Kiedyś już pisałem. Od 30 listopada Żabka Polska zacznie wypłacać w ramach programu IPO po 465 akcji dla każdego pracownika, który spełnia warunki. Tych pracowników jest około 7000 w firmie. Wypłacanie tych akcji będzie trwało od 30 listopada do 16 stycznia. Zatem 3 255 000 akcji trafi do rąk, które będą mogły w tym okresie 1,5 miesiąc sprzedawać akcje masowo. Obstawiam, że większość zacznie sprzedawać.
Miejcie to na uwadze, że może kurs wtedy "szaleć" ;)
Nigdzie nie widzę takiego info, proszę podac źrodlo. Ponadtto pewnikiem do końca roku shorty będą musialy oddać akcje więc zacznie sie skupowanie akcji co nawet jesli Pana info jest prawdą to i tak popyt wyprzedzi podaż i kurs będzię szedł raczej do góry.
Nie podam źródła, bo musiałbym screeny z informacji z Centrali podać. Tego nie mogę. Zatem informuję co się wydarzy wewnątrz firmy. Jestem pracownikiem, któremu się akcje należą. Firma daje akcje każdemu pracownikowi / ajentowi itd., który jest nieprzerwanie minimum 2 lata na umowie.
Dzisiejszy wolumen obrotu: 3 605 121 szt., zmiana kursu: 0,65%. Te akcje dla pracowników będą miały znikomy wpływ na kurs nawet jeśli trafiłyby do obrotu giełdowego podczas jednej sesji (a na pewno nie trafią).