Komisja Nadzoru Finansowego („Komisja”, „KNF”) 17 października 2025 roku jednogłośnie podjęła uchwałę o przekazaniu do publicznej wiadomości informacji o:
1) zaistnieniu okoliczności wskazujących na dokonanie manipulacji w obrocie akcjami Labocanna SA przez 46 powiązanych ze sobą rodzinnie lub biznesowo osób („Grupa”) – określonej w art. 12 Rozporządzenia MAR, polegającej na:
a) zajmowaniu pozycji długiej na akcjach Spółki, a następnie podejmowaniu dalszych działań polegających na kupnie lub dalszym szerzeniu wprowadzających w błąd pozytywnych informacji na temat akcji Spółki, w celu podwyższenia ich ceny, poprzez przyciągnięcie innych kupujących. W momencie, gdy cena znajduje się na sztucznie wysokim poziomie, zajęta pozycja długa jest wyprzedawana (pump and dump, czyli zawyżanie ceny instrumentu przeznaczonego do sprzedaży),
b) przystępowaniu do porozumień sprzedaży lub kupna akcji Spółki, w przypadku gdy nie zachodzi żadna zmiana w udziałach w korzyściach lub ryzyku rynkowym, lub w przypadku gdy udział w korzyściach bądź ryzyko rynkowe zostaje przeniesione między stronami, które działają w porozumieniu lub w zmowie (wash trades, czyli sztuczny obrót)
c) składaniu dużej liczby zleceń lub dużych zleceń często w odosobnieniu po jednej stronie arkusza zleceń w celu wykonania transakcji po drugiej stronie arkusza zleceń. W momencie dokonania transakcji zlecenia, których w ogóle nie zamierza się wykonać, są usuwane (layering and spoofing, czyli składanie fałszywych zleceń),
d) wprowadzaniu zleceń lub serii zleceń lub dokonywaniu transakcji lub serii transakcji, w przypadku których jest prawdopodobne, że zapoczątkują lub wzmocnią pewną tendencję oraz zachęcą innych uczestników do jej nasilenia lub rozpowszechnienia w celu stworzenia sposobności likwidacji lub otwarcia pozycji w korzystnej cenie (momentum ignition, czyli inicjowanie tendencji),
e) wykonywaniu transakcji lub serii transakcji zaprojektowanych w celu ukrycia własności akcji Spółki poprzez naruszenie wymogów dotyczących ujawniania informacji w wyniku posiadania akcji Spółki w imieniu strony lub stron będących w zmowie (concealing ownership, czyli ukrywanie własności).
W sprawie występowały również dodatkowe okoliczności wskazujące na manipulację na rynku. Okoliczności te polegały m.in. na nietypowej koncentracji transakcji i zleceń, dużym udziale w dziennych wolumenach obrotu prowadzących do zmiany ceny akcji oraz dokonywaniu transakcji bez żadnego oczywistego uzasadnienia innego niż zwiększenie ceny i zwiększenie wolumenu obrotu.
2) złożeniu 26 września 2025 roku zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa manipulacji w obrocie akcjami Labocanna SA, a także przestępstwa polegającego na działaniu w porozumieniu mającym na celu manipulację w obrocie jej akcjami.
Ciekawe kiedy wezmą się za krętaczy z Medicalgorytmics... sandmany, niki, ixi, piraciki i cala reszta. Serio myslicie że jestescie anonimowi? A konto maklerskie u kogo macie i pod jakim nazwiskiem? Przecież to wszystko jest do sprawdzenia.
Dnia 2025-10-23 o godz. 21:55 ~Ihaaaaa napisał(a): > Knf niech sprawdzi "1" a nie leci .....
,,nadzieja umiera ostatnia,, gdy kurs był ponad 40 zł nie sprzedałem tych akcji tylko jeszcze po 38 zł dokupiłem 3k i teraz mam coraz wieksze straty, gratuluje tym jak piracik i inni którzy własnie wtedy wychodzili z akcji. Pozdrawiam trzeźwo myślących a innym odradzam inwestowania i tracenia tutaj pieniędzy..
Tak jest kolego KNF....niech wszystkich dokładnie posprawdzają ,ale dokładnie !!! To co pięknie powklejałeś w dużym stopniu widzieliśmy na kursie i forum od 2022r....:):):) Po ostatnich info z wałkami Mabion i ostatnim info zaczynam wierzyć ,że KNF w końcu zabrał się do roboty..... Pięć lat trwało dochodzenie w sprawie MAbionu...:)
Jeżli chodzi o moję skromną osobę do KNF ma wszystkie moje dane które przesyłałem wraz ze screnami z forum w korelacji z transakcjami i wykresami....:) Teraz pozostaje czekać aż tryby sprawiedliwości ruszą ,a może poprostu KARMA wróci do tych na co zasłużyli....
Dnia 2025-10-25 o godz. 17:06 ~Pira33 napisał(a): > Tak jest kolego KNF....niech wszystkich dokładnie posprawdzają ,ale dokładnie !!! > To co pięknie powklejałeś w dużym stopniu widzieliśmy na kursie i forum od 2022r....:):):) > Po ostatnich info z wałkami Mabion i ostatnim info zaczynam wierzyć ,że KNF w końcu zabrał się do roboty..... > Pięć lat trwało dochodzenie w sprawie MAbionu...:) > > Jeżli chodzi o moję skromną osobę do KNF ma wszystkie moje dane które przesyłałem wraz ze screnami z forum w korelacji z transakcjami i wykresami....:) > Teraz pozostaje czekać aż tryby sprawiedliwości ruszą ,a może poprostu KARMA wróci do tych na co zasłużyli....
nie mnie będzie ciebie osądzać ale mam wrażenie że zawsze pisałeś pozytywnie o Mdg zachęcając w ten sposób akcjonariuszy do kupna papieru a teraz widzisz że w tej maszynie nigdy nie było tak dobrze skoro OFE PZU Złota Jesień znikło z akcjonariatu tej spółki w obawie pewnie przed utratą kapitału swoich emerytów a Biofund zmniejszył swoje zaangażowanie o 1,5 mln szt. Zresztą Ty sam zrobiłeś podobnie jak piszesz sprzedając swoje akcje na górce po 40 zł. Niestety ja widziałem tu jak pisali niektórzy nawet 50 zł i ponoszę teraz swoje konsekwencje tracąc teraz swój kapitał. Szkoda bo nie mam tego aż tak dużo i też mogłem sprzedać swoje akcje po 40 zł i kupic np RYVU które było mocno niedowartościowane o ponad 100% ot to mój duży błąd.
Na ryvu to ja straciłem 25k, bo kupowałem po średniej 50 zł i sprzedałem w styczniu po 26 zł. Potem zjechalo na 18 zł, odbiło na 33 i dziś 25 zł. Na MDG jestem na plusie. Napiszę ci tylko: w tym roku też była korekta z 29 na 22 zł, kiszonka od lutego do czerwca. Było to raptem kilka miesięcy temu, też ktoś kupił po 29, sprzedał na stracie po 25.
Ale też nie dajmy się zwariować. Po to jest to forum, że jedni piszą o plusach, inni wskazują minusy. Wiadomo, „trolle spadkowe”, ale jak podają konkretne argumenty to też warto czasem się przynajmniej pochylić. Natomiast konkretnie tu na MDG to wydaje się, że wiemy wszystko. Było i jeszcze jest słabo finansowo ale są widoki na szybką poprawę. Każdy sobie sam musi ocenić, czy realne.
Ja mam akcje, gdy napisałem, że prognoza za 3 kw. jest słaba i zleci to mnie potraktowali jako trolla. Ja obstawiam pozytywny scenariusz, czyli dodatnie przepływy pieniężne i zachwyt, jaka to wspaniała spółka, już zarabia 2 mln, a równie dobrze może zarobić 2 mld, bo rynek jest ogromny, Europa, Azja, Ameryka* 2, po prostu cały świat.
HTFL ma już cap 3 mld. Dolarów. A są chyba tylko w USA, mają tylko odpowiednik VCAST no i nadal sporą stratę. Więc taki MDG na Nasdaq spokojnie miałby już pewnie z miliard. No ale jest na GPW.
Jest taka oficjalna opcja, że dojdą np. do 1 mld zł kapitalizacji, wyemitują nowe akcje np. za 100 mln USD i wejdą na nasdaq. To wszystko by wyceniło 1 akcję na 150 zł. I tam można by się było pożegnać.