Koniecznie dajcie DW:(do wiadomości: redakcja@pap.pl lub redakcja@bankier.pl ) albo innego portalu o tematyce ekonomicznej, prawnej.
Ja wysłałem na email: knf@knf.gov.pl
"Szanowni Państwo
Od dłuższego czasu kurs akcji CCC jest wyraźnie zaniżany przez fundusze grające na spadki. Wygląda to na celową spekulację, która szkodzi spółce i inwestorom indywidualnym.
Proszę o pilne zajęcie stanowiska i poinformowanie opinii publicznej o podjętych krokach. Jakie działania KNF zamierza podjąć wobec podmiotów manipulujących kursem i czy Komisja monitoruje te praktyki. Brak reakcji podważa zaufanie do polskiego rynku kapitałowego.
Z poważaniem", .......................................
W sumie to dobry pomysł. CCC to spółka z głównego indeksu. Nie zaszkodzi, jeśli dla higieny i bezpieczeństwa rynku kapitałowego podjęte zostaną działania sprawdzające.
Przypomnę, że o skoordynowanych działaniach napisał w oświadczeniu Zarząd CCC:
"Jest to typowa sytuacja mocno skoordynowanych działań wspierających krótkie pozycje agresywnych inwestorów spekulacyjnych, mających otwarte krótkie pozycje na akcjach CCC, które być może są w tym momencie zamykane."
Powinny zostać sprawdzone kwestie: 1. Czy miały / mają miejsce skoordynowane działania funduszy zajmujących krótkie pozycje (czyli działanie w porozumieniu, raczej trudne do udowodnienia) 2. Czy miały/ mają miejsce transakcje pomiędzy powiązanymi rachunkami (wykorzystywanie luk popytowo - podażowych do zaniżania lub zawyżania kursu poprzez wzajemne transakcje - czyli manipulacja, KNF dysponuje narzędziami) 3. Handlowanie w celu zmiany kursu (do wykazania w połączeniu z innymi dowodami)
Też siadam do pisania, w głowie się nie mieści, co tu się dzieje. Dzisiejszy wolumen 738 961 akcji na -5,29%...
To dobry pomysł. Przy okazji sprawdzą czy spółka uczciwie informowała o wszystkich ruchach finansowych i czy te działania były zgodne z dobrymi praktykami dla spółek giełdowych. Kto się trochę orientuje ten wie, że w spółce lubią tekst "przecież cyfry się dopasuje..."
Spółka już i tak jest zapewne sprawdzana przez KNF. Chodzi jednak o to, aby nie zapomniano o szerszym sprawdzeniu wszelkich przyczyn tak znaczących spadków kursu.
1) podejmowane przez Komisję Nadzoru Finansowego działania są co do zasady objęte tajemnicą zawodową, o której mowa w art. 16 ustawy z dnia 21 lipca 2006 r. o nadzorze nad rynkiem finansowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 660, z późn. zm.), zatem nie zostaniesz poinformowany o sposobie wykorzystania przekazanej przez Ciebie informacji
A gdzie masz manipulacje? Przecież otwieranie pozycji short są legalne. Wiec co KNF ma zrobić? Sprzedają pożyczone akcje i muszą je potem odkupić. Na ilość akcji to raczej nie wpływa.
Byłem sam w CCC zainwestowany i z dużym zyskiem sprzedałem. Mam już odłożone 500k na zakup CCC, lecz nie za taką cenę. Skoro dla Ciebie ta cena jest zbyt niska, to dlaczego nie cieszysz się z tego, że wrzucają tyle akcji które tak tanio możesz kupić. Potem sprzedasz sobie jak będą musieli odkupywać albo jak już odkupili i kurs w górę poszybował. Nie rozumiem gdzie jest problem. Osobiście postanowiłem CCC ponowie obserwować jak będzie po 120 zł i nie sądziłem że to tak szybko nastąpi. No ale zamiast lamentować nad rzeczywistością, nie rozumiem, dlaczego tej rzeczywistości nie wykorzystujecie i masowo CCC kupujecie. Majątkiem trzeba zarządzać a nie czekać na cuda. Po drugie, jak uważasz że na CCC dzieje sie manipulacja, to dlaczego liczysz na innych (KNF) a nie na siebie i sprzedajesz? A nawet jak masz racje, to po co TY masz ponosić straty? Czytam jak nawołują do trzymania lub kupienia akcji CCC żeby kurs ustabilizować. Posiadam więcej kapitału niż 99% z was, ale nie jest on po to, żeby jakiś kurs stabilizować, nie rozumiem, dlaczego ludzie myślą, że są od stabilizacji kursu CCC. A czy myślą oni na serio, że z ich kapitałem mają jakiś wpływ?
Nielegalna jest spółdzielnia szortów manipulująca kursem, do zbadania czy raport był częścią tego planu. Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć, albo na liście płac shortów.
Jako inwestor indywidualny jestem zaniepokojony brakiem reakcji KNF na obecną sytuację manipulacji kursem spółki CCC. Brak jakiegokolwiek oficjalnego komunikatu tylko osłabia zaufanie do takich instytucji jak Komisja Nadzoru Finansowego czy Giełdy Papierów Wartościowych. Jakie działania KNF zamierza podjąć wobec podmiotów manipulujących kursem i czy Komisja monitoruje te praktyki?
Uważam, że w takim mailu powinno się przede wszystkim przytoczyć przykład tego, co działo się na LPP i zapytać dlaczego nie są podejmowane żadne działania przeciwdziałające takim sytuacjom, skoro w historii GPW były ewidentne przypadki manipulacji kursami spółek...
Ponawiam prośbę - wysyłajmy emaile do KNF aby zajęła się funduszami SHORTUJĄCYMI na akcjach CCC czy czasem nie handlują miedzy sobą tylko w celu zbicia kursu.
Dnia 2025-10-24 o godz. 16:03 nocomment napisał(a): > Ponawiam prośbę - wysyłajmy emaile do KNF aby zajęła się funduszami SHORTUJĄCYMI na akcjach CCC czy czasem nie handlują miedzy sobą tylko w celu zbicia kursu.
Dnia 2025-10-24 o godz. 17:10 ~Kosiarz napisał(a): > Dnia 2025-10-24 o godz. 16:03 nocomment napisał(a): > > Ponawiam prośbę - wysyłajmy emaile do KNF aby zajęła się funduszami SHORTUJĄCYMI na akcjach CCC czy czasem nie handlują miedzy sobą tylko w celu zbicia kursu. > > https://youtu.be/4RnCdR8Ox7c