Jeszcze raz prawda jest z Nami ...Jesteście na GPW dlugo i czy wiecie że kiedyś przepis o głosowaniu delisting był 80 % ....pisalem kilkanascie razy że sam w pojedynke przekonalem posłów do zmiany tego przepisu na 90 % ...Tłumaczyłem posłom że problem tkwi w ustalaniu ceny ale wtedy na szybko nie dało się tego zmienić ..ale udało mi się ich przekonać do tej nieistotnej zmiany na 90 % ale dla mnie istotnej bo Porozumienie które wtedy zorganizowalem na jednej ze spółek miało ponad 10 % więc wten sposób zaszachowałem wzywającego gdyby zechcial ponowić delisting / nie wygra głosowania /Wracając do tematu nawet jak ja wysylam do Was @ nie wiem czy przeczytaliście...Jeśli listy do posłów przychodzą do biur poselskich a oni żadko tam przebywają to różnie jest z czasem aby przeczytać kilkanaście listów które się nagromadziły / może je otwierają pracownicy biura poselskiego i nawet sami może nie czytają dokładnie i uznają że to nic ważnego a może nie otwierają wogóle ....Sam przekonując posłów wtedy do zmiany przepisów uzywałem @ telefonu i bezpośrednich spotkańte są najważniejsze ...Udało mi się ich przekonać ale to nie moja zasługa tylko ich i jeszcze było to na początku 1 kadencji PISU 2015 czy trochę wcześniej ...Zaproszono mnie do sejmu abym jeszcze raz naświetlił problem aby mieli podkladkę dlaczego robią poprawkę ...Ponad podziałami popalli politycy PIS i PO ba nawet przedstawiciel KNF /odszukam filmik z posiedzenia podkomisji to Wam wrzucę / przy okazji do sejmu nie pojechalem sam jbo też reprezentowalem malą grupę Porozumienia ak mnie zapraszano tylko poprosilem o reprezentowanie ówczesnego wiceprezesa Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych Pana Piotra Cieślaka który za darmo wyraził zgode / chodziło aby był reprezentant szerszej grupy akcjonariuszy róznych spółek a nie tylko Porozumienie akcjonariuszy jednaj spółki.
Skoro ja sam potrafiłem to Wy tez dacie radę ...może nawet należy przemilczeć temat ENERGA bo jest to temat tabu ...ale ogólnie o sytuacji bo takich przykładów wyzysku w przyszłości było wiele
przykłady / listy nie aktualizowalem bo byly zapewne nowe /gdzie cena przymusowego wykupu została narzucona pod pretekstem, że tak a nie inaczej ukształtował się kurs ich akcji na giełdzie, natomiast wstępnie przeprowadzona analiza finansowa wskazuje, że cena przymusowego wykupu najpewniej nie odzwierciedlała wartości godziwej ich akcji.
Oto lista tych spółek (w nawiasach podano rok przymusowego wykupu):
- Variant S.A. (2015)
- Hutmen S.A. (2017)
- Modecom S.A. (2019)
- Impexmetal S.A. (2019)
- Hollywood S.A. (2019)
- Indykpol S.A. (2019)
- Ergis S.A. (2019)
- JHM Development S.A. (2019)
- Konsorcjum Stali S.A. (2020)
- ATM S.A. (2020)
- North Coast S.A. (2020)
- Elemental Holding S.A. (2020)
- Polnord S.A. (2021)
- PGO S.A. (2021)
- Impel S.A. (2021)
- JW Construction S.A. (2021)
W takich przypadkach prosimy wywłaszczonych akcjonariuszy o kontakt.
Niektóre z wymienionych przypadków były - jeśli chodzi o poziom zaniżenia ceny przymusowego wykupu - szczególnie rażące. Dotyczy to na przykład tych spółek, w których nawet wartość likwidacyjna znacznie przekraczała to, co otrzymali akcjonariusze mniejszościowi tytułem rekompensaty. Z niektórych spółek wyrzucano akcjonariuszy mniejszościowych tuż przed od dawna oczekiwanym okresem prosperity w branży, w której spółka prowadzi działalność.Kupiłeś na giełdzie, dostałeś w programie powszechnej prywatyzacji, albo odziedziczyłeś akcje spółki akcyjnej, ale nie odniosłeś z tego oczekiwanych korzyści. Tymczasem akcjonariusz większościowy i jego ludzie, których zainstalował w spółce, mają się dobrze. Zarabiają miliony, prowadząc interesy spółki „we własnym interesie”. Dochodzi do naruszenia ładu korporacyjnego lub działania na szkodę spółki i jej mniejszościowych akcjonariuszy. Oni mają po swojej stronie najdroższe kancelarie prawne, Ty masz tylko rację oraz poczucie krzywdy.
Masz dość bycia jedynie dawcą kapitału dla krajowych i zagranicznych oligarchów?
Wiec to nie tylko sytuacja na ENERGA i dlatego tym bardziej da sie to zmienic prosze tez zapoznac sie z linkami z poprzednich moich wpisow w tym watku ...Nalezy malym koszrem isc samemu a jak sie nie czujemy na silach to ktos z rodziny ...Wazna jest osobista rozmowa prostym jezykiem bo prawda sama sie obroni .Mozecie podawac mój @ o wiecej szczegółów gdyby chcieli dopytac / mozecie wydrukowac linki ktore podalem i zostawicpo rozmowie.