Nie jest możliwe aby w dłuższym czasie to się utrzymało . Musi być zjazd do c/z = ok 20. Jakie dywidendy będą przy tej cenie . W granicach 1% .na rok. Kto to będzie trzymał.
Tak zrobiłem . To się zatrzyma na 150zł , bo tyle warte są te akcje. Nie nadają się przy tej cenie nawet na IKE. Nawet jak zapłacą dywidendę za sprzedaż w tym roku trochę większą , to dalej będzie między 1-1,5%. Nie przeskalują dalej tak zysków , aby to miało sens. Pomoście jakie jest prawdopodobieństwo że urośnie o 100% , a jakie że spadnie. Czy nie lepiej wejść na spółki które są na dole np. taka WP. Wpiszcie sobie symulację i za rok zobaczycie ile zarobicie na Asseco a ile na WP po obecnych cenach. Na razie.
Z swojego 25 letniego doświadczenia na GPW. Dawniej byłem pazerny i nie wychodziło . Teraz po tylu latach jest OK. Błędy młodości. Wiem ze myślicie ze naganiam. Dlatego się wyłączam . Każdy jest kowalem swojego szczęścia.
Może jeszcze odbije. Opór jest na 200zł . Ale docelowo będzie 150zł. Bo tyle warta jest spółka. Przy odbiciu radze sia pozbyć . Nie należy trzymać jako długoterminowy papier.
Ja kupiłem to na emeryturkę, więc jeszcze 30 lat brania dywidendy i czekania. Po drodze będą uniesienia radości i dramaty. Jeśli mocno spadnie, to dokupię.
Po AT i analizie fundamentalnej to wszystko widać . Oczywiście mogą być zmiany , nie jestem wyrocznią . Ale znacznie większe jest prawdopodobieństwo spadku niż wzrostu. Pisze dlatego aby znajomy podjął właściwą decyzje i nie tracił tak dużego zysku. Inaczej go nie przekonam. Już mu mówiłem przy 250zł o tym. Ale jest uparty. Może ma rację . Nie warto trzymać akcje przez 20 lat bez żadnego ruchu. N tym mało się zyskuje. Nie zamierzam kupować powyżej 150zł , są lepsze akcje na dzisiaj. Tak mi się wydaje np. WP , ELEKTROTIM przy tych spadkach itp. Nigdy na górce.
Już nie długo 150zł. Spółka sporo przewartościowana. Radzę w tych czasach kupować spółki , które regularnie będą płacić dywidendę powyżej 5%. Jest ich sporo . Asecco było taką spółką ale z cena znacznie poniżej 100zł. Kto zarobił , ten zarobił.