Jak nie będzie wzrostów a pójdzie jeszcze jakieś negatywne info z rynków to 92 grosze spadku są całkiem realne. Moim zdaniem rynki są trzymane na wysokich poziomach żeby grube ryby miały czas na wyjscie z rynku na dobrych poziomach. Ciśnienie z dnia na dzień bedzie rosło i pierwszy dzień bessy bedzie pogromem jakiego świat nie widział !
Bessa = szansa na zmianę innych aktywów na tanie akcje, szczególnie spółek które sobie dobrze poradzą w trakcie i płacą dywidendy. Byłoby świetnie móc kupić ASB po 15-22 zł, tzn jeżeli liczy się na zyski spółki rzędu 50 mln $. Większym zagrożeniem jest tutaj Chiny-Tajwan.
Na moje to spolka obecnie bedzie oscylowac miedzy 26,80 a 27,60, w tym kanale ruchy sinusoidalne z tendencja wzrostowa ku gornemu zakresowi kanalu, potem dojdziemy do punktu zwrotnego ktory zgra sie prawdopodobnie z ogloszeniem szacunkow za wrzesien, od tego momentu bedzie jak to zwykle wyrazny ruch w gore lub w dol, jednak przy obecnym ukladzie technicznym (koncowa faza formacja trojkata budowana od polowy lipca), sprzyjajace wskazniki wyprzedzenia ruchu, korzystne zwezajace sie ku sobie wstegi Bollingera, to wszystki poparte dobrymi wynikami i ich pozytywnym odbiorem, swiadczyc beda o ruchu wzrostowym z mozliwym podejsciem pod 28,80 - to wszystko ceteris paribus jezeli na swiecie nic sie nie odwali a wydarzenia beda stabilne dla dzialalnosci Asbis - to tak moim skromnym zdaniem
I to jest analiza jakaś a nie pitolenie o 30, 40 czy 100 zł, Asbis jest lichy do grania obecnie bo jest słabszy od rynku na wzrostach i silniejszy na spadkach a to go dyskryminuje przy inwestycjach w akcje na dowolnych poziomach cenowych. Kupno po 27,00 jest dość ryzykowne w krótkim terminie czasowym bo nie daje gwarancji wyjscia z akcji z jakimś zyskiem. Przy poziomie 27,60 automatycznie wejdzie spora podaż o ile dojdzie teraz do takich poziomów. Dlatego uważam że będzie szukanie większego dyskonta zakupowego i zjazd do dołu na lepsze poziomy cenowe. 4.224,00 +60,60(+1,46%) - GOLD
Takie pozimy zakupowe są dość odległe o ile kiedykolwiek je zobaczymy bo spólka pokazuje coraz lepsze wyniki finansowe i możliwe że bedę one kontynuowane. Ja obstawiam jednak że wyniki niebawem zaczną się pogarszać a spółka kosztuje dziś 27 zł a nie 40 zł i spadki z 27 zł będą głębsze niż byłyby z 40 zł. Dlatego poziom cenowy 27 zł daje za małe dyskonto obecnie w czasach takiej niepewności, 24-25 zł daje jakiś poziom bezpieczeństwa.
To też właściwie mój problem, powyżej 26.5 zł dla mnie za drogo by kupować, poniżej 28.5 zł za tanio by dalej redukować. Dlatego zostaje mi zbieranie dywidend i czekanie na jakiś większy ruch (albo w dół, albo w górę). Ewentualnie śledzenie poprawy marż i zmianę strategii.
twoje obstawianie jest wrozeniem z fusow
jak asbis poda wzrost sprzedazy o 100% we wrzesniu to co bedzie?
jak poda wzrost zysku w 3 kw o 100% to co bedzie?
jak indeksy amerykanskie spadna w tym tygodniu o 20 lub wiecej % to co bedzie?
kazdy moze wrozyc, jestesbajkopisarzem i tyle
ja uwzgledniam czas w jakim jesteśmy a ty go nie uwzgledniasz ! indeksy były niedawno na Ath a co za tym idzie szanse na silny spadek są coraz wieksze ! i to własnie jest jednym z czynników który odstrasza inwestorów od inwestycji w Asbis. Po drugie - pewne inwestycje maja bardzo proste założenia teoretyczne - czyli na przykład zysk z inwestycji w wysokosci 30 - 40 %. Obecnie na spółkach taka stopa zwrotu jest nierealna praktycznie a co za tym idzie nie bedzie takich inwestycji a podaż będzie rosła z dnia na dzień - i to może odstraszać od zakupów na takich poziomach cenowych. Jest strach na rynkach ale jeszcze go nie widać bo chciwość i głupota go przysłania.