• Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~Morawiecki [193.239.125.*]
    Czy jaki diabeł?
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~akra [109.243.240.*]
    też się zastanawiam o co chodzi, 17stego powinno być odcięcie.
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: arkadiusztoja [217.96.175.*]
    dziś byłasterylizacja gangu olsena a niebawem będzie pełnakastracja :)
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~zainteresowana [188.146.146.*]
    Tak , w czwartek - 13.11. po sesji od kursu 28,88 zostalo odciete 0,72 zl tyt. dywidendy.
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: arkadiusztoja [217.96.175.*]
    tak było, jest i będzie :)
    dywidenda okazała się totalną klapą i każdy na niej słono popłynął !
    zarobili teoretycznie ci którzy sprzedali akcje na zamknieciu w czwartek lub w trakcie dnia po cenie równej lub taniej od ceny zamknięcia i odkupili akcje poniżej 27,94 ) czyli przy prowizji 0,39x2 odkupili akcje o 1 tick niżej czyli 2 grosze ( 27,92 ) a jak się okazało w praniu można było zarobić 62 grosze więcej od dywidendy ! czyli o dodatkowe 2 %
    gdyby nie plany inwazji usa na wenezuelę to możliwe że kurs by zamknął dzień powyzej 28,16 a nawet nie przebił tego poziomu dołem co by oznaczało że nie warto sprzedawac akcji przed odcięnciem ( o czym wspominałem w przypadku gdy kurs w dniach poprzednich spadał i był powiedzmy ''nisko''.
    można się było przed tym zabezpieczyć i wyjść z założenia że sytuacja nędzie podobna do ostatnich i statystycznie warto będzie wywalić papier w czwartek a nie mówię że cały ale w dowolnej ilości a to by dało dodatkowy zysk - acz kurs nie był na 30 zł a dużo nizej i dlatego taka decyzja nie była łatwa. Ostatecznie można było wywalić 25 % portfela ( oczywiście mowa o wariancie gdzie nie mamy wystarczajaco duzo gotówki na zakupy a mamy prawie wszystko w akcjach.
    teraz jest już nowy dzien i nie ma co gdybać tylko trzeba się skupić na następnym tygodniu - bo poniedziałek może byćbardzo ciekawy tak jak i cały tydzień i okres do końca tego roku - dodam że na Asbis przez ostatnie 2 lata rajdu świętego mikołaja nie było a styczeń chybo wypadał bardzo słabo i ile pamiętam co nie znaczy że i teraz też tak będzie
    moim skromnym zdaniem indeksy amerykańskie podyktują kierunkiem gpw i asbis .......
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~Antynagon [46.205.200.*]
    The, bill:) Ja na dywidendzie zarobiłem i.dio.to. A że kurs chwilowo spadło? Nie pierwszy i nie ostatni raz. Ja dostaję tyle dywidendy, co ty na tych swoich kółeczkach w 10 lat będziesz zarabiał:)
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~Elczapo [83.12.16.*]
    Gruby robi sobie pod prąd.
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Tak. Giełda rozliczana jest D+2 więc wczoraj trzeba było mieć akcje by dostać dywidendę. Dziś jak się kupi to już bez dywidendy. Ale nic straconego następna za pół roku (30 centów).
    Przy obecnym kursie to prawie 4 % w pół roku. A firma nie stoi w miejscu i przyszły rok oceniam że zysk będzie większy niż w obecnym.
    Bob 30 centów to wychodzi przy wyniku 55 mln usd a w to wierzą tylko BOSIOwi.
    No chyba że jeszcze pesymiści a jest ich jeszcze to skropjenia przez grubego cha cha.
    Mnie 54-55 mln w tym roku wydaje się realne. No chyba że Kazachstan w końcu odżyje ale w q3 go nie było widać za bardzo.
    Również nastawiam się na wynik 30 mln usd i tu przy 50% jest opcja na 35 usd. Aczkolwiek może będę zaskoczony jeśli wjadą z marza na 7,6% i z przychodami na 33% to i 35 mln możliwe czyli 0,40 usd.no ale to byłby zaskok a tego potrzebujemy jak ddżuu i czemu by nie.
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~Efendi [89.39.168.*]
    Sprzedałem 7000szt po 30,30zl,0dkupilem po 27,50.Zaliczki nie będzie,ale zarobek większy.
  • Re: Dzisiaj było odcięcie? Autor: ~Antynagon [46.205.200.*]
    Kolejny arkadiusz:):) Ależ macie parkiet.
[x]
ASBIS 0,66% 68,45 2026-05-08 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.