Szanowni, dyskusję rozpala pytanie co dalej z Energą? Sytuacja dla mniejszościowych ciągle się poprawia. Teraz Orlen stoi przed koniecznością uzyskania zdolności kredytowych w bankach / przełamanie limitów / Może to zrobić na firmę słupa lub na firmę w której jest większościowym udziałowcem / Energa / Do tego momentu jestem zgodny z analizami darka. Mam jednak inne zdanie co zrobi Orlen. Raczej nie wykupi mniejszościowych. Konsultacje z nimi pokażą ,ze nie dostanie się akcji poniżej WK / 1,5 mld na wykup/ i nie wydzieli podmiotu :Nowa Energa . Wyglądałoby to tak jakby adoptować narzeczoną a potem się z nią ożenić. Lepiej od razu zacząć z nią kombinować. Jest bardzo proste rozwiązanie. Orlen usamodzielni Energę ,cofając się trochę z udziałów / np do 89%/ Energa wejdzie do indeksów. Miliardy kredytów / łącznie z KPO / popłyną na realizacje inwestycji energetycznych za pośrednictwem Energi. Mniejszościowi w niczym nie wadzą i można się nimi nie zajmować .Funduszom w Orlenie jest obojętne jak zarabiają / bezpośrednio czy przez Energę/ Będzie jak było a my uzyskamy to co chcieliśmy : wejście do indeksów i ewentualnie dywidendę. Jeśli będziemy czekać to WK będzie gwałtownie rosnąć. Energa - fantastyczna inwestycja. Pozdrawiam
Arskiozan brawo za optymizm - kazda wersja rozwoju sytuacji pracując na układ pracuje tez na nas Ja na tej firmie czuje sie bardzo komfortowo i nawet nie chce tak jak wczesniej skakac po kwiatkach bo sporo z nich to smierdzące łopuchy Przkaz dla Plebana ze optymizm bardzo wzmacnia Saperavi Wyobraż sobie ze gdy rodzil sie zydowski chrystus to ten szczep wina w Gruzji uprawiano juz 6000 lat - takie cuda
No właśnie Arskiozanie, rozwiązanie jest bardzo proste więc dlaczego jeszcze nie wdrożone? Odpowiedź może być tylko jedna. GrypaGdańska jeszcze się łudzi, że wyłudzi trochę akcji od drobnicy.
Szanowny , tor, jak zwykle cieszysz się u plebana sympatią. Określa Cię jako łebskiego faceta, który dobrze wie czym jest dobre wino. Parafia nie spieszy się z oddawaniem akcji. Mamy optymizm bo chcielibyśmy być długoletnimi inwestorami w Energę. Rosnąć z nią i otrzymywać dywidendę. Myślę , na co zwraca uwagę Finansista , że wiele akcji nie da się już od drobnicy wydusić. Zostali sami długodystansowcy. Zmieniła się trochę optyka w widzeniu sprawy Energi. Sądziłem ,że głównym czynnikiem ruszenia spraw Energi jest presja polityczna Pomorza. Okazuje się ,że nie., Orlen nie ma kasy. Musi żyć na kredyt. do ,którego uzyskania potrzebna jest samodzielna Energa. Pozdrawiam
Orlen nie ma kasy? Czytasz raporty? Czy tylko artykuły sponsorowane? Mając z plebanią ponad 300 k akcji nie rozmawiałeś z Orlenem słabym jesteś akcjonariuszem
Polskie banki, z uwagi na limity koncentracyjne, nie mogą już pożyczać więcej pieniędzy spółce Orlen. Utworzenie nowej Grupy uwolniłoby limity dla polskich instytucji finansowych i umożliwiłoby sprawną realizację transformacji energetycznej.
Czytaj więcej na: https://www.trojmiasto.pl/biznes/Energa-opusci-Grupe-Orlen-jesli-biznesowo-sie-to-oplaci-n209204.html
-chyba coś jest na rzeczy skoro cytaty z tego artykułu zostały wycięte całkowicie z innego watku?-moderator czuwa nawet w sobotę