Tu takie obroty, że ktoś z większym kapitałem może robić sobie z kursem co chce a popytu brak. Nie wiem czy przedstawiona polityka dywidendowa (5 pln na lata 2025-2027) miała na celu przyciągnąć fundusze do akcjonariatu - jeśli tak, to się nie udało. W trzecim kwartale nie pojawił się żaden nowy a jeden całkowicie zniknął z akcjonariatu (Vig C-Quadrat sprzedał 36k sztuk). Z perspektywy indywidualnego inwestora wolałbym żeby wypłacili jednak więcej niż to 5 zł, ruszyłoby to kursem w górę bo ostatnio marazm totalny.
Tak, tylko pamiętaj, że rynek Polski od 2 lat rośnie jak głupi. Nawet Państwowe molochy robią chore wyceny, a Votum, które wykręci najlepszy rok w historii stoi w miejscu, a co za tym idzie drobi po prostu wywalają i próbują załapać się na pociągi w innych miejscach.
Niestety informacyjnie spółka też wygląda słabiej niż kiedyś. Plus jest taki, że przez te kwartały cały czas nikt z zarządu nie wywalał, a czasami jeszcze dokupują. Z drugiej strony ten kurs nie ma za bardzo miejsca, aby spadać, ani też nie widać impulusy aby poszło mocniej.
Dla mnie to jasne ,że to bezpieczna spółka ,która będzie doskonałym zabezpieczeniem na następne dwa lata. Stabilna dywidenda wobec której kurs jest w tej chwili za niski (dywidenda ok 11%). Myślę ,że bardziej realna będzie na poziomie 8%-czyli kurs ok 60 zł. Wcześniej czy później do tego dojdzie w przyszłym roku.