• Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Cebulion [89.151.23.*]
    Albo się uda albo nie uda firmie dogonić konkurencje po tym jak trochę przespali wejście AI. Gość ze Squabera nagania i mówi że kupuje oczekiwania, że firmie się uda. Jednak od razu przypomina mi się Nokia i jej nieporadność w erze wejścia smartfonów... w czym tutejsi akcjonariusze pokładają nadzieję w tej firmie, poza samą wiarą w to, że się uda? Pytam merytorycznie.
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Michael [46.112.243.*]
    Zbliżająca się zmiana trendu, umacnianie się dolara, silna marka, suite text app, wysoka dywidenda, największe udziały w akcjach mają członkowie zarządu, na ortexie prawie 100% utili. Największe koszta produktu suite już zostały poznane i nie będą obciążać wyników, brak zadłużenia, ogólna i całościowa zmiana modelu biznesowego

Jak widzisz sporo tego

Ja to kupuję
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Cebulion [31.60.94.*]
    Tylko, że dalej wszystko zależy od tego czy nowy produkt się przyjmie
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~weteran [78.28.54.*]
    Ja osobiście widzę większy potencjał do wzrostu niż do spadku i dywidenda na osłodę .
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Bafet [31.182.241.*]
    Migracja na suite dotychczasowych klientów jest realizowana - zwłaszcza najwięksi klienci na to docelowo przejdą. Do tego dochodzi nowy cennik. Pytanie jak długo będzie to trwało, na koniec września 25', była mowa o zirka 700 podmiotach, które już korzystają z text app, na ponad 37.000 klientów ogółem, więc tu jest co robić, żeby pozostałych/większość przerzucić. Pytanie jak będzie przebiegała akwizycja nowych klientów oraz jaki będzie finalnie churn wśród dotychczasowych (zwłaszcza mniejszych).
    Ps. gdzie squaber rzekomo ,,nagania'' na text?
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Cebulion [89.151.23.*]
    Napisałem że gość ze Squabera
    Nie wiem czemu bankier ucina wpisy...

Napisałem że gość ze Squabera. Może trochę wyolbrzymiłem że nagania, ale zrobił filmik z analizą tej spółki i sam kupił akcje. Filmik jest na yt.

Dzięki za merytoryczną odpowiedź
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Bafet [31.182.241.*]
    Jak to na giełdzie, spekulujemy, że spółka w końcu odpali, na podstawie dobieranych indywidualnie przesłanek, często pod z góry obraną tezę. Ja dałem sobie horyzont czasowy do czerwca/września 2026 gdzie oczekuję jaskółek poprawy w wynikach wskazujących na dobry kierunek zmian, czyli mniej więcej rok po soft lunch text app (do tego mam założony stop loss, aby wyłączyć emocje i nie wpaść w wir myślenia życzeniowego). Spółka ma skrajnie negatywny sentyment, w trendzie spadkowym/bocznym od ponad 2 lat i nie jest to zupełnie bezpodstawne bo ewidentnie wytraciła impet na dotychczasowej ofercie (także w USD, żeby uniknąć zarzutu dot. kursu). Ale, jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Po pierwsze to zdrowa spółka, która nie upadnie z dnia na dzień, ma zasoby, nie kredytuje inwestycji, na osłodę wypłaca dywidendę, obecnie sowitą z uwagi na wycenę. Po drugie, ma plan i dopracowany produkt suite z nowym, agresywnym cennikiem wykorzystującym mocno opcję pay per usage (w odróżnieniu od wyłącznie opcji pay per agent). Liczę, że do czerwca/września 2026 zdobędą soc2 (są przed wyborem audytora zewnętrznego), co otworzy im większe możliwości akwizycji średnich/dużych firm w USA. W negatywnym scenariuszu, gdy wyniki nie będą się poprawiać, akwizycja nie ruszy, oceniam, że będziemy się kisić na 4x, a może i 3x z malejącą dywidendą. W optymistycznym, transformacja i text app odpali, poprawiamy wyniki i za 2 lata możemy tu mieć nawet wycenę trzycyfrową, trudno bowiem oczekiwać, aby spółka była wyceniana na 4x z dywidendą na poziomie 6,8,10 czy więcej pln (w zależności od wysokości zysku). Inwestycja raczej longterm.
    Raport w tym miesiącu, spodziewasz się czegoś czym mogą zaskoczyć pozytywnie?
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Bafet [31.183.226.*]
    Zobaczymy, nie mam szklanej kuli. Myślę że złe wiadomości poznaliśmy przy okazji prezentacji wskaźników kpi 3.10.2025 i pod to toczy się teraz gra szortów. Natomiast jak podano, nie uwzględniają one płatności pay per usage, więc wyniki raczej nie powinny być gorsze a lepsze. Jak ktoś już pisał, istotną będzie wysokość proponowanej zaliczki na poczet dywidendy, wszystko od 1.2 pln w gore (poprzedni rok 1.6) można uznać za dobrą wiadomość, bo to znaczy że idziemy w rejon pod 5 pln za 2025/2026 rok (przy znacznie zwiększony wydatkach i braku wzorstu przychodów). Dla niektórych inwestorów jednak wysoka dywidenda w obecnych warunkach to negatywna informacja, bo oznacza że spółka nie inwestuje (np. w markering/akwizycje/rozwój produktu etc). Wszystko przed nami.
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~weteran [78.28.54.*]
    W tych wynikach dla mnie ważne będą koszty czy spadają czy nie . Dolar wygląda jak by chciał się wybić do Góry
  • Re: Czy tutaj jest gra na dwa uda? Autor: ~Losmuchachos [31.0.60.*]
    Ci niektórzy inwestorzy jak napisałeś nie bardzo wiedzą o czym mówią...,przecież spółka właśnie inwestuje, ponosi dodatkowe koszty, nie zadłuża się, a przy tym stać ją na wypłaty dobrych dywidend....jeszcze im coś nie pasuje?...
    Miałem zlecenie po 47,80 zł, jak dobrze, że nie weszło bo już by był solidny hak... Miesiąc maj jak o to już prawie 10 zł niżej. Strasznie słabo to wygląda. Duże ryzyko, że ta firma zniknie z planszy albo po prostu mocno się skurczy jej działalność. Poki co to chyba jedynie spekulacyjne wejście pod jakieś podbicie wchodzi w gre.
[x]
TEXT 1,03% 39,40 2025-12-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.