• Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~Pytanie [37.30.22.*]
    Wczoraj pojawiło się info odnośnie współpracy PGZ i Rheinmetall dot. wozów wsparcia.

Wymieniono tam Zakłady Motoryzacyjne w Poznaniu oraz potencjalnie Cegielskiego.

A Wielton?

Niestety, mimo wielu głosów na forum i rozpalanych nadziei (wspolpraca z Jelczem), w przypadku Wieltona i sektora defense niestety nie materializuje się nic. Po wrzesniowych targach w Kielcach ani jednego listu intencyjnego, w tym tyg. konferencja ptwp przemysł dla obronnosci, na ktorej bedzie ktos np ze Zrembu, bedzie ktos ze Stalexportu, ale z Wlt oczywiscie brak.

Co myslicie, ale tak trzezwomyslacy
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~licznazysk [80.51.69.*]
    Wielton ma ogromny potencjał na przyjęcie zleceń od zbrojeniówki, bo mimo hype'u na drony czymś ci żołnierze muszą dotrzeć na pole walki i przejęte tereny ;) Myślę, że takie zlecenia nie zdobywa się listami intencyjnymi na targach, ale w gabinetach rządowych. Czas pokaże na ile jest skuteczny zarząd w rozmowach z politykami. Tu też decyzje polityczne będą rzutować kiedy dane kontrakty będą podpisywane i z kim.
    Ale też Wielton ma swoje problemy, przede wszystkim generowanie strat i brak obłożenia mocy produkcyjnych. Jakoś nie wierzę, że tak duża spółka, w dość ważnym sektorze miałaby zostać utopiona. No, ale nie takie giganty bankrutowały....
    Choć do bankructwa jeszcze długa droga, pojawiły się ruchy w akcjonariacie, myślę, że to dobry prognostyk.
    reasumując, myślę, że przyjdą tu dobre czasy, jesteśmy dośc blisko tych chwil, lecz czy będzie to za miesiąc, czy za parę iesięcy to się okaże ;)
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~Ohmarko [61.8.128.*]
    Wielton i Jelcz to dwie polskie firmy motoryzacyjne, które nawiązały współpracę w sektorze obronnym. Spółka Wielton Defence (należąca do Grupy Wielton) podpisała umowę ramową z firmą Jelcz, która zakłada produkcję komponentów i montaż pojazdów ciężarowych na potrzeby polskiej armii, realizując kontrakty dla Agencji Uzbrojenia.
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~Verso [31.183.167.*]
    Byłem wielkim fanem konceptu Defence ale...pozdrawiam targach Kielce żadnych Espi nawet mikro nadzieji pozbawił mnie złudzeń.
    Widziałem w necie inne polskie firmy które juz produkują i dostarczają lawety
    Poniżej info

Demarko Military, firma oferująca naczepy niskopodwoziowe, przyczepy i pojazdy specjalistyczne dla wojska, w tym modułowe systemy logistyczne ��.Zasław, producent przyczep i naczep, który dostarcza także pojazdy cywilne przystosowane do wymogów wojska, dostosowując je indywidualnie do potrzeb jednostek wojskowych ��.Concept sp. z o.o., polski producent pojazdów specjalnych, zabudów oraz komponentów dla wojska i służb bezpieczeństwa, w tym specjalizujący się w produkcji nadwozi pojazdów specjalnych �.Wszystkie te firmy dostarczają sprzęt dostosowany do wymagań wojskowych, o odpowiedniej wytrzymałości i parametrach technicznych, zgodnie z potrzebami polskiej armii.Podsumowując, główni polscy producenci naczep i lawet wojskowych to Demarko Military, Zasław oraz Concept.
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~Verso [31.183.167.*]
    Po Targach miało byc :) sorry autokorekta psikusa zrobiła
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~takmyślę [89.64.87.*]
    komponenty dla jelcza w Rafako - papapapa wielton?
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~DzordzoAutomatowicz [91.150.201.*]
    Tak, jedna szansa to produkcja przyczepek do hulajnogi, to jest przyszłość, Każdy chce mieć taką przyczepkę, nawet Urszula vonderline mówiła o tym w Parlamencie Europejskim konieczne są przyczepki do hulajnogi bo to transport ekologiczny
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~takmyślę [89.64.87.*]
    i jedyny ratunek dla wieltona
  • Re: Czy przyczepki do hulajnogi Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki" Autor: ~DzordzoAutomatowicz [91.150.201.*]
    Tak. Big win
  • Re: Czy Wielton można zaliczać do "zbrojeniówki"? Autor: ~Bartek [79.185.42.*]
    Wielton oczywiście będzie miał kontrakty dla wojska. Bo sam Jelcz nie da rady. Tylko musicie zdać sobie sprawę, że lokata w Wielton to po prostu lokata na przyszłość, która zaprocentuje moim zdaniem najwcześniej w okolicach wakacji 2026. Z drugiej strony może i dobrze bo przynajmniej nie ma tutaj kółkowiczów.
[x]
WIELTON -2,31% 6,76 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.