• ODWIECZNY DYLEMAT Autor: arkadiusztoja [217.96.163.*]
    Czy sprzedać czy trzymać ?
    wariant czasowy - krótki
    cel - skasowanie zaliczki dywidendy
    Wady i zalety obu wariantów dla Osób obracających papierem:
    Założenia teoretyczne i praktyczne różnych strategi inwestycyjnych:
    wariant 1 - trzymamy papier
    wariant 2 - sprzedajemy 50 % akcji i bierzemy zaliczkę z 50 % akcji
    wariant 3 - sprzedajemy 100 % akcji

Odpowiedzi częsciowe:
    optymalizacja statystyczna - wariant 2:
    zabezpiecza 50 % zaliczki przy jednoczesnym zabezpieczeniu 50 % pozycji akcyjnej ( stabilna lub pro wzrostowa )
    zabezpieczenie 50 % funduszy ze sprzedaży akcji z możliwym wykorzystaniem jej w nieokreślonym czasie
    wariant 1 - zakup akcji w całości kilka dni po odcięciu kuponu - cel - zysk wiekszy od zaliczki dywidendy
    wariant 2 - zakup akcji w czasie bliżej nie określonym ( zabezpieczenie portfela przed wiekszymi spadkami kursu akcji )

Odpowiedzi częsciowe:
    optymalizacja statystyczna - wariant 1:
    Trzymamy papier i kasujemy 100 % zaliczki:
    - tylko pod warunkiem posiadania wystarczająco wysokich środków finansowych na zakup akcji po ich przecenie rynkowej ,,,,,,,,,

Odpowiedzi częsciowe:
    optymalizacja statystyczna - wariant 3:
    sprzedajemy 100 % akcji:
    - zagranie pod sprzedaż akcji o ile kurs utrzyma się na odpowiednim poziomie i zabezpieczenie 100% gotówki pod spadki kursu akcji poniżej obecnych cen w czasie bliżej nieokreślonym

Każdy z tych wariantów trzeba podpiąć pod notowania amerykanskich indeksów żeby dały najbardziej wiarygodny wynik.
    Jedynym w miare neutralnym wariantem jest wariant 2 który w jakimś stopniu ( małym ) można rozważać nie zwracając uwagę na rynki amerykanskie ! acz ! nie jest to wskazane a cała analiza powinna być uzależniona o notowania amerykańskich indeksów bo to one ''wyprzdzają'' kurs Asbis

nie ma jak zasiać ziarno niepewności ;)

• Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    przy ilosci ktora posiadasz nie ma znaczenia co zrobisz
    dalej zostaniesz biedny
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~Antynagon [94.254.229.*]
    Masz problem, bo podobno na zamknięciu wczoraj kupiłeś drożej:) Możesz sprzedać ze stratą i natym zarobić buahahaha
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~CCCP [109.196.127.*]
    Ja czekam kiedy napisze bajeczkę o sprzedaniu lub o uśrednieniu sporego pakietu.
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~CCCP [109.196.127.*]
    Czy to uśredniłeś co wczoraj kupiłeś bo kupiłeś po 29,22 a dzisiaj jest 28,9 i jesteś 03 w plecy. A może dzisiaj już obróciłeś i już zarobiłeś jestem bardzo ciekawy.
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Haha Areczek dostał kołowacizny, już nie wie w ktorą stronę kółko robić i za ile. ,:D
  • Re: Bob Autor: arkadiusztoja [217.96.163.*]
    :) tak jak mówisz :)
    acz odpowiedź przyjdzie niebawem :)
    kluczową kwestią będzie cena akcji dzień przed kluczowym dniem
    przy niskiej cenie nie sprzedam akcje, przy wysokiej sprzedam a przy średniej się zastanowię
    Najprościej jest wydedukować jaka cena będzie dobrą ceną .......... 26-27 zł to przyzwoita cena o ile giełdy nie runą bo jak runą to 20 zł może nie być atrakcyjne - czas i miejsce zawsze jest ważniejsze od wyceny czy zysków ! co mi z wyceny na 36 zł jak kurs runie na 16 ! ja wole kupić po 16 a nie 28 i to jest to o co tyczy sie w tej grze - kupić tanio - sprzedać drogo a wyceny nie mają njmniejszej wartości dla inwestora bo każdy sam może sobie zrobic własną wycenę i ona będzie zawsze miala większa wartość i obiektywizm niż jakaś wycena krzak z d.......
  • Re: Bob Autor: ~hmm [31.0.61.*]
    Wolisz kupić po 16 zł, "kupić tanio-sprzedac drogo" - dla mnie 16 to drogo, bo ja mam średnia jedno cyfrowa :) dla mnie tanio było po 3 zł, 4 zł, jeszcze kupiłem po 8, po 11 zł też, a teraz odcinam kupony z dywidend i reinwestujac kapital z dywidend, dał mi extra dywidendy którego ty nie osiągniesz nawet po 10 latach tej depresyjnej szarpaniny z mikrokoleczkami, może kiedyś to zrozumiesz, chociaż może nie, skoro niemal byłeś przy pierwszej sesji w 92 roku i niczego się od tego czasu nie nauczyłeś, to już nie ma nadziei, poza tym nie zgadzam się że trzeba kupić tanio, nie ma znaczenia po ile kupisz, najważniejsze jest po ile sprzedasz :) no a jak tam kółeczka? Ile groszy w plecy już? Nie będzie jabola na długi weekend? Widzisz ciebie boli każdy grosz pomyłki, ja przy takich wahaniach okiem nie mrugne nawet :)
  • Re: Bob Autor: ~Andrzej [83.24.150.*]
    o qr.., on na pierwszych sesjach już kółka kręcił???? toż to miszcz nad miszcze. (chyba z gazety siedząc w wychodku)
  • Re: hmm Autor: arkadiusztoja [217.96.163.*]
    Ty jesteś ewenement :) Ciebie nie rozważam w moich przemyśleniach :) wybacz :)
  • Re: hmm Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Arkadiusz, ty się tu marnujesz. Bierz kontrakty na s&p lub nasdaqa. Ja dziś pięknie wziąłem shorta z wybitego orba i tp już zrealizowany. Tam jest łatwa kasa do wzięcia.
  • Re: hmm Autor: arkadiusztoja [217.96.175.*]
    To gracz jesteś ! jak mało kto :) i też się lubię z Ciebie pośmiać :)
  • Re: hmm Autor: ~hmm [37.109.147.*]
    Nie nie, zdecydowanie nie chce być obiektem twoich przemyśleń, nie rób sobie nadziei, ja tu tylko czasem coś napiszę, odnośnie wydarzeń na giełdzie hobbystycznie albo się ponabijam z maskotki tego forum, nic wiecej :)
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~Ja [31.61.168.*]
    Jak masz dylemat, to sprzedaj. Nie powinno się trzymać i kupować akcji, z którymi nie czujesz się dobrze. Warren tak robi i ja mu wierzę.
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~desideratum [91.94.78.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=oxSwWc3v1DU&list=RDMMoxSwWc3v1DU&index=3
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~Efendi [89.39.168.*]
    A ja sprzedałem 7000szt po 30,30zl i chcę odkupić po 28,30zl.Moze się uda.
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~Antynagon [217.119.75.*]
    Efekcie, po ile miałeś kupione te 7000?
  • Re: ODWIECZNY DYLEMAT Autor: ~Efendi [89.39.168.*]
    Po 22,60zl.Mam Mercatora 3100szt średnia 126zl ,byłem na Merc od pandemii,770zl pamiętam.Teraz sprzedaje po 100szt za 40zl i odkupuje ,żeby nie zapłacić podatku od zysku.Chyba tak to działa?
[x]
ASBIS 1,94% 86,85 2026-06-12 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.