Jak zwykle jest zakaz zakupu papieru przez dotychczasowych akcjonariuszy: "Wyłącza się prawo poboru emitowanych akcji serii H dla dotychczasowych akcjonariuszy Spółki." Jednocześnie kierują ofertę do dotychczasowego akcjonariusza czyli CoOpera. Tak czy siak. Będą rozwadniać do skutku. Czyli kurs nie wzrośnie nigdy w stopniu znacznym. Bo kurs rośnie, gdy ktoś bierze z rynku.
Na innej spółce na której siedziałem było kilka osób z większymi pakietami które sądownie skutecznie blokowały takie uchwały. Oczywiście warunek to udział w walnym i zaprotokołowane sprzeciwu, a później wniosek do sądu. Myślę że wtajemniczeni wiedzą o co chodzi. Nie można drukować w nieskończoność i blokować dostępu dla mniejszościowych. Jeśli znajdzie się więcej chętnych to można się zebrać w jakimś porozumieniu i wyznaczyć kogoś do reprezentowania na walnym i później dzielić koszty. Wychodzą wtedy grosze inkozna skuteczniej walczyć z nieuczciwym podejściem.
Tutaj chyba już nie ma większych akcjonariuszy, którzy chcieliby blokować rozwadnianie. Tak mi się wydaje, że dopóki ktoś większy jeszcze siedział na spółce, to piętnowano takie sprawy jak sprzedaż przez zarząd na podbitkach. Przykład:
https://www.parkiet.com/medycyna-i-zdrowie/art19787331-insiderzy-z-airway-medix-sprzedali-akcje
Teraz nikt większy już nie siedzi, więc nawet ich nie interesuje, że prezes wyzerowała się z akcji.
Tak ci napiszę sprostowanie do twoich wywodów, bo widzę, że siejesz ferment i dezinformacje - dodruk możesz nawet zablokować jak masz kilkaset akcji. Dowód? Przejrzyj sobie ESPI w samym AIrway a znajdziesz tam info o gościu, który zaskarżył uchwały walnego do sądu a uczestniczył w WZA posiadając kilkaset akcji. Zablokował tym dodruk na prawie rok, a jakby sąd mu przyznał rację to uchwała zostałaby odrzucona.
P.S. To ostatnie ESPI o odrzuceniu zaskarżenia, to właśnie jego dotyczyło.
Nie dziękuj kolego nie musisz - info masz za darmo. No ale przecież nie po to zakładałeś ten wątek żeby się doinformować, prawda?;)
Ale ty mówisz całkowicie o czymś innym, o blokowaniu, o zaskarżaniu. Ja tylko zauważyłem, że w uchwale jest zakaz nabycia akcji dla dotychczasowych akcjonariuszy. a później jest napisane, że akcje wydrukowane zostaną dla Coopera. A coopera jest dotychczasowym akcjonariuszem. Więc jest sprzeczność. Wątek założyłem, nie, żeby dezinformować tylko dlatego, że znalazłem taką fajną anomalię, :-)
ty to zawsze masz problemy ze zrozumieniem, a to proste. Podnosza kapital zakladowy w ramach jednej uchwały ktora zostala przeglosowana dawno temu, moga dobić do okreslonej liczby akcji.
Wiec kilka razy podnosza kapital zakladowy ale glosowanie i uzasadnienie o PP bylo tylko raz.
Moze nastepnym razem doczytaj, a nie zawsze probujesz siać zamęt?
Tak naprawdę to już jedna akcja robi z ciebie pełnoprawnego akcjonariusza.
Myślę, że przy tej emisji kluczowa mogła być ta pożyczka za akcję, która była pilnie potrzebna (i to że kasa już poszła od inwestora do spółki). Wydaje mi się, że w takich sytuacjach kluczowa jest odpowiednia argumentacja przed sądem, bo w brew pozorom sądy czasami nie ogarniają kuwety. Wielokrotnie dobra argumentacja blokowała wszelkie próby dodruku z ominięciem dotychczasowych posiadaczy akcji.
Uchwała jest zgodna z linią prawa. Wyłącza dotychczasowych akcjonariuszy i jest kierowana do wybranego podmiotu, oznacza to że może być skierowana do kogokolwiek według uznania firmy. To czy jest kierowana do akcjonariusza nie ma znaczenia, ponieważ wyłączenie również jego wyłączyło w trybie ogólnym i wybrało w trybie szczególnym. Zrozumienie takiego postepowania jest bardzo proste jeśli przeanalizować prawo.