Cena niska. Mam średnia 122, 98,94 w zależności od konta maklerskiego. Nie mam zamiaru sprzedawać. Wziolem bardzo sensowna dywidende i mam wywalone na kurs. Poniżej 90 zł chętnie dokupię w nadzji na kolejną dywidende lub skup. W tym roku nie planuje nic robić. Napewno nie sprzedawać przy tej cenie. Jak ogłoszą kolejna dywidende to będę myślał. Pozdrawiam wszystkich
Stek bzdur. Dywidenda ma sens jeżeli kurs zachowuje się przynajmniej jak średnia na GPW. Zawracanie głowy z dywidendą a kurs od 4 lat szoruje po dnie gdy mamy hossę na GPW. Człowieku daj sobie spokój z giełdą.
Kurs na dnie, to prawda. Dzięki temu było wystarczająco dużo czasu na uśrednianie jeżeli ktoś brał wyżej. Można było zrobić sobie dobrą średnią. Dyskredytowanie dywidendy świadczy o inwestycyjnym niedowładzie. Jeżeli ktoś nie potrafi wykorzystać corocznych hojnych dywidend to nie ma co na gpw szukać.
Przecież taki układ (wysoka dywidenda i niski kurs) to jest idealny setting dla inwestora długoterminowego. Za dywidendę wysoką dywidendę (mi w tym roku wyszło ponad 15% i to już po odliczeniu podatku) kupujesz tanie akcje i za rok powtarzasz.
Większość próbujących tu dyskredytować spółkę pisze tylko o jednym parametrze - kurs. To jest istotne tylko dla spekulantów skaczących z kwiatka na kwiatek. Próbuje się tu kolportować jakieś dziwne przekonanie, i rozbudzać emocję inwestorów, że jak spółka gaimingowa nie rośnie o kilkadziesiąt % rocznie to jest słaba inwestycja. To jest myślenie małolata, który chce mieć wszystko już i teraz i koniec końców w 90% przypadków traci.
Kurs to kwestia wtórna do fundamentów. Jak dla mnie TEN jest w idealnym miejscu. Jest tania, ma zły PR po poprzednim prezesie który rozbudził ogromne nadzieje i nie dowiózł większości projektów. Wtedy było obiecywanie gruszek na wierzbie i przegrzanie kursu, który po tym gdy ten balon rozpalonych nadziei pękł przereagował w drugą stronę.
Nowy zarząd robi na mnie bardzo dobre wrażenie. Tu już nie ma wybujałych zapowiedzi rozbudzania nie wiadomo jakich oczekiwań tylko jest praca u podstaw i rozsądne rozporządzanie środkami. Spółka ma cały czas bardzo dobrą rentowność, nie ma długów, płynność jest z dużym zapasem. To są solidne fundamenty które nie spowodują nagłego wzrostu kursu bo nie ma tu fajerwerków, rozwijania 5 równoległych projektów jak było kiedyś, jak to mawiają spekulanci nie ma pod co grać. Tylko, że to jest dla mnie budowanie prawdziwej wartości spółki a nie wydmuszki. Te fundamenty przynoszą konkretną kasę w stosunku do kapitalizacji. Ja w tej chwili traktuje TEN bardziej jak spółkę typu value niż typową gaimingową wydmuszkę na której się spekuluje. Kurs to na tym etapie dla mnie rzecz wtórna. Jeśli będzie boczniak będę skubał co jakiś czas. Jeśli spadnie dokupię więcej. Jeśli wzrośnie będę trzymał, przez najbliższe lata i tak nie mam zamiaru sprzedawać. W każdym z tych trzech przypadków będę zadowolony.
Tak więc przez najbliższy czas nie obrażę się jeśli co roku dokupię tanio akcję za dywidendę. Natomiast w długim terminie nie jest wykluczone, że po ustabilizowaniu się sytuacji spółka znowu przejdzie do ofensywy i wtedy będzie rozpatrywana jako spółka growth. Zarząd z resztą na ostatniej konferencji mówił, że długoterminowo mają takie ambicję. Poprawią się przychody, pojawią się nowe większe projekty i wtedy narracja się zmieni i z niedowartościowania przejdziemy w przeszacowanie kapitalizacji.
Bardzo rozsądny głos inwestora. Na też tak patrzę na tą spółkę w aspekcie fundamentalnym. Trochę już nazbierałem akcji bo mam ich 17k. Ale moim zdaniem spółka za moment będzie mocno rozgrywana. Przyglądam się forum spółek gamingowych na GPW o ewidentnie na TEN od lat jest ekipa która "trzepie" inwestorów jak się kiedyś dywany na trzepaku. Analogiczne trzepanie było na CDR. Pozostałe istotne spółki: Playway, Huuuge, mają spokojne fora, a na mniejszych czasami przez wiele dni jest zupełna cisza. Na tych małych spółkach inwestorzy wiele potracili ale jakoś nikt ich nie przekonuje o beznadziejności spółki. Scenariusz rozgrywki na CDR I TEN mam już rozpoznany od około roku i na ten moment się sprawdza.
Wszystkie spólki powinny dzielić się zyskiem.Inwestujesz jesteś współudziałowcem taka jest idea.Na giełdzie jest sinuida tam gdzie jest bessa będzie hossa i na odwrót.Odpowiesz sobie Sam co tu nastąpi.Ale to już wiesz dlatego tu jesteś i chcesz ode mnie kupić walor ale mnie nie przekonasz średnią mam 82PLN i podziały z zysków z 3 lat. TEN stanowi 1/4 mojego portfela.Pozostałe spólki są z WIG20
Kurs fakt jest niski.inwestorzy zmęczeni.zwlaszcza ci kupili ponad 200 Dlatego jest szansa na odwrócenie sentymentu. Jeśli tak to super , jeśli nie to kisze i mam dywidende. Dla przykładu kisze allegro parę lat i gówno. 0 zysku, 0 dywidendy i czekam i czekam i czekam. A tu fakt spadło i może odbije a jak nie to jest ta dywidenda. Każdy ma swoje rozumowanie
Dnia 2025-10-25 o godz. 20:51 ~Aas napisał(a): > Cena niska. Mam średnia 122, 98,94 w zależności od konta maklerskiego. Nie mam zamiaru sprzedawać. Wziolem bardzo sensowna dywidende i mam wywalone na kurs. Poniżej 90 zł chętnie dokupię w nadzji na kolejną dywidende lub skup. W tym roku nie planuje nic robić. Napewno nie sprzedawać przy tej cenie. Jak ogłoszą kolejna dywidende to będę myślał. Pozdrawiam wszystkich