• nie wiem po co Autor: ~WilkZGPW [83.22.232.*]
    nie wiem po co większość z Was posiadaczy akcji XTB wdaje się bezsensowe dyskusje bez merytoryki z ludźmi którzy ewidentnie też otworzyli szorta 22,10.2025 za blackrockiem, fakty są takie na tą chwilę, że szorciaże są w plecy 1zł na każdej akcji, jeśli robili to na dźwigni to trochę się tego nazbiera. BlackRock zrobił 0.61% czyli jest jakieś 500 tyś w plecy, pod warunkiem, że odkupią wszyskie akcje w tej cenie....raczej mało realne. Nawet jeśli wyniki będą najgorsze od dwóch lat to będą lepsze niż były trzy lata temu, spółka nie może zawsze mieć rok do roku lepszych wyników. Pewnym jest za to kolejna dywidenda w 2026 na poziomie 5-6zł czyli znowu w okolicach 10% przy tej cenie. Znajdźcie mi takie akcje :) Orlen jest już po 100zł prawie a dywidenda to maks 3,5zł bo ta w zeszłym roku była wypłacana z zysku który zrobił Obajtek a nie aktualny prezes. Także pozdrawiam wszystkich, którzy otworzyli szorta puszczają im nerwy i muszą wylać tutaj swoją frustrację, myśląc, że zbiją tym cenę akcji.
  • Re: nie wiem po co Autor: ~Xxx [87.206.231.*]
    Taki jesteś pewien, tej wysokości dywidendy chociażby?
  • Re: nie wiem po co Autor: ~Fan [77.222.240.*]
    BR pokazał shorta 2 października a 22 go powiększył z 0,51 do 0,61% to raz , dwa dywidenda Orlenu za 2025 będziemy wynosić minimum 4,65zl plus do 15% z wolnych przepływów kapitałowych nie wiem skąd te 3,5zl wziąłeś… państwo zapowiedziało wzrost wpływów z dywidendy do budżetu o 50% rok do roku więc śmiało można stwierdzić że Orlen wypłaci większą dywidendę niż w tym roku a o ile to się okaże , po trzecie 5-6 zł to ni hu hu 10% z 68zl
  • Re: nie wiem po co Autor: ~Xxx [87.206.231.*]
    Niestety, xtb krótkoterminowo się skończyło. Wróćcie za 2-3 lata
  • Re: nie wiem po co Autor: ~PanKracy [37.248.221.*]
    Xxx, to po co Pan nadal trzymasz te akcje zamiast sprzedać teraz (bo zapewne nie zrobiłeś Pan tego kilka miesięcy temu jak było w okolicach 90 i naganiali na 200), a następnie za te 2-3 lata odkupić taniej i więcej oraz sporo zarobić? Dobra rada zawsze w cenie? Wszyscy już zwątpili w „Perełkę”?
  • Re: nie wiem po co Autor: ~psychiatra [46.112.228.*]
    Haha. Wylazł spod kamienia kramer_z_peronu i przeżywa swoje zakupy akcji za ponad 90 zł kiedy liczył na 200 zł.
    Napisałeś, że zbierasz RDG na IKE i IKZE. Sporo dzisiaj zebrałeś. Obrót 30.70 zł.
  • Re: nie wiem po co Autor: ~Kramer [46.112.108.*]
    Po 90+ na tej makulaturze skarmiałem takich jak ty pożytecznych.......... niestety pomyliłeś, wiesz co ?
  • Re: nie wiem po co Autor: ~Xxx [37.47.188.*]
    Ponieważ wiszę na 200 i nie mam nic na uśrednianie, bo zapakowałem się pod wpływem narracji owego forum, ale to już wiesz, bo jesteś ze mną tutaj przynajmniej 5 lat?
  • Re: nie wiem po co Autor: ~locker [93.157.115.*]
    Orlen dywidendowo jest i był od dawna atrakcyjny... ale XTB też jest niczego sobie. Orlen, za 100 zł - nawet jakbyśmy mieli 7 zł dywidendy - to od dzisiejszej ceny to 7 %. Na XTB załóżmy, że dochód będzie słaby, dajmy na to zysk za q3 i q4 tylko po 100 mln - to przy przeznaczeniu 75% zysku na wypłatę (na tyle zapewne się zgodzi KNF), to przy dzisiejszej cenie 68 da w zaokrągleniu około 4 zł. Stopa zwrotu będzie wynosiła niespełna 6%. Tylko jak dla mnie:
    XTB
    + fundamenty dobre,
    + przyrosty klientów jest
    + ryzyko polityczne niewielkie
    + zmiany w spółce, żeby nie opierała się tylko na CFD
    +- możliwość wejścia do WIG20
    +- duża wartość zgromadzonej gotówki, ale wartość samej firmy jest "papierowa", podobnie jak banków.
    - czynniki regulacyjne (wydaje się na dziś, że ryzyko jest niskie)

PKN
    + duża wartość majątku spółki
    - fundamenty średnio-słabe, przyrost samochodów elektrycznych, wprawdzie to mulitkoncern, ale jednak biznes jest mocno skoncentrowany na tej części, która dla EU jest passe.
    - ryzyko polityczne ogromne, przyjdzie taki polityk i coś powie - jest dramat. Podobnie to jaki jest zysk/strata, zależy od kreatywnej księgowości (zeszłoroczne odpisy!)
    - ryzyko konfliktu, zawsze mam obawy, że jakiś dron zza wschodniej granicy nadleci nad PKN i będziemy mieć zjazd 15% jednego dnia. Tego się obawiam

Podzielcie się plusami, minusami... Bo jak dla mnie to jednak wolę XTB od PKN. PKN kupowałem, jak był tani (co nie znaczy, że uważam, że dziś jest drogi). Na PKN może nie stracę, ale szansy na duży zysk nie widzę, natomiast w XTB odwrotnie, ryzyko, że stracę uważam, za niskie.. za to widzę lepsze perspektywy zysku.
  • Re: nie wiem po co Autor: dimmu3 [109.243.144.*]
    Wskaźniki po drugim kwartale pozwalały na wypłatę 100% zysku w dywidendzie. Jeśli po trzecim będzie podobnie, to można zacierać ręce.
[x]
XTB -4,42% 105,42 2026-05-15 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.