Poczytałem o WPL od strony analitycznej. - spadek skorygowanej ebitda w obu, najważniejszych segmentach grupy - wątpliwości co do sensowności największego przejęcia w historii, przy wymagająco wyglądającej przyszłości - słabe prognozy dla reklamy przy dobrej koniunkturze na rynku - możliwy skup akcji własnych; na razie jeszcze bez decyzji zarządu - kurs jest obecnie na poziomach z roku 2019 (Przychody 708 700 / zysk netto 68 998 / ebit 129 945; dane w tys zł). - c/wk i c/z wychłodziły się od sierpniowego załamania, po wynikach za I półrocze. Ale ciągle są do poprawy.
Kara w postaci spadku kursu wygląda na pierwszy rzut oka ciut za ostra. 18 listopada wyniki za 3Q.
I zmierzam do sedna. Do wyników 3,5 tygodnia. Na wykresie kurs zmierza do ciekawego miejsca. Okolice 50zł to istotne wsparcie. Może obecnie pojawi się "gra" pod te wyniki.
Technika. Wsparcie długoterminowe w okolicach 50zł pokrywa się ze zniesieniem fibo. 78,6% (54,20zł). Zatem, w sytuacji gdyby na dniach pojawił się większy wolumen oraz sygnał kupna, chociażby z próbą wybicia średniej z 50 sesji na dziennym, dywergencją rsi i formacją wzrostową, to można będzie tu coś ugrać, np. opór w okolicach 75zł. To że mamy 3 z rzędu duże wolumeny miesięczne to na pewno coś co warto wziąć pod uwagę.
Ja, ale bez dużej obudowy mysleniowej, po prostu wycena jest teraz dobra jeżeli spadną stopy i będą raportować zyski...teraz będzie pompa na ipo smyka, czemu żaden portal nie napisze tego że zysk netto za zeszły rok jest trudne do rozszyfrowania, chyba koło 30 mln, kapitalozacja niecałych miliard, Dywidenda może od 2027 na poziomie 1 procenta...czy tu chodzi tylko o to żeby nabijać komuś kieszeń, ja zaraz dokupię dużo wp, orlen kupowałem mocno koło 48 , średnia powyżej 50..polsat poniżej 10 średnia powyżej 11, tu też wejdę mocno przy 50, obecnie średnia powyżej 60...jaja, Invia kupiona za miliard a kapitalozacja idzie na miliard, wiec ja to kupuję...
Parę dni temu było info, że Jacek Amsterdamski odchodzi ze stanowiska COO WPMedia, a w jego miejsce wchodzi...Elżbieta Bujniewicz-Belka, którą będzię łączyła tę funkcję z CFO holdingu (!). Wygląda to trochę desperacko, jeśli mam być szczery. Czyżby już naprawdę nie było nikogo innego na ławce rezerwowych? Wygląda na to, że sytuacja w WPM musi być słaba... I z duża dozą sympatii powiedziałbym, że nawet ta substytucja jest okej zważywszy, że EBB to najlepszy zawodnik w strukturach WP. Gorzej, jeśli obok Mediów "otworzy się drugi front" i w przyszłym roku pogorszy się sytuacja w Travelu, którego perła (wakacje.pl) zalicza właśnie najlpeszy rok w historii. Także zegar tyka, Media trzeba uzdrowić ASAP.
@ja Trafne pytanie:) Dobrze że zauważyłeś. Nie dopisałem "pro forma". Sama skorygowana ebtida rzeczywiście wzrosła o 23% kwartał do kwartału. No ale QII był pierwszym gdzie zarząd pokazał również dane porównywalne, obejmujące skonsolidowane wyniki po zakupie Grupy Invia. To właśnie "pro forma". Ta miara to połączenie dwóch pojęć: -skorygowanej EBTIDA - pro forma (rachunkowość stosowana przy przejęciach u połączeniach) Pomaga inwestorom i analitykom uzyskać bardziej realistyczny obraz tego, ile firma byłaby w stanie wygenerować zysku, gdyby nie zdarzały się jednorazowe zdarzenia. Opierając się na danych z Parkietu: W ujęciu pro forma przychody gotówkowe wzrosły o 5% do roku ale skorygowana EBTIDA zmniejszyła się o 2% do 132,4 mln zł. To nie spodobało się analitykom, tym bardziej, że drugie półrocze może być dla spółki wymagające. Zarząd już zapowiedział że przychody z reklamy i subskrypcji nie urosną pro forma, a przychody z segmentu turystycznego wzrosną w tempie ... jednocyfrowym.
Wsparcie zadziałało. Jest młotek na miesięcznym. Obecnie test: czy będzie jego potwierdzenie? SL wychodzi obecnie sensownie ciasny. Pierwszy opór tuż tuż 62-64zł. Pozdrawiam!