może tym blokowaniem przyczynimy sie pomóc grajacym LONG to nic nie kosztuje a może mieć ogromne znaczenie, dzisiejsza sesja jak i ta z czwartku to były haniebne zagrania shortów, do poniedziałku kazda sesja ma ogromne znaczenie dla kursu spółki, plan shortom być może zostanie pokrzyżowany
Ludzie ogarnijcie się i przestańcie wypisywać te bzdury o blokowaniu akcji/możliwości pożyczenia poprzez wystawienie ich do sprzedaży po "wysokim" kursie. To czy Wasze akcje mogą być pożyczone czy nie decyduje treść zawartej z brokerem/biurem maklerskim umowy a nie mityczne wystawieni ich do sprzedaży.
A po co cokolwiek pisać do brokera? Papiery są Twoje i broker ich nikomu nie ma prawa pożyczać bez Twojej wiedzy. Za pożyczenie nie swoich papierów KNF zabrałby licencję. A jak chcesz mieć pewność wystaw zlecenie sprzedaży ważne rok po cenie 999zł i po sprawie.
Bez blokady broker może pożyczyć tak jak bank pożycza moje pieniądze udzielając komu kredytu, oczywiście broker zachowuje bufor bezpieczeństwa pozyczki
to wytłumacz co będzie, - jeśli akcje będą w arkuszu wystawione przez właściciela na sprzedaż po wysokim kursie - broker je pożyczy shortom, jak sam twierdzisz że może to zrobić - shorty sprzedadzą pożyczone akcje - akcje wystawione do sprzedaży zostaną sprzedane przez właściciela poprzez zmianę zlecenia
chcesz powiedzieć że można sprzedać 2 razy te same akcje?? ciekawa teoria.
Też mam wątpliwości, czy broker może wystawić (pożyczyć moje akcje). W każdej chwili ja i inni mogą te akcje wystawić po cenie X i wówczas co ? Skąd broker zasypie dziurę ?
Też się zastanawiam po co ludzi na te "blokowanie" namawiają. Masz całkowicie racje a i tak dają łapki w dół. W czasach Internetu łatwo jest taką wiedze zdobyć.
Nie posiadam już akcji CCC, ale zacząłem znowu obserwować, lecz nie spekuluje jak wszyscy. A co będzie, jak mają racje, że były przekręty w księgowości? Taka wielka pozycja short nie bierze się znikąd. Kurs mocno spadł a nadal nie odkupują. Rozsądny inwestor nie powinien być tylko optymistyczny, lecz także pesymistyczną opcje wziąć pod uwagę. Ja jak inwestuje to idzie 100k-500k w jeden walor i nie mogę lekkomyślnie inwestować jak większość. Kurs od szczytu prawie 50 % stracił. Skąd macie pewność, że ponowie nie spadnie o 50 %???