecej na głupiej lokacie za frajer dostaniesz...
    To skupuj. Nie ty pierwszy. Ja na pewno wyjdę. Mam po dziurki tego SZMATEXU.
  • Re: Raport Q3 Autor: ~Konrad [185.79.32.*]
    Obecne spadki, które fundamentalnie nie wydają się uzasadnione, są tym bardziej zastanawiające w kontekście planu pokojowego na Ukrainie. Dla Answear Ukraina to pewnie ok. 20% biznesu, a kurs tylko dalej spada (spółki ukraińskie dziś +20%, w zeszłym tygodniu też rosły).

• Re: Raport Q3 Autor: ~helpi [46.112.75.*]
    Oczywiście że nie są uzasadnione. Wystarczy popatrzeć na Wolumen do kursu ceny. Coś tutaj nie gra. Najlepiej to widać dla 10 lat na stooq. Wolumen pięknie rośnie wraz ze wzrostem ceny (byczo). Od 10/24 do 9/25 i od Wolumen spada wraz ze spadkiem ceny (to dobra oznaka).
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.212.171.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
ANSWEAR -2,39% 17,98 2026-05-18 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.