• Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Tytułem wstępu - przyznam, że jestem bardzo zaskoczony ilością wątków na temat wyników za Q3. Pojawiły sie one tak szybko, że nie mam wątpliwości, że ich autorzy nie przeczytali całego raportu, a jedynie zerknęli na kilka pozycji w tabelkach.
    Ja przeczytałem cały raport i zajęło mi to ponad godzię.
    Co znalazłem w raporcie? W skrócie: znacznie skromniejszy spadek przychodów z FC i HC, niższy niż w poprzednich kwartałach i to pomimo dalszego spadku wydatków na marketing tych dwóch tytułów.
    Przyzwoity wzrost przychodów z WoH, gdzie nastąpił równie znaczy wzrost nakładów na marketing. nakłady na marketing pozostają niższe niż przychody z tego tytułu. Oby te nakłady procentwały w kolejnym kwartale.
    TH - w tym przypadku przychody wydają się eksplodować, co jednak nie dziwi, jeśli weźmie sie pod uwagę wydatki na marketing tego tytułu - ponad 6 mln zł w Q3. Przychody w Q3 są o połowe mniejsze - 3,2 mln, a więc nie jestem pewien, czy tu aby na pewno można już odtrąbić sukces. Moim zdaniem na to trzeba jeszcze poczekac kilka kwartalów.
    Odbiór raportu powinien być pozytywny Przede wszystkim lekko powyżej kosensusu, przychody całościowo wzrosły. Wynik netto też jest przyzwoity. Gotówki na koncie sporo. (a pamietajcie, że od stycznia 2026 jest koniec earn-backu Rortosa). Więc jeśli zarzad znowu zdecyduje się uszczknąc coś z kapitału rezerwowego, można liczyć na dywidendę porównywalną z poprzednią.
    I to wszystko przy spadku dolara przez cały 2025 rok. Wziąwszy pod uwagę spadek kursu dolara, można powiedzieć, że nie jest źle. Póki co już chyba nikt nie przewiduje dalszej deprecjacji dolara.
    Raport pozwala więc na umiarkowany optymizm. Wydaje się, że wydatki marketingowe na FC i HC zostały zoptymalizowane, pozostaje wierzyć, że wydatki na WoH i TH przyniosą oczekiwany skutek. Jeśli wydatki na marketing TH nie będą drastycznie rosły, a nie wydaje mi się, zeby w kolejnym kwartale przekroczyły 8 mln, to gra nie powinna mieć problemu z osiagnięciem wyższych przychodów niż wydatki na marketing już w Q4 2025. Wielki sukces będzie można ogłosić jednak dopiero za kwartał lub dwa, jeśli przychody będą kilkukrotnie wyższe niż wydatki na marketing.
  • Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~Tylko_obserwuje [79.184.247.*]
    "TH - w tym przypadku przychody wydają się eksplodować, co jednak nie dziwi, jeśli weźmie sie pod uwagę wydatki na marketing tego tytułu - ponad 6 mln zł w Q3. Przychody w Q3 są o połowe mniejsze - 3,2 mln"

Tak odniose sie do tego. Hunting Sniper - lider, przy 6 mln pobran mial ponad 2 mln USD przychodow. Pierwsze miesiace od debiutu lozyli 1,5 razy przychod...dopiero chyba w 10 msc (wedlug chata gpt) zaczelo to przynosic zmiane przychod > wydatki na marketing.

Mysle ze w TH ta zmiana nastapila juz w listopadzie, lub nastapi w grudniu.
  • Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~yerek [89.64.30.*]
    Dla mnie bardzo ważnymi informacjami są:

- W październiku 2025 roku poziom płatności Trophy Hunter wyniósł 2,7 mln PLN
    Jak wszystko pójdzie dobrze, to przeskoczy albo wyrówna WoH w Q4.

oraz
    - W trzecim kwartale 2025 roku zespół Ten Square Games intensywnie pracował nad nowym prototypem gry, którego test rynkowy planowany jest na drugą połowę listopada 2025 roku i obejmie dwa wybrane rynki.
    ...
    Projekt ten stanowi próbę poszerzenia portfolio Grupy o tytuł spoza segmentów gier, w których specjalizuj się Grupa.

• Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    ~Tylko obserwuję, dzięki za porównanie z Hunting Sniper. A to, że przychody przewyższą nakłady na markting już w Q4, to przecież również napisałem :-)
  • Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    I jeszcze perspektywy na Q4 na bazie informacji o przychodach w październiku. To tylko estymacja, ale jest duża szansa na minimalny wrost lub utrzymanie przychodów z FC i HC w stosunku do Q3 i na znaczący wzrost przychodów z WoH i TH. Myślę, że przychody z WoH osiagną poziom 10-12 mln, przychody z TH są dużo trudniejsze do oszacowania, ale może to być nawet powyżej 15 mln. Przy utrzymaniu podobnego poziomu wydatków, oznacza to znaczną poprawę zysków.
  • Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~Fakty [84.40.156.*]
    To co wiemy o TH na podstawie tego można śmiało stwierdzić ,że 4Q będzie na dużym plusie ... na marketing teraz na TH będzie coraz mniej szło z Q/Q a przychody będą rosły a powtórzę to jeszcze raz to jest dopiero 4 miesiąc od premiery moim zdaniem już możemy mówić o dużym sukcesie bo żaden z tytułów TSG tak szybko nie rósł przy podobnym poziomie kosztów na marketing
  • Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~Swawolnik_Okrutny [31.0.94.*]
    Na ten moment wydaje się, że przyjęli dobrą taktykę, żeby wejść mocno z marketingiem i sprawnie rozepchnąć się na rynku.
    Bo to zaprocentuje.
    Zobaczymy jak to skomentują na konferencji.
    Pamiętajmy, że oni są bogatsi o dane z dalszych 6 tygodni IV kwartału.
    Do tego będą testować nową grę w IVQ opartą na modelu TH więc rozwój jest imponujący :)
  • Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: passenger [194.149.88.*]
    Umiarkowany optymizm?

Moim zdaniem wyniki są świetne i zapewnią dywidendę na poziomie około 10zł, czyli 11% przy obecnej cenie.
  • Re: Wyniki Q3_merytorycznie i na chłodno Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    ~passenger, jeśli masz rację to jutro powinny być górne widły. :-) Oby, ale to dopiero jaskółka zwiastująca dobre wyniki. Przychody z płatności za październik mogą sugerować znacząco lesze wyniki za Q4. Moim zdaniem jutro nie więcej jak 94 zł. I duża szansa na 100 zł po przychodach za listopad.
     Trzeci kwartał to inwestycja w marketing nowego tytułu – ponad 6 mln PLN przy braku takiego kosztu w poprzednich okresach. Krótkoterminowo wyższe nakłady obniżają wynik, jednak w dłuższej perspektywie powinny wygenerować wyższe płatności w kolejnych okresach dla tej gry i przełożyć się na wzrost wskaźnika skorygowanej EBITDA. 

4Q będzie dobry dla TH a rok 2026 będzie jeszcze lepszy
[x]
TSGAMES 3,65% 93,80 2025-11-13 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.