• Po konferencji - nowe spojrzenie na sprawozdanie półroczne Autor: ~inkwizytorski [37.48.85.*]
    jak to jest, że w sprawozdaniu półrocznym, które było "przeglądane" przez audytora, gdy spojrzymy na sprzedaż po kategoriach (nota 3, strona 24) w segmencie CCC widzimy:
    - 137 milionów złotych sprzedaży w kategorii "inne" opisanej jako "przede wszystkim (wg wartości): kosmetyki do obuwia, wkładki, paski, portfele, skarpety, biżuteria i dodatki, home decor i beauty"
    - 103 miliony złotych sprzedaży w kategorii "usługi" opisanej "W kategorii „Usługi” Grupa prezentuje także przychody z tytułu najmu w wysokości 12,6 mln PLN w pierwszym półroczu 2025 roku."

Po czym na konferencji dowiadujemy się, że gdzieś w tych danych jest sprzedaż mebli i innych nakładów za 120 milionów złotych?

Zarząd uznał, że sprzedaż dość nietypowa dla CCC (chyba że zmienią profil na meblarstwo) w wysokości 120 milionów złotych to niematerialna wartość i nie należy jej opatrywać dodatkowym komentarzem?
    Audytor podobnież uznał, że to niematerialna wartość czy po prostu tego nie weryfikował, bo półrocze?

Zakładając, że CCC jednak nie stanie się spółką meblarsko-wykończeniową to czy inwestorzy oprócz identyfikacji sprzedanych aktywów nie powinni być poinformowani, że TA TRANSAKCJA MIAŁA CHARAKTER JEDNORAZOWY i tym samym powinna być wykluczona z jakichkolwiek modeli prognozujących przyszłe wyniki grupy?

Na pewno było to przeoczenie, nie możemy przecież zakładać złej woli, próby manipulacji lub próby wpłynięcia na szacunki dokonywane przez inwestorów, którzy wobec braku dodatkowych informacji w części opisowej zapewne domniemywali, że w kategoriach sprzedaży mamy te same towary co zawsze.

Całe szczęście, że ten raport Ningi taki gówniany i w ogóle nie wskazał na żadne problematyczne kwestie
  • Re: Po konferencji - nowe spojrzenie na sprawozdanie półroczne Autor: ~realista [46.112.70.*]
    Wysyłałem pytanie do ir dokładnie o ta pozycje nie dostałem żadnej odpowiedzi juz kilka tyg temu
    Ten dodatni lfl w ccc budzil za q2 pytanie patrząc chocby na lfl w HP byla niesamowita roznica
  • Re: Po konferencji - nowe spojrzenie na sprawozdanie półroczne Autor: ~ka [37.109.159.*]
    A to nie jest przypadkiem przychód z wynajmu wyposażenia sklepów WB dla franczyzobiorcy?
    To CCC ponosi koszty wyposażenia sklepów WB.
    Umowy najmu też są na CCC, a jest to koszt, którym obciąża się franczyzobiorcę.
    Był o tym komentarz wczoraj, ale głowy za to nie daję.

• Re: Po konferencji - nowe spojrzenie na sprawozdanie półroczne Autor: ~realista [46.112.70.*]
    Ka sa juz dane z ortexu ?
  • Re: Po konferencji - nowe spojrzenie na sprawozdanie półroczne Autor: ~Móchamed [31.61.242.*]
    Mówili wyraźnie o sprzedaży mebli a nie ich wynajmie. Gdyby to był wynajem kwoty byłyby niższe. Zastanawiałem się czy to nie są obciążenia kosztami wynajmu. Ale to byłyby znacznie mniejsze kwoty.
    Franszyzobioraca niewiele robi. Lokal znajduje i wynajmuje CCC. Kupuje meble i wyposażenie oraz przygotowuje lokal do prowadzenia sprzedaży. Dostarcza cały towar z terminem płatności 180 dni. Może to CCC zatrudnia pracowników i obciąża mkri.
  • Re: Po konferencji - nowe spojrzenie na sprawozdanie półroczne Autor: ~ka [37.109.159.*]
    Dnia 2025-10-17 o godz. 13:33 ~Móchamed napisał(a):
    > Mówili wyraźnie o sprzedaży mebli a nie ich wynajmie. Gdyby to był wynajem kwoty byłyby niższe. Zastanawiałem się czy to nie są obciążenia kosztami wynajmu. Ale to byłyby znacznie mniejsze kwoty.
    > > Franszyzobioraca niewiele robi. Lokal znajduje i wynajmuje CCC. Kupuje meble i wyposażenie oraz przygotowuje lokal do prowadzenia sprzedaży. Dostarcza cały towar z terminem płatności 180 dni. Może to CCC zatrudnia pracowników i obciąża mkri.
    ##
    Rzuć proszę okiem na tą rozpiskę rozliczeń wzajemnych, bo może inaczej to zrozumiałam (?), ale ja tu sprzedaży mebli nie widzę, poza tym to nie byłaby usługa. Myślę, że tam jest jakiś częściowy koszt za korzystanie z wyposażenia i na pewno koszt umów najmu, przerzucanych na franczyzobiorcę.
    https://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/ccc-odpiera-zarzuty-ningi-traktuje-raport-jako-atak-spekulacyjny,634224.html

Dnia 2025-10-17 o godz. 13:33 ~Móchamed napisał(a):
    > Mówili wyraźnie o sprzedaży mebli a nie ich wynajmie. Gdyby to był wynajem kwoty byłyby niższe. Zastanawiałem się czy to nie są obciążenia kosztami wynajmu. Ale to byłyby znacznie mniejsze kwoty.
    > > Franszyzobioraca niewiele robi. Lokal znajduje i wynajmuje CCC. Kupuje meble i wyposażenie oraz przygotowuje lokal do prowadzenia sprzedaży. Dostarcza cały towar z terminem płatności 180 dni. Może to CCC zatrudnia pracowników i obciąża mkri.
    ###
    Z pracownikami też tak może być jak napisałeś. Weekend idzie, to niech ktoś kto lubi badać długość kolejek w soboty, zapyta pracownika o pracodawcę na umowie i po temacie. Będzie zaliczenie z dziennikarstwa śledczego. :)))
    Można jeszcze telefon do RI szybko wykonać :)
  • Re: Po konferencji - nowe spojrzenie na sprawozdanie półroczne Autor: ~Móchamed [31.61.242.*]
    Przychody ze sprzedaży mebli zostały ujęte w przychodach ze sprzedaży towarów. Czego dotyczą wysokie przychody ze sprzedaży usług nie wiadomo. Ale prezes bryluje w prasie 23% wzrostem przychodów w szyldzie CCC.
    To ciekawe i jak oni sie tego lfl doliczyli dodatniego podpieli sprzedaz mebli pod salony ccc :)
    Mohamed a patrzyłeś moze na rqport za q3 2024 czy tam taka sprzedaz tez byla ? Pytam o ten kwartal bo wtedy jeszcze nie bylo załamanie bardzo worldboxa
    Miało byc ' nie bylo za bardzo worldboxa '
    Nie wiem o co pytasz. O usługi?
    Tak w sensie czy te pozycje to jest coś powtarzalnego
[x]
CCC -1,30% 152,00 2025-10-30 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.