• Emisja akcji Autor: ~Transek1975 [91.234.124.*]
    Jeżeli maja w planie emisje akcji , muszą to zrobic z korzyscia dla wierzycieli ( emisja z dużym dyskontem).
    Prawo im tego nie zabroni , mają odpowiednie warunki do wlasnie takiej emisji akcji. ( RESTRUKTURYZACJA)
    Na logike emisja akcji w cenie 50 pln jest malo prawdopodobna, wrecz niemożliwa.( NIE SPOTKALEM SIE JESZCZE Z TAKA EMISJA AKCJI).

Co do walentynki Decyzja jest ostateczna.

• Re: Emisja akcji Autor: ~Stary_Nowicjusz [79.185.131.*]
    z taką za 50 złotych ?

a ja się spotkałem

ostatnio z taką za 145 złotych nawet - kilka dni temu.

cena emisyjna może wynieść od 0 do nieskończoności - taka sytuacja

• Re: Emisja akcji Autor: ~Transek1975 [91.234.124.*]
    To nie ja napisalem TUTAJ o 50pln za akcje nowej emisji. :)
    Podalem tylko przyklad abstrakcje.
    I mam nadzieje ze piszemy w temacie PKPC. :)
  • Re: Emisja akcji Autor: ~realista [89.25.128.*]
    a może te 50 PLN za akcje bedzie z dyskontem od ceny rynkowej? przecież na razie nie mówią o emisji, a w przyszłym roku może bedziemy w zupełnie innym miejscu :) także tak...
  • Transek Autor: ~black944 [84.40.155.*]
    widzę, że z każdym dniem zyskujesz coraz więcej dezaprobaty tutaj, po tym co piszesz
    - chcesz być jeszcze mniej lubiany tutaj niż ja ?

:)))))))))))))))))))))
  • Re: Transek Autor: ~realista [89.25.128.*]
    czarny, ja Cię na przykład lubię!!!

nie znaczy, że wierzę we wszystko co piszesz, ale lubię Cię!!!

tak naprawdę to lubię Jo i Blacku, choć z dwóch róźnych powodów.

Nie potrafię zrozumieć natomiast i jestem pełen podziwu dla trolli spadkowych i trolli wzrostowych....też z dwóch różnych powodów :)
  • Re: Transek Autor: ~Transek1975 [91.234.124.*]
    Czy jestem lubiany czy nie , zwisa mo to . Nic na sile. Dla mnie liczy sie moje szczere zdanie i prawda. Nie lubie falszerstwa i udawania kim sie nie jest w rzeczywistosci. A to co mysla o mnie inni, to jest tylko i wylacznie ich problem.

Czyli myślimy bardzo podobnie . . .

:))))))))))))))))))))
  • Re: Transek Autor: ~Animator [95.49.148.*]
    Już nie przeżywajcie tak z tą szczerością i tym podobieństwem do siebie, Proponuję najpierw dobrze poznać statut PKP, a potem się wypowiadać.
  • Re: Transek Autor: ~Stary_Nowicjusz [188.146.42.*]
    A moze napiszesz cos nt odroczenia 2 mld na 10 lat - ile to pln na akcje ? Wg mnie jakies 18-20.
    Ech, trolki. Trojkat tez w stylu Qgena
    A najlepsza czarna zapakowana na 80%
  • Re: Transek Autor: ~Animator [95.49.148.*]
    Przypuszczam, że nikt z Was tutaj nawet nie zajrzał do statutu. Spece za dychę.
  • Re: Transek Autor: ~Transek1975 [91.234.124.*]
    Statut jest niezmienny do konca istnienia firmy . :)
  • realista Autor: ~black944 [84.40.155.*]
    Dnia 2025-10-30 o godz. 14:27 ~realista napisał(a):
    > czarny, ja Cię na przykład lubię!!!

==================

Dziękuję za ciepłe słowa i to miłe czasami przeczytać coś takiego,
    ale chyba jesteś też świadomy tego, że zaraz za taką sympatię będziesz wrzucony do jednego kotła z trollami,
    przez tutejszych Longów, do których ja mam taki sam stosunek jak i Transek . . .

:)))))))))))))))))))

Pozdrawiam

• Re: realista Autor: ~Transek1975 [91.234.124.*]
    Prosze cie black , to ze mnie wrzucili z toba do jednego garnka nie znaczy ze w nim jestem.
    Napisalem ci ze lubie szczerosc a nie klamstwa i manipulacje.
    ale to nie Ty o tym decydujesz czy w nim jesteś czy nie, tylko ONI
    i jak sam widzisz ONI tak robią od wielu już lat z wszystkimi niewygodnymi piszącymi . . .
    ps.
    wielu tutaj nawet prawdę potrafi odbierać jako manipulację i sam dobrze o tym wiesz
  • Re: realista Autor: ~Animator [95.49.148.*]
    Transek spróbuj najpierw tam WZA zwołać, a potem opowiadać o emisji i to jeszcze z dyskontem.
    Nie moge zwolac nie jestem akcjonariuszem tej firmy.

Moze to zrobic wiekszosciowy tak samo jak zrobic zmiany w statusie. Jedyny problem z pp potrzebne jest do takiej uchwaly 80% glosow.
    Tak mi sie przynajmniej wydaje , nie pamietam.
    Kiedys na poczatku GPW prawie kazda emisja byla z pp, teraz co raz mniej
  • oj, Stary- nie masz pojęcia Autor: ~black944 [84.40.155.*]
    Dnia 2025-10-30 o godz. 14:43 ~Stary_Nowicjusz napisał(a):

> > A najlepsza czarna zapakowana na 80%

--------------------------

te moje 8K już dawno wywaliłem na symbolicznej stracie
  • Re: realista Autor: ~Animator [95.49.148.*]
    Z pp czy bez pp nie ma znaczenia dla statutu PKP. Jest to bardzo ciężkie, a w przypadku niekorzystnym dla aktualnych akcjonariuszy jest praktycznie niemożliwe.
  • Re: realista Autor: ~Stary_Nowicjusz [188.146.42.*]
    No to Transek napisz moze, co tu robisz.
    Wrzucasz jakies informacje wg Ciebie prawdziwe - ok.
    W jakim celu ?
    Masz zamiar kupic ? Taniej ? Wiem, ze nie mozna Ci ufac - to sam napisales, choc piszesz tez, ze jestes szczery.
    Takze hmm, co jest prawda ?
  • oj, Stary . . . Autor: ~black944 [84.40.155.*]
    czy może być głupszy wywód niż ten. który tu zamieściłeś ?
    - przeanalizuj na spokojnie to co napisałeś
    i zadane pytanie w kontekście tego jest bez sensu . . .
  • Re: oj, czarna Autor: ~Stary_Nowicjusz [188.146.42.*]
    Najwazniejsze, zeby Transek skumal, Ty nie musisz i nie mozesz, bo nie odrozniasz klamstwa od prawdy.

On odroznia, swiadomie manipuluje, twiedzac, ze mowi prawde.
    To niech wyjawi cel i napisze o celu postowania - szczerze.

I zobacze, czy zaufam
    Prawda jest jedna. Ale nie wiem czy bedzie ci ona do czegos potrzebna .

Zyje tylko z gieldy, poswiecam naprawde sporo czasu na edukacje rozmowy , spedzam czas uczac sie psychologi gieldy, zachowan akcjonariuszy.

Lubie uruchamiac swoj mozg do myslenia i rozwiazywania roznych lamiglowek spekulacyjnych, kasa to tylko dodatek ( tak sie tylko mowi). :)

PKPC jest dla mnie jedna z tych wlasnie lekcji o spekulacji.

Najlepiej dzialam sam , gdy ktos probuje narzucac mi swoje warunki ktore niezgodne sa z moim mysleniem czy sposoben zycia wycofuje sie.

Gielda to tylko moj sposob na zycie , udawadniania sobie ze mam racje, bez urazy, juz nie kupie tych akcji.

• Emisja akcji Autor: ~Stary_Nowicjusz [79.185.131.*]
    No i dziękuję.

A jeśli chodzi o emisję, to jest możliwa poniżej ceny nominalnej, ale wymaga to zmiany statutu.

Zeby zmienić statut trzeba mieć 80% głosów. No to teraz mądre głowy myśłcie, czy jest możliwe zebranie 80% głosów...

Jezeli nie będe mial racji i wzrosnie kurs do waszych predykcji na pewno szczerze Wam pogratuluje wygranej. Bedzie mi bardzo glupio , wtedy wyjde na prawdziwego trola spadkowego . :)
    Jestem honorowy nie uciekam od przyznania komus racji i gratulacji.

• Hmmm . . . Autor: ~black944 [84.40.155.*]
    a jaka jest właściwa interpretacja tego określenia?
    kto to jest troll spadkowy ?
  • Re: Hmmm . . . Autor: ~realista [89.25.128.*]
    to podmiot (niekoniecznie osoba), który nagania na spadki, wymyślając różne zagrania, jak szerzenie nie opartych w realiach teorii i scenariuszy rozwoju wydarzeń.....często próbuje przykryć to chciejstwo jakąś niby analizą, ale ta analiza ma elementarne luki.

to działa w dwie strony:
    - troll spadkowy na przykład widzi giga emisję akcji po dumpingowej cenie (nie uwzglednia na przykład tego, kto jest akcjonariuszem i musiałby się na to zgodzić)
    - troll wzrostowy zapowiada dużą redukcję długu układowego, ignorując fakt ze nawet Zarząd nie wspomina o takiej propozycji.
  • realista Autor: ~black944 [84.40.155.*]
    Dnia 2025-10-30 o godz. 16:23 ~realista napisał(a):
    > to podmiot (niekoniecznie osoba), który nagania na spadki, wymyślając różne zagrania, jak szerzenie nie opartych w realiach teorii i scenariuszy rozwoju wydarzeń.....często próbuje przykryć to chciejstwo jakąś niby analizą, ale ta analiza ma elementarne luki.

----------------------------

a czy ten wątek to było trollowanie spadkowe czy uczciwa analiza sytuacji w danej chwili ?

https://www.bankier.pl/forum/temat_zmiana-akcjonariatu,67452347.html
  • Re: realista Autor: ~realista [89.25.128.*]
    nie jest, to oczywiste
  • Re: Emisja akcji Autor: ~realista [89.25.128.*]
    dodam do tego co napisał SN - pomyślcie też mądre głowy czy sama matka PKP SA (która na każdym WZA ma większość, ale daleko poniżej wymaganych 80%) pozwoli na rozwodnienie swoich udziałów:)

ogromnym problemem tej PKPC jest główny rozgrywający - gdyby możliwe było przejęcie tej spółki za powiedzmy 1,5 mld i to w wersji oddłużonej (bo po konwersji na akcje zniknałby dług), pozbywając się jednocześnie przewodniej roli skarbu państwa, to mielibyśmy tu kolejkę naszych polskich biznesmenów ścigających się do tego podmiotu.....
  • Re: Emisja akcji Autor: ~Animator [95.49.148.*]
    Dokładnie Panie realista.

• Re: Emisja akcji Autor: ~Lu4xigi [23.237.210.*]
    Dnia 2025-10-30 o godz. 13:47 ~Transek1975 napisał(a):
    > Jeżeli maja w planie emisje akcji , muszą to zrobic z korzyscia dla wierzycieli ( emisja z dużym dyskontem).
    > Prawo im tego nie zabroni ,

Art. 457. KSH

Wyłączenie obowiązku wezwania wierzycieli
    § 1.
    Przepisów art. 456 obowiązek przeprowadzenia postępowania konwokacyjnego nie stosuje się, jeżeli:
    1)
    pomimo obniżenia kapitału zakładowego nie zwraca się akcjonariuszom wniesionych przez nich wkładów na akcje, ani też nie zostają oni zwolnieni od wniesienia wkładów na kapitał zakładowy, a równocześnie z jego obniżeniem następuje podwyższenie kapitału zakładowego co najmniej do pierwotnej wysokości w drodze nowej emisji, której akcje zostaną w całości opłacone

uważam że pisanie o nominale 50zł i dyskoncie jest niewłaściwe.

Art 457 i innymi obniżasz nominał i podwyższasz o ile pamiętam Prezeska nie zapomniała np casusu Polimex z 2013 roku

• Re: Emisja akcji Autor: ~realista7201velCzysc [154.60.231.*]
    sorry Qgen to sa wyssane z palca informacje. Przeczytaj status spolki, a potem zastanow sie ile glosow potrzebujesz zeby go zmianic. Chcesz mi powiedziec ze PKP bedzie glosowalo przeciwko sobie? Mozna tylko po cenie nominalnej, co jest x3 to ceny dzisiejszej.

Nastepny "znafca"

:(

Naganiacie tylko na spadki bez ladu i skladu bo boicie sie ze odjedzie kurs i koniec trojkata.

A jak bedzie zobaczymy, ale co do merytoryki prosze odnosic sie merytorycznie.

50 PLN albo nie bedzie emisji - nie ma innego realnego scenariusza.

• Re: Emisja akcji Autor: transek1975 [91.234.124.*]
    GPW rzadzi sie swoim prawami, jest inny scenariusz. Nominal z 50 na 1. :)
    https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/pkp-cargo-pokazalo-zysk-netto-w-iii-kwartale-ale-zaskoczylo-planem-duzej-emisji-akcji,akcje,362006
    Srednia z pol roku dzielimy prawie na pol nowej emisji, tak to sie liczy ?
    Tak na prawde rynek sam wyceni informacje.
  • Re: Emisja akcji Autor: ~black944 [31.61.162.*]
    Okazje trzeba wykorzystywać, ja na tej panice zapakowałem się znowu na 100% :)) Pilnuję tylko, żeby nie przekroczyć progu.
  • Dobre, dalej makarony na uszy. Autor: transek1975 [91.234.124.*]
    https://www.pb.pl/nwza-pkp-cargo-ma-zdecydowac-o-obnizeniu-kapital-zakladowego-o-219-mld-zl-1252982?utm_source=bankier.pl&utm_medium=content&utm_campaign=boxForum

Zarząd PKP Cargo w uzasadnieniu wskazuje, że utrzymywanie wartości nominalnej akcji na poziomie 50 zł uniemożliwia pozyskanie finansowania od inwestorów, konwersję wierzytelności na akcje i prawidłowe funkcjonowanie w okresie restrukturyzacji.
    Zarząd PKP Cargo podkreśla, że proponowane działania umożliwią spółce prowadzenie rozmów o konwersji długów na akcje, otworzą drogę do ewentualnej emisji akcji w przyszłości i poprawią wiarygodność finansową spółki. Nie obniżą wartości rynkowej akcji, ponieważ mają charakter czysto bilansowy. Podkreślono także, że obniżenie kapitału może w przyszłości zwiększyć szansę na powrót do wypłaty dywidendy po uporządkowaniu strat i odbudowie wyników finansowych

Już obniżyli kurs akcji, a co dopiero bedzie jak wierzyciele beda odzyskiwac swoj kapital ? :)

Oni tak na serio ? :(
  • Re: Dobre, dalej makarony na uszy. Autor: ~baltazar [88.220.46.*]
    Oni tak napisali, ale na pewno tak nie myśleli !
  • Re: Dobre, dalej makarony na uszy. Autor: ~ak [89.64.16.*]
    Rząd lub PKP SA - musza zebrać cała emisję po 20 zł. Prawdę mówiąc rząd powinien zapłacić 25 zł, kara za morwackiego i PiS.
    DB Cargo dostał dofinansowanie 2 razy na miliardy.
  • Re: Dobre, dalej makarony na uszy. Autor: transek1975 [91.234.124.*]
    Kiedys zabraknie farby w drukarce. :)
  • Re: Dobre, dalej makarony na uszy. Autor: transek1975 [91.234.124.*]
    8,5,13,5,5,5 :)
[x]
PKPCARGO -1,31% 15,04 2026-05-15 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.