• Walne kto się wybiera Autor: ~aro [5.173.202.*]
    Walne 18 listopada
    Ja idę
    Idziecie?
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Salowa [188.146.12.*]
    Oczywiście że tak

Pytanie czy zablokować emisję czy nie , czasy kiedy na NC spółki i zarządy robiły co chciały dawno minęły
    Co chwilę prokuratura stawia zarzuty za sprawy z przed kilku lat dotyczace licznych wałów na NC, knf - prowadzi co najmniej kilkaset spraw, a i wyroki sądów (juz prawomocne)- 5-8 lat plus konfiskaty majatków... Wszystko dostępne w internecie, ale nie nagłaśniane
    a szkoda
    może i moderator Noviny na forum bankier a, wyciągnął by wnioski.....
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Wielebny [37.225.82.*]
    Uchwałą emisję po 57 gr a potem akcję w górę, sprzedadzą stare po 1,2 zł i kupią po 57 gr a i jeszcze na cukierki zostanie , numer stary jak GPW
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Grzmot [91.226.22.*]
    Przecież jak uchwała emisję to te akcje wejdą do obrotu rok pozniej :) z dwa razy kurs jeszcze będzie po 1.2 i 0.7 do tego czasu
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~aro [5.173.202.*]
    Sprytnie znowu trzymają cenę na niskim poziomie poprzez projekt emisji akcji z pozbawieniem ich zakupu dotychczasowych akcjonariuszy bo wtedy wzrosłaby podaż na zakup żeby objąć nowe akcje = cena do góry
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Lukas [5.184.243.*]
    Manipulacja kursem, tylko głupi tego nie zauważy! Rok 2026 będziemy zasypywani pozytywnymi komunikatami ze strony spółki.
    Mysle ze jeszcze w tym roku zacznie sie pompka
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~WlodekzGdyni [15.220.65.*]
    Dnia 2025-10-22 o godz. 13:13 ~Wielebny napisał(a):
    > Uchwałą emisję po 57 gr a potem akcję w górę, sprzedadzą stare po 1,2 zł i kupią po 57 gr a i jeszcze na cukierki zostanie , numer stary jak GPW

Dlaczego nie chcesz zrobić tego samego, kup po 59 gr ( aktualny kurs ) i sprzedaj po 1,20. Zostanie ci nie tylko na cukierki ale i na bombonierkę ...
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~on [147.161.249.*]
    sprzeciw warto zgłosić
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~ed [46.205.205.*]
    Mam trochę daleko. Ciekawe jednak, co się stanie jeśli na walne zgłosi się kilkadziesiąt osób? Kancelaria notarialna ma taką salę?
    Może zrobimy jednak akcję - wszyscy na walne?

A jaki tam adres jest?
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~aro [164.127.212.*]
    Nie nasza sprawa czy mają salę
    Ważne żeby być i się na listę wpisać a potem zgłosić sprzeciw
    Tamta uchwałę już spisali widać na straty jak larum podniosłem na forum
    A teraz udają że 145 podmiotów bez akcji co nie wyklucza że nowe akcje może nabyć jedną nowa ale powiązana z nimi spółka
    No i nowy ciekawy wątek o dywidendzie się pojawia w projektach
    Jakby dali co roku po 10 groszy na akcje to byłoby pięknie a to wcale nie jest niemożliwe
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Grzmot [130.255.153.*]
    No dobra to chodźmy:)
    Adres NWZ to Warszawa, ul. Niepodległości 217/7. Warszawa i woj. mazowieckie powinny być obowiązkowo. Czas powiedzieć co myślimy o traktowaniu nas i manipulacji kursem poprzez puszczanie w eter komunikatów cenotwórczych, w zależności od potrzeb rodzinnego zarządu.
    Do zobaczenia zatem!
    Jak będzie nas powyżej 1/20 a będzie to możemy spokojnie złożyć swoje wnioski
    Wyniki mamy 14 listopada przed walnym o zobaczymy czy jest sens rozwadniać akcje za grosze celem zwiększenia kapitału który nie wiadomo jak bedzie pracował
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~WlodekzGdyni [89.64.24.*]
    Dnia 2025-10-22 o godz. 14:52 ~aro napisał(a):
    > Nie nasza sprawa czy mają salę
    > > Ważne żeby być i się na listę wpisać a potem zgłosić sprzeciw
    > > Tamta uchwałę już spisali widać na straty jak larum podniosłem na forum
    > > A teraz udają że 145 podmiotów bez akcji co nie wyklucza że nowe akcje może nabyć jedną nowa ale powiązana z nimi spółka
    > > No i nowy ciekawy wątek o dywidendzie się pojawia w projektach
    > > Jakby dali co roku po 10 groszy na akcje to byłoby pięknie a to wcale nie jest niemożliwe

Po pierwsze: nie można się tak po prostu z marszu przyjść na walne i wpisać się na listę. Nikogo nie wpuszczą na NWZA kto nie bedzie miał świadectwa depozytowego lub imiennego zaświadczenia wydanego brzez biuro maklerskie w którym prowadzi swój rachunek i nie zgłosi się w odpowiednim terminie, wszystko jest podane w ogłoszeniu.
    Po drugie: jaką uchwałę spisali na straty? To nie była uchwała tylko żądanie zwołania NWZA z projektem uchwały.
    Po trzecie: jakie 145 podmiotów bez akcji? Poprzednio zwołania NWZA zażądała Novina Fundacja Rodzinna i to dla niej będą przeznaczone nowe akcje.
    Po czwarte: w projekcie na najbliższe walne nie ma ani słowa o dywidendzie. Poprzednie propozycje sprzed pół roku zostały wycofane przez wnioskodawce ponieważ "nie znalazły uznania u akcjonariuszy".
    Żądanie dodania sprawy do porządku zgromadzenia wymaga odpowiedniej liczby głosów i zachowania odpowiedniego terminu przed datą walnego.
    Można głosować przeciw uchwałom i zgłaszać sprzeciwy (niezbędne do ewentualnych pozwów o unieważnienie uchwał).
    Fundacja jest stosunkowo słaba w liczbie głosów, ale pozostały akcjonariat pewnie strasznie rozdrobniony i rozrzucony po kraju.
    Ktoś wie - czy Pan Bacławski pojawiał się na walnych i jakie ma związki ze spółką?
    Hmm
    To nie jest taki trudne żeby mieć pięć procent bo wystarczy 3-4 osoby i mamy to
    Wg mnie Bacławski ma jakieś związki ze spółką bo inaczej nie wytrzymałby spokojnie tego co się z nią dzieje a że wytrzymuje to pewnie będzie jakaś nagroda tylko trzeba poczekać
    Przydałaby się nam jakaś osoba zaufania publicznego, która na walne pozbierałaby upoważnienia od wszystkich chętnych, którzy nie mogą fizycznie uczestniczyć w walnym. Może trzeba się zjednoczyć i założyć porozumienie akcjonariuszy, które reprezentowałoby mniejszościowych, wzorem takich z innych spółek, w których większościowy nadużywa swojej pozycji.
    Ciekawe, czy Pan Bacławski zdaje sobie sprawę, że w przypadku zrealizowania emisji, straci status znaczącego akcjonariusza (spadnie do 4,8%) - może też o to chodzi.
    Kiedyś spółka musiała zawrzeć ugodę z drobnym akcjonariuszem - Panem Batyńskim, bo groziło im przegranie sprawy sądowej i unieważnienie uchwały. Ciekawe, czy nadal jest akcjonariuszem?

Przecież to nie problem na początek założyć adres e-mail na gmailu i zebrać kontakty zainteresowanych
    Zarząd niech zarabia swoje pieniądze ale i generuje zyski i ewentualnie dywidendy dla akcjonariuszy a nie jednokierunkowe ich ogrywanie
    Aro - jeśli piszesz, że wystarczą 3-4 osoby, to mniemam że sam masz powyżej 1 miliona akcji. Jeśli jesteś z Warszawy, to może znasz osobę godną zaufania na pełnomocnika. Pełnomocnictwo nie jest skomplikowaną sprawą, trzeba jednak zarejestrować się na walne w swoim BM, a następnie wysłać pisemne lub elektroniczne pełnomocnictwo i swoje dane pełnomocnikowi (skan dowodu).
    Zachęcam do rejestrowania się na walne każdemu akcjonariuszowi na swoim rachunku maklerskim, ale uwaga: można to zrobić tylko do 2 listopada. Może pełnomocnika uda się wyłonić przed walnym.
    Ed
    Akcji mam sporo faktycznie i jestem z Warszawy
    Do 2 listopada jeszcze sporo czasu
    Pytanie czy żeby zostać pełnomocnikiem to trzeba mieć jakieś szczególne zasługi czy zwyczajnie w pełnomocnictwie określasz do czego konkretnie upoważnisz pełnomocnika
    Ile pełnomocnictw może posiadać pełnomocnik?
    Damy rade
    Żadnych ograniczeń nie ma w zakresie liczby pełnomocnictw. Pełnomocnictwo może określać reprezentację na jednym, konkretnym walnym, albo w szerszym zakresie - w zależności od woli upoważniającego. Ważne, żeby to była osoba godna zaufania, bo akcjonariusze muszą ujawnić mu swoje wrażliwe dane osobowe.
    Aro podejmujesz się zadania? Wzory pełnomocnictw i postępowania ustanawia sama spółka (ostatni załącznik). Konieczne by było tylko podliczenie liczby głosów do każdej uchwały i do ewentualnego zgłoszenia sprzeciwu, gdyby uchwała była odmienna od woli pełnomocnika i udzielających pełnomocnictwa.
    Mogę się podjąć
    Możemy zawsze zacząć od adresu mailowego jutro go założę i kto chętny niech pisze a potem bedzie łatwiej
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Zorro [37.225.56.*]
    A jutro porozmawiam z kancelarią prawną, która moze nas reprezentować - to pierwsze nasze wspólne NWZA bez kosztow dla ns.
  • Re: Walne kto się wybiera Do Pana w masce Autor: ~Salowa [217.114.34.*]
    Dzień dobry
    Popieram Pana stanowisko
    Postaram się być osobiście na walnym
    Przyłączam do akcji moje minimum 500 000 sztuk
    Pozdrawiam serdecznie
    P.S jeśli będzie kancelaria - to poproszę o dane przeslę wtedy upoważnienie
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Zorro [37.225.56.*]
    Ja się wybieram, mam 1,12% głosów na WZ.
    Prezes zamierza nas okraćć. Proponuję zebrać większość i niedopuscić do zmiany statutu. Chce prezes nowej emisji to niech sie dzieli z akcjonariuszami, a jak mu nie pasuje to mozemy zmienić porzadek obrad, odwołać prezesa i radę nadzorczą, i przeglosować pozbawienie prawa poboru największego akcjonariusza.
    Odliczajmy kto ile ma akcji. Warto tego oszusta chwycić za jaja.
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~on [147.161.249.*]
    Jestem za. Dajcie email, chętnie się przyłącze
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Max [157.25.126.*]
    Popieram i także przyłącze się do akcji (najlepiej pogonić pana prezesa, co tylko żeruje na nas).
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Max [157.25.126.*]
    W moim przypadku będzie to 0,72%
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~hol [185.25.122.*]
    Jeśli będzie brakowało chętnie dołożę. Mam 0,14 % akcji. Pozdrawiam.
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Trex [188.33.44.*]
    Ja mam 0,45%, tez się dołoźę
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~desideratum [91.94.94.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=oxSwWc3v1DU&list=RDoxSwWc3v1DU&start_radio=1
  • Re: Walne kto się wybiera Autor: ~Szymon [80.54.223.*]
    pojechałbym na walne i mógłbym w Waszym imieniu też.
    Dobra
    założyłem adres

dobranovinasa@gmail.com

Podsyłajcie kontakty i tam możemy sobie pisać jako na forum lub przenieść się na whatsapp
    Powodzenia
[x]
NOVINA 0,15% 0,65 2026-04-02 16:28:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.