• Halfprice kon pociagowy? Autor: ~Nostra [31.61.184.*]
    Bylem w sklepie i to jest porazka, przeladowane wieszaki z podobnym, fatalnym towarem ktory nie ma szans sie sprzedac.
    Radzę przy tym zarzadzaniu i zadluzeniu sledzic pozycję gotówkową, zeby sie nie powtorzyla sytuacja z emisja ponizej 50pln.
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~Wartburg [90.181.163.*]
    0 6 w swieto byles. To gratulujemy. To ze ciebie nie stac, bo tyrasz pd 6 w rowach, to nie znaczy, ze inni tak maja.
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~Mat [95.214.217.*]
    Ciekawi fakt ze jak by nie bylo to z HP zrobili przychody o 25% wieksze. Kolega pewnie narzeka na HP a ubiera sie w Temu w prima sort
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~realista [46.112.90.*]
    Na powierzchni pracujacej prawie +50% wiekszej r/r
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~Wartburg [90.181.163.*]
    A na jakiej mieli powierzchni to zrobic? Mniejszej o 30%?
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~CCC100 [217.96.217.*]
    Hej realista, rozwój przychodów w HalfPrice faktycznie przyhamował. Niema co się zaklinać, ale to nie znaczy, że na tle branży sprzedaż jest zła w tym momencie. Dużo sklepów otworzyli w trakcie Q3 i te sklepy zaniżały przychody do m2 ponieważ powierzchnia pracowała np. Tydzień lub dwa. 4Q będzie podobnie, ponieważ nie zwalniają tempa. Do tego kanibalizacja o której mówił prezes też spowoduje spadek przychodów z m2, ale nadal to nie będzie problem, bo sklepy zarabiają. Ja widzę jedynie problem z wchodzeniem z tym konceptem do coraz mniejszych miast. Nie pasuje mi on do kilkunastotysięcznych miasteczek. W łódzkim weszli też do dwóch „upadłych” galerii - Bawelnianka i Sukcesja (pewnie niskie czynsze). Trochę za szybko chcą i biorą co popadnie, kwestia czy to się nie zemści. Prezes mówił o marketingu i to już widać, a ma być jeszcze lepiej. To też powinno pomóc dźwignąć przychody, a jego koszty proporcjonalne na sklep spadną. Osobiście trzymam akcje, moim zdaniem po wyhamowaniu agresywnej i kosztochłonnej ekspansji przyjdzie czas na szlifowanie wyników.
    Powtarzasz te sciemy co zarzad mowil ze otwierali pod koniec kwartalu. Prawda jest taka ze przystepowali do tego kwartalu 1 sierpnia z 45% wzrostem powierzchni - srednia sprzedaz z m2 mocno spadla. W 2024 byl tez rozwoj moze nie na taka skale ale przychod z m2 byl stabilny. Nie mowimy tu o kosztach ale o przychodzie. Cos sie ewidentnie popsulo w tym modelu biznesowym w oststnim czasie. Moze to tylko kwestia tego maja i wrzesnia - chociaz skala spadku przychodow jest bardzo duza. Sam liczylem na kompletnie inne liczby ale nie mozna zaprzeczac rzeczywistosci. Za niedlugo HP bedzie powierzchniowo jak ccc - tutaj pojawia sie pytanie o zarzadzanie ryzykiem i zwrot z inwestycji. O segment ccc mozna byc spokojnym ale HP poki co to duzy znak zapytania.
    Mat polecam raport za q2 2025 jak byk stoi ze maja o 45% wiecej powierzchni na koniec kwartalu niz rok temu i z taka powierzchnia przystapili do tego kwartalu czyli q3. Juz nie licze tego co otworzyli w q3. Zarzad specjalnie wprowadzal xamet mowiac ze te otwarcia w q3 ktore byly pod koniec kwartalu. Spadek przychodow tlumaczyli kanibalizacja - moze to przekona inwestorow, we mnie budzi niepokoj czy nie mamy tutaj ze standardowym przykladem przeinwestowania i skalowaniem czegos co nie do konca az tak dobrze sie skaluje przy takiej koncentracji jaka mamy juz w Polsce HP. Zobaczymy jak wyniki w q4 ale to za 3 miesiace dopiero.
    Ty chyba nie rozumiesz czym jest ta powierzchnia a czym sklepy. Jesli otwierają jeden HP to ten sklep jest kilka razy większy niż typowy sklepy CCC z butami. Zresztą nawet prezes o tym wspomniał na ostatnim spotkaniu że powierzchnia to ogólnie ujęcie o czym chyba wszyscy rozumieją tylko nie ty. Zobacz sobie ile m2 ma HP a ile sklep CCC
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~Tomy [188.146.136.*]
    Wspomniany Kanibalizm nie ma nic do przychodów ale do dochodów jaknajbardziej.
    Nie 50% a 40% to po pierwsze a po drugie to oni nie otwarli tych wszystkich sklepów na raz dokładnie rok temu a na przełomie roku z czego 30% tych sklepów otwarli w 3q. Możesz zaklinać rzeczywistości ale takie są fakty.
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~zaklinacz [141.0.12.*]
    Może i towaru jest zbyt dużo ale między nieciekawymi ubraniami są prawdziwe perełki.Wiem bo żona kupuje tylko takie
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: quellu [185.48.129.*]
    Jak oceniłeś jakość towaru skoro był na wieszakach? Może nie jesteś odpowiednim dla nich targetem i towar wydawał Ci się nie odpowiedni.
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~Nowy [83.28.203.*]
    I to jest całkiem sensowne pytanie - kto jest targetem HP, bo chyba sam zarząd ma problem ze zdefiniowaniem tego. Z tych perełek, o których ktoś pisał wyżej pośród nijakiego towaru - właśnie to jest pytanie, dla kogo on na być atrakcyjny - nie zrobi się extra przychodu. Ja uważam siebie za normalnego klienta ze średnią siła nabywcza, jak każdy lubiącego kupic coś w promocji, gdy nadarzy się okazja, ale w HP byłem ostatnio kilka razy i zawsze wychodziłem z poczuciem frustracji, że s takim dużym sklepie nic nie mogę dla siebie znaleźć, a z drugiej strony ceny nie są na tyle niskie, żeby kupować coś na siłę.
  • Re: Halfprice kon pociagowy? Autor: ~Mat [89.37.175.*]
    Może powinieneś zgłosić sie do zarządu CCC i poinformować ich o twoim odkryciu. Rozumiem że oni nie mają pełnego obrazu jak ich te sklepy Halfprice wyglądają od strony sprzedaży.
[x]
CCC 1,40% 137,20 2025-11-13 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.